petek, 23. maj 2014

Riž z mladim grahom in trničem

Risotto with young peas

Pomlad je sigurno najlepši čas za mojo kuhinjo, ki kar kipi od zelenjave zelene barve. Zeleni barvi pravijo tudi  barva življenja in rastlin. Poleg vseh zelišč, ki že veselo rastejo na balkonu, so pri nas najbolj priljubljeni  med drugimi še šparglji, artičoke in pa mlad grah. Problem pri teh najboljših sestavinah je samo v tem, da so dobavljive samo v kratkem časovnem obdobju. Tako kot šparglje in artičoke, tudi mlad grah nabavljam pri Gospodarju sonca - kmetija Žiber na Ljubljanski tržnici. Ker grah lahko jemo surov, ga nekaj strokov pojem že med vožnjo nazaj proti domu.

Poleg tega, da je grah zdrav, saj vsebuje celo paleto zdravilnih in hranilnih snovi, je lahko celo zabaven. Kaj je boljšega, kot pa da daš mlad grah luščiti naši tamali, ki se ob tem zabava, pri tem pa iz vsakega odprtega stroka poje še kakšen grahek.

Young peas
Tokratni recept ni ne pravi rizi bizi in ne prava rižota, saj za pravo rižoto rabiš riž vrste arborio ali carnaroli, ampak vmesna varianta, ker sem tokrat uporabil dolgozrnat rjav riž, katerega okus pa je popestil visokoplaninski sir Trnič.

Riž z mladim grahom in trničem
- ena rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 skodelici riža
- cca 250 gramov izluščenega mladega graha
- 1 dcl belega vina
- cca 4-5 skodelic zelenjavne jušne osnove
- 10 listov sveže bazilike
- košček masla
- sol, poper, olivno olje
- trnič

Priprava jedi  je enaka, kot da bi pripravljali navadno rižoto, vendar pa jed ni tako kremasta, saj je uporabljen riž, ki se ne sprijema.

Na olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni in ji dodamo česen, da zadiši. Na olje stresemo riž in ga 1 minutko popražimo, zalijemo z vinom in ko popije vso vino, začnemo zalivati z jušno osnovo. Jušno osnovo dodajamo po zajemalkah, tako da riž sproti vpija tekočino in ko vpije vso tekočino, dodamo novo zajemalko. Ker se ta vrsta riža kuha 15 minut, mu pri 10 minutah kuhanja dodamo mlad grah in kuhamo še 5 minut, da grah ostane še čvrst. Ponev odstavimo iz štedilnika in vmešamo košček masla ter koščke listov bazilike, ki smo jih natrgali med prsti in sesekljali.
Po serviranju na krožnik, čez riž z grahom naribamo malo visokoplaninskega sira Trnič.

Risotto with peas



1 komentar:

  1. Pomlad ima svoje čare, prav tako hrana, ki jo lahko v tem času že pripravljamo s svežo zgodnjo vrtno zelenjavo in uživamo v pravih aromah le-teh... Pri nas doma uživamo v tem času tudi naše prve češnje, ki so obrodile prvič... :)
    Lep na želim...
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši