petek, 3. oktober 2014

Čokoladna granola s čiliji / Chocolate granola with chili

Chocolate granola with chili top close

Ste za nekaj hitrega, kar te v trenutku zasvoji? Nekaj hrustljavega, kjer se že med pripravo in ohlajanjem spozabiš, ter nezavestno (ja, sigurno bo to) poješ en manjši obrok. Vas zanima katera stvar je tako zasvoljiva? Če mene vprašate, je to sigurno doma pripravljena čokoladna granola, oziroma še boljše, čokoladna granola s čiliji. Pa že tolikokrat sem si rekel, da naslednjič pa res ne bom vzel kakšnega koščka po pečenju, vendar me vedno premaga želja okušati še sveže pečeno granolo.

Naj za tiste, ki ne vedo kaj sploh je granola, na hitro pojasnim. Granola je v bistvu muesli, ki pa je pečen. To pomeni, da gre za mešanico različnih žit, oreščkov in  semen, ki jo med pripravo pečemo v pečici, da se oreščki in semena prepražijo, ter s tem ojačajo svoj okus in poskrbijo, da celotna jed postane malo bolj hrustljava.  Ko je mešanica pečena,  ji lahko dodajamo še različne vrste suhega sadja, kot so brusnice, goji jagode, itd. Ne smemo pa suhega sadja dodajati pred pečenjem, saj bi se  v pečici še bolj izsušilo in postalo trdo kot kamen. 

Granola je pri nas doma postala že kar stalnica. V bistvu mi je veliko lažje v nedeljo zvečer speči cel pladenj doma pripravljene mešanice, za katero vem kaj se v njej nahaja, kot pa v trgovinah brati deklaracijo na embalažah različnih vrst kosmičev in pri tem izbrati tistega z manj sladkorja ali manj dodatki. Še veliko lažje je sedaj, ko dobivam sestavine iz spletne trgovine Malinca.si in pa tudi tudi nekaj novih izdelkov, ki so mi jih poslali  iz najboljšega soseda - Mercator, v smislu novega projekta KuhaM. Kaj vse se bo dogajalo v sklopu projekta KuhaM še sam ne vem, boste pa o tem obveščeni.

Chocolate granola with chili close up

Sedaj vas verjetno že zanima, kako pripraviti čokoladno granolo, zato preidimo k pripravi oziroma moji izvedbi. Največkrat pripravljam navadno čokoladno granolo, ki jo imamo vsi radi, včasih pa pride na vrsto tudi čokoladna granola z dodatkom posušenih čilijev, ki poskrbi, da kljub hladnemu mleku postane v ustih vroče. Priprava obeh je popolnoma enaka, s tem, da pri eni dodamo žličko posušenih čilijev chocolate habanero, kar sem že predstavil v objavi o čilijevem prahu oziroma kosmičih.



Čokoladna granola (za bolj pogumne pa z dodatkom čilijev)
- 500 gramov ovsenih kosmičev
- 200 gramov lešnikov
- 200 gramov pekan orehov
- 200 gramov ajdove kaše
- 100 gramov kokosovega čipsa
- 50 gramov chia semen
- 50 gramov kokosovega sladkorja
- pol žličke soli
- 100 gramov kokosovega masla ali olja
- 3 polne žlice kakava (ne uporabljajte instant kakavnih napitkov ala Benko in podobno)
- 100 agavinega sirupa

- za pogumne pa še 1 žlička posušenih čilijev

V večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, ajdovo kašo, kokosov čips, chia semena, kokosov sladkor in sol. Lešnike in pekan orehe zrežemo ali pa z valjarjem zdrobimo na manjše koščke in jih vmešamo k ostalim sestavinam. 
V manjši kozici na nizki temperaturi razpustimo kokosovo maslo, vmešamo kakav in agavin sirup ter z nastalo kakavovo maso prelijemo suhe sestavine. Z lopatko premešamo vse sestavine, da se kakavova masa prime vseh suhih sestavin.
Nastalo čokoladno zmes stresemo na peki papir v pekaču in jo poravnamo. Iz navedenih sestavin pride zares poln pekač in to vsaj 3 cm visoko.
Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah 15 minut, pladenj vzamemo iz pečice, vse skupaj premešamo in  pečemo še 10  minut.

Chocolate granola with chili baked close

Po pečenju jo pustimo na pladnju, da se ohladi, nato pa ji lahko primešamo še suho sadje (brusnice, goji jagode).
Granolo shranimo v stekleni neprodušni posodi, da ostane hrustljava. V mojem primeru je to v dveh posodah, saj jo je za dve polni posodi. 

Chocolate granola with chili almond milk close

 Še dobro da gresta čokolada in čili tako dobro skupaj ;)



    

6 komentarjev:

  1. Mmm, tega se pa res moram enkrat lotit. Tele bio zadevee, ki jih jedo moji otroci so kar precej obremenjujoče za denarnico, bi znalo bit tole boljše v vseh ozirih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem misli, da pri vas to pripravljate, glede na vse sestavine, ki jih uporabljaš. Verjetno te bo presenetilo ;)

      Izbriši
  2. Njami!!!! Te hrustljave stvari so tako privlačne... in čokoladne še toliko bolj. A ne zmanjka prehitro :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Normalno zdrži omenjena količina cel teden za vse tri. Če pa kaj ostane, pa je naslednja runda s čiliji.

      Izbriši