četrtek, 30. november 2017

Hladna kvinojina solata

Hladna kvinojina solata blog shot

Že dolgo nisem objavil recepta, ki bi bil lahko v povezavi z malicami v službi. zato je pravi čas za hiter in preprost recept, kot je že navada na mojem blogu. Potebujete le nekaj minut, malo veščine s kuhinjskim nožem in pred vami odlična hladna kvinojina solata, ki je lahko doma kot glavna jed, hitra večerja ali pa jo tako kot jaz, pripravite za malico v službi.

O dobrih lastnostih kvinoje sem že pisal, lahk pa še enkrat na hitro obnovim zakaj je v naši kuhinji večkrat na jedilniku. Kot prva stvar je to, da ima zelo malo ogljikovih hidratov, zato je veliko bolj primerna od testenih, riža ali krompirja, zlasti za tiste, ki gledate na svoje kilograme. Poleg tega vsebuje veliko količino beljakovin, ki so za nas, ki ne jemo mesa, zelo dobrodošle oziroma nujno potrebne. Ne vsebuje glutena in je lažje prebavljiva. Uporabljamo jo lahko toplo ali pa v hladnih solatah, saj je zelo zanimivega okusa, da jo lahko jemo tudi samo.

Paradižnik

Pri nas doma jo večkrat pripravimo kot prilogo golažem (namesto polente ali kuskus-a), kot samostojno jed z zelenjavo in tofujem, kot toplo prilogo različnim zelenjavnim jedem, še največkrat pa jo naredim kot hladno kvinojino solato z različno zelenjavo, ki jo lahko pripravim zvečer in jo drugi dan nesem s seboj v službo za malico. Kdo pravi, da ne moreš v službi dobro jesti? So pa te naše porcije kar dovolj veliki obroki, da z lahkoto nadomestijo kosilo, vsaj za nekatere ;)

Ena izmed zanimivosti, ki jo počnem zadnje čase je to, da med pripravo hladnih solat, za dodajanje okusa uporabljam limete, ki jih prej malce popečem v ponvi, da spodnji del malce karamelizira. Limete so že tako malce bolj sladke kot limone, karamelizirane limete pa so še malce slajše. 

Karamelizirane limete

Prav tako, se bo nekomu zdelo čudno zakaj je v receptu poleg kvinoje še čičerika. Čičeriko dodajam jedem zato, da  jedi doda hrustljavost, prav tako pa doda jedi še nekaj beljakovin več in ni potrebno v jedi dodajati drugih beljakovinskih nadomestkov kot so tofu. Za hitro pripravo lahko uporabite čičeriko iz konzerve, drugače pa jo lahko sami prej skuhate, vendar morate vedeti, da se čičerika kuha vsaj eno uro, s tem, da jo je potrebno prej vsaj 12 ur namakati. Pri nas je tako, da pripravljamo večje količine čičerike naenkrat, kar jo je viška, jo spravimo v neprodušno zaprti posodi v hladilniku, da jo lahko v naslednjh dneh porabimo.

Karamelizirane limete in čili


Hladna kvinojina solata 


Hladna kvinojina solata recept

- 250 g kvinoje
- zelena, rdeča in rumena paprika
- 3 paradižniki
- 150 g kuhane čičerike
- 100 g črnih oliv
- 2 posušena čilija (če niste za pekoče, potem to izpustite)
- 2 limeti
- 3-4 žlice olivnega olja
- posušena bazilika in origano (po okusu)
- sol (po okusu)

V loncu zavremo vodo in v njej skuhamo kvinojo po navodilu proizvajalca. Običajno pa se kvinoja kuha v 2-kratni količini vode 15 minut na srednji temperaturi. Ko je kuhana jo pustimo, da se ohladi. 

Kuhana kvinoja

Lotimo se rezanja zelenjave. Paprike očistimo, odstranimo semena in jih narežemo na manjše kockice. Na kockice narežemo tudi paradižnike, olive pa izkoščičimo in prerežemo na polovičke. 

Hladna kvinojina solata zelenjava
Limete razpolovimo, manjšo ponev segrejemo in nanjo položimo limete z odrezanim delom ter na visoki temperaturi karameliziramo spodnji del limet, s tem da ji rahlo obračamo, da se ne primejo ponve. To traja cca 2-3 minute. Pazite le, da jih ne zažgete. 
V večji skledi zmešamo papriko, paradižnik, olive, kuhano čičeriko, nasekljana čilija (opcijsko),  kvinojo, začinimo z baziliko, origanom soljo in zalijemo z olivnim olje ter limetinim sokom (limete izstisnemo direktno v posodo). Vse skupaj dobro premešamo in naša hladna kvinojina solata je pripravljena. 

Hladna kvinojina solata zmešana zelenjava

Lahko jo postrežemo takoj, drugače pa jo spravite v neprodušno zaprto posodo in jo hranite v hladilniku. Največkrat hladno kvinojino solato pripravim zvečer, z njo napolnim posodice, ki jih z mojo uporabljava za malico in jih shranim do jutra v hladilnik. Zjutraj jih samo vzameva iz hladilnika, neseva v službo in si privoščiva zdravo malico.

Hladna kvinojina solata od zgoraj


Tako pripravljena solata zdrži v hladilniku sigurno vsaj 2 dni, verjamem pa da še kak dan več.


5 komentarjev: