sreda, 24. september 2014

Domača čili omaka / Homemade chili sauce

Chocolate habanero sauce - homemade front

Danes pa bo peklo, saj so na vrsti zopet ljubitelji čilijev oziroma pekočih omak. Kljub temu, da nekateri nočejo razkriti svojega recepta za pripravo čili omake, sem se odločil, da vseeno predstavim svoj način priprave. V bistvu ne gre za nobeno znanost, ampak preprosto izdelavo kuhane čili omake iz čilijev vrste Chocolate habanero, ki bo nekaterim služila za neko smernico, saj je končni izdelek odvisen od okusa izdelovalca.  Po objavah o čilijevem žganju Grlorez, o predstavitvi čili omakic JFT, tortah Čili torta I, Čili torta II in torta Android ter sami predstavitvi mojega lepotca Chocolate habanero chili, je prišel še čas za mojo domačo čili omako.

Veliko ljudi si doma omisli čili kot rastlino, ko pa se na njej pojavi plodovi in le ti dozorijo, ne vedo kaj bi naredili z njimi. Prav tako nad surovimi plodovi čilija niso vsi navdušeni, saj posamezni čiliji nimajo ne vem kako dobrega okusa (to ne velja za vse) in v bistvu samo bolj kot ne pečejo. Čisto druga stvar so pekoče omake izdelane iz teh čilijev. Dodatki, ki jih dajemo pri kuhi omake,  le to toliko izboljšajo,  da postane omaka okusna pa čeprav so glavna sestavina pekoči čiliji. Prav tako pa z omako poskrbimo, da imamo svojo dozo ostrine skozi celo zimo in pomlad, do naslednje letine. 

Chocolate habanero chili CHOKO sign

Postopek priprave čili omake je dokaj enostaven, saj poteka podobno, kot da bi kuhali neke vrste zelenjavni paprikaš.  Sestavine za omako je potrebno prilagoditi vrsti čilija, saj ima vsaka vrsta svoj specifični okus in se bolje ujema s kakšnimi drugimi sestavinami, kot pa s temi, ki jih bom navedel jaz. Prav tako je treba prilagoditi količino sestavin in na koncu s pokušino in dodajanjem sestavin dobiti željen okus, ki vam najbolj ustreza. Važno je predvsem to, da se omaka ne probava vroča, saj že tako vroča omaka peče, potem pa je tukaj še čili, ki poskrbi, da ne boste čutili nič drugega kot samo pekoč občutek.  Najbolje je pustit, da se omaka malo ohladi, se jo proba, mogoče popravi (doda kakšna sestavina) in ko je dobljen željen okus, še enkrat zavre.

Omaka, ki jo predstavljam danes je nastala iz 53 plodov Chocolate habanero chilija, kar je bilo količinsko cca 750 gramov čilija.

Chocolate habanero chili in bowl close

Domača čili omaka - Chocolate habanero
- 750 g chocolate habanero čilija
- velika rdeča čebula
- 4 stroki česna
- 4 večji paradižniki (to je cca 4 dcl pasiranega paradižnika)
- 100 g rjavega trsnega sladkorja
- žlička ali dve soli
- 2 -3 dcl domačega jabolčnega kisa
- sok 6-8 limet

OPOZORILO!!!!
Najbolj bi odgovarjal tisti znani rek "Tega ne počnite doma". Gre se za to, da je kuhanje takšne omake najbolje izvajati nekje zunaj in ne v domači kuhinji (govorim iz izkušenj) saj čiliji pri kuhanju oddajajo tako močan vonj, da se ga ne znebite še naslednji dan. Prav tako je potrebno izbrati visok lonec, da omaka ne šprica okrog. Pri rezanju čilijev uporabljajte rokavice, saj je zelo neprijetno, če se s takimi rokami pomencate po očeh ali pa po katerem drugem občutljivem delu telesa.

Sedaj pa priprava:

Na dveh žlicah olivnega olja prepražimo nasekljano  rdečo čebulo. Ko čebula postekleni,  dodamo  nasekljan česen, da zadiši. V lonec dodamo na manjše kose narezane čilije skupaj z semeni. Če želimo manj pekoče, pri rezanju čilijev odstranimo semena in belo mambrano iz notranjosti ploda. Na kratko prepražimo, da se čiliji malo zmehčajo, nato pa jim dodamo nasekljane paradižnike, pokrijemo s pokrovko in počasi dušimo cca 15 minut, da se naredi omaka. Vmešamo sladkor in počakamo, da se sladkor razstopi. 
Ko se nastala masa malo ohladi,  jo zlijemo v blender in zmiksamo na zelo fino. Zmiksano maso prelijemo nazaj v lonec, solimo, dolijemo kis in sok sveže izstisnjenih limet. Na rahlem ognju počasi kuhamo cca 1 uro, da se omaka rahlo zgosti. Okus prilagajamo z dodajanjem soli. 
Ko smo zadovoljni z okusom, vse skupaj še enkrat na hitro zavremo. V tem času si pripravimo ogrete in sterilizirane stekleničke. Jaz stekleničke stereliziram kar v sterilizatorju za otroške flaške, kar se omenil že v objavi o pripravi Limoninega sirupa.
Z vročo omako napolnimo ogrete stekleničke do vrha, jih dobro zapremo. Še vroče stekleničke zavijemo v deko in spravimo v škatlo (najbolj je kar plastična hladilna torba), da se počasi ohlajajo do naslednjega dne. 

Chocolate habanero sauce - homemade with chili in bowl

Tako pripravljena pekoča čili omaka zdrži v temnem in hladnem prostoru vsaj 6 mesecev. Po odprtju stekleničke, omako hranimo v hladilniku. 

Iz  omenjenih sestavin je prišlo 17 stekleničk pekoče omake Chocolate habanero po 100 ml.

Chocolate habanero sauce - homemade dirty dozen  front

Po nekaj dneh se omaka malo skrči, tako da steklenične niso čisto polne, kot ob polnjenju. Prav tako pa na zadnji fotki manjka že 5 stekleničk ;)


67 komentarjev:

  1. Sploh se ne morem nagledat teh plodov. Krasni so! Pri nas bi tale zaloga trajala par let, ne 6 mesecev :) Zadnjič sem dala za noževo konico sveže habanero paprike v lazanjo in sem misla, da ne bom preživela :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če sem iskren, lahko iz ene takšne rastline naredim omakic za celo jesen, zimo in spomlad, do naslednje letine.

      Izbriši
  2. Nobl!!!! Mojster si, ni kaj! Ja... in ti plodovi so res tako ljubki... hm....videt :), okus je varovalen in za izbrance :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najprej te res očarajo plodovi, okus pa vzljubiš s časoma ;)

      Izbriši
  3. Baš privlačno izgleda taj čokoladni čili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta njegova barva je zelo zavajajoča. Izgleda privlačno, ko pa ga probaš, pa zagori v ustih.

      Izbriši
  4. Mi imamo čili na domačem vrtu pa je ena sadika zašla malo preblizu paprike. Zadnjič, ko sem jo uporabila pri kuhanju, nevedoč, da je paprika tako pekoča, mi je skoraj uničila celotno jed, saj je bilo takoooo pekoče, da ostalih okusov skoraj ni bilo razbrati. :/ Sama imam namreč rada le rahlo pikantne jedi. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pri meni ni nikoli dovolj pekoče. Tudi sam sem lani pripravil nekaj habanero hot saucov. Letos pa še čakam, da čiliji dozorijo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zakon recept. Sem pa uporabil pekoče paprike in čilije jalapeno in bishop's crown (ah mi začetniki :D). Samo kapo dol in en velik hvala. Še moji doma ki niso ravno za pekoče so bili navdušeni. Pa hvala še za vse nasvete v soboto navsezgodaj pri Žibertovi stojnici.

    lp in tako naprej

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Če rabiš še kakšen nasvet, sem vedno dosegljiv, ali pa me najdeš zgodaj zjutraj ob sobotah na tržnici pri Žiberju.
      Čez nekaj časa boš že presedlal na kaj močnejšega ;)

      Izbriši
  7. Sem dobil flaško in padu na rit od presenečenja. Res si super. Čez dva ali tri tedne ko pridem na tržnico te čaka povratno darilo. Kakšen naš ekološki hidrolat ali eterično olje. Ali pa oboje.

    lp in še enkrat hvala (odprl pa bom predvidoma čez par tednov ko bom že bolj korajžen in odporen)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tok si bil navdušen na tržnici glede teh omak, da sem ti moral poslat eno, takšno tapravo - za prave dece.

      Izbriši
    2. :D hehe. Koliko časa pa je še dobra odprta v hladilniku?

      Izbriši
    3. Vsaj 3 mesece nekje. Itak pa jo boš z redno uporabo pospravil veliko prej. Pri nas v službi zdrži taka flaška eno malico ;)

      Izbriši
  8. Neverjetno, ampak imel si prav. Po zagotovilu treh mesecev sem flaško načel. Prvi komentar moje žene (kateri je bila že moja omakca premočna): "Saj tvoja je v bistvu še v redu, ima okus. Ta pa je samo žleht." Grozno pekoče. Zdaj pa je manjka že 25%.:) Neverjetno kako hitro se navadiš. Upam da se to soboto vidiva na tržnici.

    Še eno vprašanje... Če se po dveh dnevih insanitya zjutraj počutiš kot da bi te pretepli s palicami, z muskulfibrom po celem telesu, z blaznim odporom do kakršnegakoli sklanjanja in premikanja nasploh... Nadaljuješ ali si še prešvoh za to?

    OdgovoriIzbriši
  9. Hahaha, verjamem da je chocolate habanero precej žleht. Ampak čez čas se je navidš, kot sem ti povedal.

    Glede Insanity pa je vsa stvar bolj kot ne v glavi. Problem pa je, če imaš že tretji dan pomisleke, ker to na začetku še ni nič. V bistvu je na začetku šok za telo in mišice, ker če nisi prej nič vadil ali pa se samo malo rekreiral, je začetek res težak. Po dveh tednih bo šlo že lažje, vednar ne pozabi, da moraš pri tej vadbi tudi veliko več pojest. Brez hrane ni energije in brez energije, ne moreš izvajati vaj ali pa jih izvajaš nepravilno in ni posledično ni učinka. V času, ko sem jaz izvajal vadbo sem jedel kot nor, kile so pa šle dol.
    Največji problem pa se pojavi po Recovery week-u, kjer se pa začnejo ubijalski tempo z daljšimi vajami. Tam pa moraš imeti razpucano v glavi, da si želiš priti do konca, drugače ti ne bo uspelo. Najhuje je zadnja dva tedna, ker že poznaš vse vaje, telo je dokaj utrujeno in veš kaj vse ti še sledi.
    Upam, da ti uspe. Srečno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pomisleki niso bili glede matranja, pač pa glede muskulfibra (in strahu da bo potem še slabše). Ne pomnim kdaj sem bil tako razboljen. Sem se potem odločil in šel najprej tečt par kilometrov za ogrevanje in šele potem šel na program. Danes sem pa dosti boljši kot včeraj.

      Če prideš v soboto na tržnico, bi mi lahko prosim prinesel par semen chocolate habanero. Glede na to da ga imaš na balkonu si predstavljam da so deviško neskrižani :)

      Izbriši
    2. Samo da veš da je Gidio spremenil plane. V Ljubljano pridem šele naslednjo soboto...

      Izbriši
    3. Ni problema, itak sem vsako soboto zjutraj tam. Semena pa bom tudi imel s seboj.

      Izbriši
  10. A lahko z istini sestavinami uporabnim kater drug čili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bi šlo tudi z drugo vrsto čilija. Večina čili omak, ki jih dela, so po zelo podobnem receptu in ne bi smelo biti problema z drugo vrsto čilija.

      Izbriši
  11. Pozdravljen,
    Fulll dober članek, prav z veseljem sem ga prebral. Podobno vprašenje kot zadnje: jaz imam tudi drugo vrsto čilijev, oz več vrst.... Od rainbow, pa banana, kajenski, rumeni habanero, pa neke tajske,pa čili bombs pa še neke ki rasejo navzgor, kot neke male viola bele solzice.... Skratka precej enih vrst, pa niti ne pazim na opraševanje, tako da v 3letih sem verjetno nevede izumil kako novo sorto.
    Za 750g jih naberem vse skupaj, da naredim po tvojem receptu. Misliš da bo vredu z različnimi vrstami, al bi ti z vsako sorto posebej omakco delal.
    Hvala za odgovor, Andraz

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljen,
    Fulll dober članek, prav z veseljem sem ga prebral. Podobno vprašenje kot zadnje: jaz imam tudi drugo vrsto čilijev, oz več vrst.... Od rainbow, pa banana, kajenski, rumeni habanero, pa neke tajske,pa čili bombs pa še neke ki rasejo navzgor, kot neke male viola bele solzice.... Skratka precej enih vrst, pa niti ne pazim na opraševanje, tako da v 3letih sem verjetno nevede izumil kako novo sorto.
    Za 750g jih naberem vse skupaj, da naredim po tvojem receptu. Misliš da bo vredu z različnimi vrstami, al bi ti z vsako sorto posebej omakco delal.
    Hvala za odgovor, Andraz

    OdgovoriIzbriši
  13. Ojla, najprej opravičilo za pozen odgovor, vendar sem imel nakaj časa "spletni dopust". Glede omak jetako, da sem pristaš ene sorte v omaki, saj ima omaka le tako najbolj pristen okus po tisti sorti. Nekatere vrste čilijev se med seboj malce tepejo in okus omake ne bi bil dober. Sem tudi že sam poskušal z različnimi vrstami, pa na koncu dobil samo omako, ki peče in nima nekega posebnega okusa. Drugače pa ni treba delati v tako velikih količinah ampak delaš v manjši količinah s tem da prilagodiš še količino ostalih sestavin. Nekateri dajejo itak veliko manjšo količino čilijev v omako, jaz pa ostajam pri tem, da je v omaki večji delež čilija, kot ostalih sestavin.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo,

      Tudi jaz sem se lotil izdelavo omake po tvojem receptu.

      Omaka je izpadla dokaj grozno (bila je zelo prekisla), ponovil sem še vajo z jalapenoti, kjer sem razpolovil kolicino kisa ampak je zadeva še vedno zelo kisla in po okusu neprivlačna (nekakšen "kovinski" priokus) bo problem v kisu? (domač jabolčni - verjetno precej močan). Skratka obe omakice sta bili zanič (v primerjavi z mojo top omako osebno Habanero od Pippa) je to kot noč in dan.

      Kakšen nasvet kaj bi lahko popravil, oz. kaj bi šlo narobe, glede na to da sm vestno sledil vsem količinam na receptu...

      Hvala in lep pozdrav

      Izbriši
    2. UO, vidim, da sem takrat preveč splošno napisal in ni bil točno specificiran čas kuhanja po miksanju ter dodajanju kisa in limetinega soka. Meni se je zdelo samoumevno, da se potem omaka še nekaj časa kuha (tako, kot pri sirupih ali marmeladah), ti si jo pa verjetno samo zavrel in zato je bila prekisla. Sem sedaj tudi to dodal v objavi. Kis in limetin sok se čez čas skoraj čisto izgubita. Prav tako je tudi odvistno od samega jabolčnega kisa. Lahko, da je že on v osnovi precej kisel. Po tem receptu kuham omake že kar nekaj časa in še nisem imel primera, da bi bila prekisla (ampak vsak ima svoj okus). Lahko skuhaš omako po istem postopku brez kisa, vendar pa bo pregosta in ne bo šla iz stekleničke, zato pa jo lahko polniš v kozarčke kot čili pasto.
      Če si iz LJ, se mi javi na mail easyreceptiblog@gmail.com

      Izbriši
  14. Tudi sam sem delal chili omako po tem receptu, sicer sem jo naredil iz različnih čilijev ampak je vseeno odlična! Drugo leto bom poskusil delat z samo eno vrsto čilijev, hočem aromatično, srednje pekočo omako, kakšna priporočila katero vrsto čilija izbrat? DB kje si kupil te stekleničke?

    p.s.: Omaka je bolj sladka kot kisla, vsaj moja, tip ki jamra, da je omaka prekisla je nekaj konkretno zajebal...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je, da ta omaka ni prekisla. Sva tudi rešila z UO, kateremu sem poslal svojo omakco in je potrdil, da je pri njemu prišlo do napake, saj je kis na koncu samo dolil in zmešal.

      Izbriši
  15. Naredil sem po receptu. Bila je 4 mesece v hladilniku v zaprtem kozarcu. Danes sem jo odprl, a je bila napihnjena in tudi, ko sem jo odprl je še vedno hajala. Okus je dober, ali je vsebina uporabna?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če se je napihnila, potem je šlo nekaj narobe. Sterilizacija kozarcev? Premalo skuhana? Do sedaj še nisem imel podobnih problem, pa imam nekatere omake stare več kot leto dni (za test, koliko zdržijo). Tudi sodelvci, ki delajo po istem receptu, še niso imeli takšnih težav.
      Če je napihnjena, bi jo raje zavrgel, ker napihnjenost pomeni, da je v njej sigurno kakšna bakterija, ki je poskrbela, da je začelo vse skupaj vreti.

      Izbriši
  16. Hvala. Bom zavrgel in poskusil znova.

    LP
    Boris

    OdgovoriIzbriši
  17. ali se to uprabi svež čili ali je lahko že posušen?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz uporabljam vedno samo sveže ćilije. Drugače pa neketeri uporabljajo tudi zamrznjene čilije. Iz posušenih še nisem kuhal omak.

      Izbriši
    2. hvala za odgovor.bo potrebno počakat na letošnjo sezono,da bodo sveži :)imam kar nekaj posušenih pa ne gredo tako hitro zato sem mislil,da bi jih spravil v omako.
      kje pa se lahko kupi semena Chocolate habanero chili?
      lep pozdrav

      Izbriši
    3. V Sloveniji se najde kar nekaj prodajalcev semen, samo ne morem nikogar točno priporočiti oziroma garantirati, da semena niso skrižana.

      Izbriši
  18. Jaz dobim razne omakce od prijateljev, ki to zdaj že par let pripravljajo in sem dobil tudi tako kot je ta, samo še ananas je bil dodan. Mislil sem, da to tukaj ne bo pasalo, pa je čudovita, sveža.

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdravljen ...Doma imam Cilije po imenu Bolivian rainbow in me zanima, če lahko omako delam po istem receptu kot je oz so tukaj ali je za to vrsto kakšen poseben recept.. Prosim za nasvet ..hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko narediš po istem receptu, samo da daš manj limetinega soka in jabolčnega kisa (izberi prvo napisano vrednost v receptu).

      Izbriši
  20. Živijo, mene pa zanima ali je obstaja kakšeno nadomestilo za kis? Morda, da se da več limoninega soka? Hvala za odgovor, lp.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Opravičilo za pozen odgovor, mogoče pa komu vseeno pride prav. Količina kisa je takšna z namenom in to zato, da omaka dobi pH vrednost pod 4, kar pomeni, da je sigurno dalj časa obstojna. Za varno shranjevanje dalj časa obstojnih omak mora biti vrednost pH pod 4. Nekateri se tega ne držijo in se jim omaka pokvari že po nekaj mesecih ali pa jim v shrambi celo zavre in raznese stekleničko. Moje omake zdržijo sigurno vsaj eno leto, sam pa imam posamezne primerke, ki so celo 2 lete stari in so še vedno užitni. Če bi že zmanjševal količino kisa, bi jo nadomestil z limetinim sokom in ne limoninim sokom. Je velika razlika, če se držite recepta in uporabite limetin sok in ne limonin sok.

      Izbriši
  21. Lansko leto sem na celjskem sejmu bil prisoten na čili sejmu oz. odprti kuhinji. Tam sem probal en super čili (12 vrst ga imajo), pa se ne morem spomniti kdo so bili ti mojstri. Če slučajno kdo tu ve, kdo so ti, bom hvaležen za info.

    OdgovoriIzbriši
  22. Super recept! Uporabljam ga že tretjo leto in ga bom še naprej, pred tremi dnevi sem skuhal habanero omako.
    Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši

  23. Thank you quite much for discussing this type of helpful informative article.
    Will certainly stored and reevaluate your Website.

    Feel free to visit my page ::: 오피사이트
    (jk)

    OdgovoriIzbriši
  24. So far only a less number of Internet casinos
    could be trusted for investing money, however their numbers are progressively growing.
    There is something enthralling and captivating in playing online flash games, especially gauzing from the different arrangement of cards and figuring the very
    best that matters. Check out the bingo reviews to obtain more specifics of
    particular online bingo site and you'll earn extensive money.휴게텔



    OdgovoriIzbriši
  25. This could be the proper weblog for everyone who is really wants to be made aware of this topic. You recognize a great deal of its nearly difficult to argue together with you (not that I just would want…Ha Ha). 야설You definitely put a new spin using a topic that been revealed for years. Fantastic stuff, just wonderful!

    OdgovoriIzbriši
  26. I’d have to talk to you here. Which isn’t something Which i do! I love to reading a post that should get people to think. Also, thank you for allowing me to comment! 외국인출장

    OdgovoriIzbriši
  27. I just want to say I’m new to blogs and certainly savored this blog site. Very likely I’m planning to bookmark your blog . You amazingly have fantastic articles. Thanks for sharing your blog. 마사지

    OdgovoriIzbriši
  28. Zakaj ohlajena omaka v kozarcu zavre.

    OdgovoriIzbriši
  29. Could you please come to my blog and share information? I've learned a lot, but I'm still lacking.https://cutt.ly/cGfIipA

    OdgovoriIzbriši
  30. tremendous blog. I eter records approximately this subject matter. We have read your all the statistics some factors also are correct uncooked and some typically are first rate. Fantastic publish i would love to thank you for the efforts 토스타

    OdgovoriIzbriši