petek, 6. februar 2015

Naravne barve za sladkorno maso PME

PME natural food color black front shot

Ena izmed najbolj nenaravnih stvari pri peki oziroma izdelavi tort so jedilne barve za barvanje, s katerimi lahko obarvamo sladkorno maso (tičino maso), kreme, smetano ali pa celo biskvit. Uporaba jedilnih barv pri izdelavi tort oziroma figuric iz sladkorne mase je skoraj nuja, drugače bi bile vse torte in figurice večinoma bele barve. 

Velikokrat sem že slišal  ali pa med komentarji (tudi na mojem blogu) opazil komentarje, da so torte oblečene v obarvano sladkorno maso preveč umetne in da takšnih tort ne bi nikoli pojedli. Glede tega bi se lahko na široko razpisal, vendar lahko pri pregledu bloga sami opazite, da delam različne vrste tort, od čisto naravnih s čokolado ali smetano, presnih, veganskih in pa tudi te, ki so zelo popularne okrašene in oblečene v sladkorno maso. Po eni strani bi se lahko celo strinjal, da torte oblečene s sladkorno maso mogoče izgledajo res umetno, vendar pa lahko potrdim, da imajo nekateri celo zelo radi sladkorno maso in jih ne moti, če je ta masa obarvana.  Prav tako je nekaterim tudi  pomemben izgled same torte, kjer imajo nekateri radi čimbolj preproste in naravne torte, drugim pa so všeč torte, ki so povezane z neko tematiko.  

Ker vem, da si za vsako torto ne boste sami izdelovali barv  iz naravnih sestavin, kot je pesa ali maline  (rdeča), špinače (zelena), mango (rumena), robide (vijolična), korenje (oranžna) in rdečega radiča (modra), ste obsojeni na uporabo že pripravljenih jedilnih barv. Pri nakupu jedilnih barv pa je treba biti pozoren na sestavo teh jedilnih barv oziroma iz česa so izdelane, saj je velika večina barv sintetičnega porekla in vsebuje organizmu nevarne sestavine. 

PME natural food color open bottle

Ker stremim k temu, da torte izdelam na najbolj naraven način, v mojih tortah ne boste našli nobenih praškov (ok, vinski kamen), niti želatine ali kakšnih kremfixov v kremah. Pri iskanju jedilnih barv, pa mi je v oko padlo,  da je spletna trgovina Dekoracija sladic.si na svoj seznam prodajnih artiklov dodala naravne jedilne barve PME v črni, rjavi, narcisa, limona, rdeči, roza, oranžni, svetlo zeleni in  temno zeleni barvi. 

Pri preverjanju preko spleta sem ugotovil, da gre za jedilne barve, katere proizvaja podjetje Knightbridge PME Ltd iz Anglije, ki je eden vodilnih proizvajalcev opreme za dekoracijo in izdelavo slaščic. Pri pregledu sestavin in prebiranju deklaracij iz katerih so sestavljene te naravne barve sem ugotovil, da so med sestavinami res navedeni E aditivi, vendar pa med njimi nisel zasledil E aditivov, ki bi bili po raziskavah škodljivi za zdravje. 


Pri barvanju sladkorne mase se verjetno vsi največkrat srečajo s težavo barvanja v črno barvo, ki skoraj nikoli ne pride čisto črna oziroma zadovoljivo črna. Ravno iz tega razloga sem želel preikusiti, kako se obnese črna naravna barva PME iz spletne trgovine Dekoracija sladic.si pri barvanju odlične sladkorne mase Smartflex Velvet. 

Preizkus je potekal tako, da sem uporabil  krogljico sladkorne mase Smartflex Velvet  mase 100 gramov in črno barvo PME, ki je setavljena uz glicerola in oglja rastlinskega izvora. Ker je barva v čvrsti PVC posodici in ima na vrhu majhno luknjico je doziranje barve enostavno, saj lahko z rahlim stiskom posodice kapljamo po masi. 

PME natural food color black one drop on fondant
 
V nadaljevanju je preizkus potekal tako, da sem na maso dodajal po kapljico barve in po gnetenju mase, rezultat obarvanosti mase fotografiral. 

Pri dodajanju 1 kapljice je takoj masa postala nežno sive barve, pri 2 in 3 kapljicah je bila še vedno v sivem odtenku.

PME natural food color black drops on fondant 1 to 3 drops

Pri dodajanju 4, 5 in 6 kapljic je postaja masa že zelo temna, vendar jo je vleklo še vedno malo na sivo.

PME natural food color black drop on fondant 4 to 6 drops


Zadovoljivo črna je bila pri 7 kapljicah.

PME natural food color black 7 drops on fondant almost black

Čeprav bo za večino dovolj  obarvanost po 7 kapljicah, sem vseeno poizkusil še z 8 kapljico. Pri 8 kapljici je masa postala res črna.

PME natural food color black 8 drops on fondant

Na deklaraciji je omenjeno, da je priporočljivo doziranje žlička barve na 250 gramov mase, kar se s tem preizkusom tudi potrdi, saj je 8 kapljic skoraj polovica žličke. 

Zaenkrat sem zelo zadovoljen s to naravno barvo PME in me je že v prvem preizkusu prepričala, saj po obarvanju mase nisem zaznal spremembe  okusa, barva pa je zares dovolj intenzivna. 

Če ne želite sami izdelovat jedilnih barv, pa morate vseeno uporabiti jedilno barvo, zaenkrat lahko priporočim te naravne jedilne barve PME iz spletne trgovine Dekoracija sladic.si



5 komentarjev:

  1. Uau, res lepa ogljeno črna! Zdaj si kar predstavljam eno black velvet cake :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako spodbudno za vse dvome in kako nazorno! Hja, velvet cake :)
    Sladek vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sabina za lepe želje, vendar je bil bolj kot lep, precej delaven ;)

      Izbriši
  3. savršeno, uvijek mi je ta umjetna boja u fondantu bila mana, nadam se da ih ima i u Hrvastkoj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drugače jih lahko naročiš tudi pri Dekoracija sladic.si, pošiljajo tudi na Hrvaško ;)

      Izbriši