četrtek, 5. marec 2015

Improviziran mini rastlinjak

Improviziran mini rastlinjak first picture

Izgleda, da bi moral dodati na blog še en oddelek za improvizacijo, saj zadnje čase doma improviziram kolikor se le da. Današnjo objavo bi lahko šteli tudi med DIY projekte, kot jih poimenujejo v tujini. Če še niste zasledili kratice DIY ali pa sta to kratico zasledili in vam ni jasno kaj pomeni, vam najlažje pojasnim tako, da gre za kratico, ki je sestavljen iz prvih črk reka "Do it yourself", kar bi po naše prevedli "Naredi si sam". 

Na spletu je cel kup takšnih projektov, kjer ljudje objavljajo enostavne izvedbe najrazličnejših izdelkov, ki se jih da narediti tudi doma iz predmetov oziroma pripomočkov, ki jih imamo že doma ali pa so prosto dostopni. Včasih je prav zanimivo videti, kako iznajdljivi so ljudje.

Zgodba o improviziranem mini rastlinjaku je nastala tako:

Letos sem se doma lotil velikega projekta in sicer vzgoje čimvečjega števila sadik čilijev različnih vrst. Nisem eden tistih, ki se tega loti profesionalno z vzgojo sadik pod lučko, ampak na naraven način z naravno svetlobo, kjer uspeh ni zagotovljen.  Na srečo ima stanovanje v dnevni sobi veliko okno obrnjeno proti jugu, ki je dnevno obsijano skoraj cel dan (sedaj v zimskem času samo toliko časa, kolikor je dolg dan in ko megla ne zakriva sončka) in je zelo priročno za vzgojo mojih novih čilijev.  Letos 31.1. sem posejal en sejalni plato, to je 104 semena čilijev vrste Chocolate habanero, Bhut jolokia, Aji-cito, Cherry bomb in Jalapeno. Po 4 dneh so iz zemlje že prikukale prve rastlince. Kaljivost je bila skoraj 90 %, kar je zelo odlično. Po 27 dneh so bile rastlince že tako velike, da sem jih moral presaditi v večje posodice, tokrat v plastične kozarčke velike 3,5 dcl za katere upam, da bodo zdržali do zadnjega presajanja v končne večje lonce. 

Ker je iz majhnega platoja za 104 semena velikosti 60 x 36 cm, nastalo 100 kozarčkov po 3,5 dcl, ki sedaj zaseda celotno razširjeno polico pri oknu, je zmanjkalo prostora za vzgojo dodatnih semen. Med presajanjem sem se spomnil, da imam spravljena še semena enih izmed najbolj pekočih čilijev na svetu in sicer Trinidad Moruga Scorpion, ki dosežejo čez 2 milijona skovilov. Moj Chocolate habanero ima samo cca 430.000 skovilov, pa vseeno žge ko hudič. Ker ni bilo prostora za setveni plato, sem improviziral in naredil svoj DIY improviziran mini rastlinjak za vzgojo čilijev. 

Če nimate veliko prostora za vzgojo rastlinc in hočete prihraniti denar za nakup teh malih plastičnih ratlinjakov, ki jih sedaj prodajajo v vseh trgovinah, pa bi vseeno poskusili vzgojiti svoje čiliev ali drugih rastlin lahko uporabite ta enostavni način vzgoje rastlin v improviziranem mini rastlinjaku.

Vse fotografije so nastale med postopkom presajanja čilijev in zato je na fotkah viden nered na mizi.


Za domač improviziran mini rastlinjak lahko uporabimo preprosto plastično posodico, ki jih dobimo v trgovinah in v katerih se prodajaj zelenjava in sadje. Posodica naj bo čimvišja, s pokrovom, ki ga lahko zapremo. 

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden plastična posodica za rastlinjak

V notranji del posodice lahko namestimo malo alu folije, s katero zapremo spodnje luknje, da skozi ne odteka voda na polico. Še boljše pa je folijo namestiti naknadno okoli posodice, da zemlja ne bo v stiku z alu folijo.

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden folija

V posodico natrosimo zemljo za pikiranje ali sejance, ki naj bo kvalitetna in mehka, da bodo semena z lahkoto prišla na plan. Jaz jo pomešam še s Perlitom, ki je kokovostni dodatek iz čiste mineralne - vulkanske kamenine in je ekološko sprejemljiv, ter poskrbi za zračnost zemlje. Zemljo rahlo potlačimo, vendar ne preveč. 

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden inserting soil and Perlit

Kot sem že zgoraj napisal, sem tokrat uporabil semena iz posušenega čilija vrste Trinidad Moruga Scorpion. 

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden Trinindad Moruga Scorpion seeds

Že semena s svojim zgrbljenim izgledom izgledajo  zelo strupeno.

Trinindad Moruga Scorpion seeds before planting

Semena položimo na zemljo v razmaku vsaj 3 cm, tako da lahko rastlince v tem rastlinjaku ostanejo vsaj mesec do mesec in pol oziroma zaradi velikosti do presajanja v večje lončke. Na sliki se malo težje vidi, vendar so semena (svetlo rjave barve) položena v treh vrstah po 5 semen, kar skupaj znese 15 semen. 

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden chili seeds on soil

Z leseno palčko (lahko palčka za ražnjiče ali zobotrebec) vsako seme potlačimo v zemljo cca 0,5 do največ 1 cm globoko. Zgornji del zemlje s prsti rahlo poravnamo in dobro zalijemo, da se zemlja dobro navlaži. 

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden wattering the soil

Zapremo pokrov in postavimo na svetlo in toplo mesto, kjer čakamo, da iz zemlje prikukajo prve rastlince. Najboljši pogoji za vzklitje so med 25 in 30 stopinjami, kar pomeni, da moramo posodo postaviti nekam, kjer je dovolj toplo (bližina radiatorja, peči). V tem času (prve 3-4 dni) dodatno zalivanje ni potrebno, razen če se je zemlja preveč izsušila. Ko na plano prikukajo prve rastlinice,  jih malo zalijemo, ravno toliko, da je zemlja malo vlažna. 

Improviziran mini rastlinjak DIY mini home garden on sun

Na podoben način se lahko tudi vi lotite svojega projekta vzgoje kakšnih drugih rastlin, ki vam ne bodo zasedle veliko prostora. Takšnem majhen rastlinjak je lahko samo začasna rešitev za večje rastline, ki jih je potrebno presaditi v večje lonce, lahko pa v njemu gojite tudi manjše rastline, ki ne rabijo veliko prostora. Pri čilijih je tako, da ko rastline zrastejo do vrha pokrova, so že dovolj velike za presajanje v večje posode ali lonce, da lahko nadaljujejo z rastjo, zato jih je takrat pametno presaditi v večje posode.
 
Če spremljate blog že dalj časa, potem ste opazili, da se vsako pomlad in poletje trudim, da na terasi vzgajam in vzgojim različne vrste začimb, dišavnic in pa seveda čilijev. Ne morem vam opisati, kako sem ponosen na moj čili vrste Chocolate habanero, ki bo letos dopolnil že 3 leto. Ta rastlina me skoraj dnevno preseneča. Tisti, ki se ukvarjate z vzgojo čilijev veste, da se mora rastlina po  koncu sezone (novembra, decembra) porezati in se jo prisilno spravi v zimsko spanje oziroma mirovanje. Tudi mojega sem decembra čisto porezal, da je v loncu ostalo samo deblo z nekaj glavnimi vejami brez listov. Prav žalosten pogled je bil na tako porezano rastlino in sem sem odločil, da  jo čimprej spravim iz zimskega spanja, zato sem jo postavil kar na svetlo toplo mesto in jo začel zalivati.

Skoraj v trenutku se je začel prebujati in začel delati nove veje in liste. V roku enega meseca je postal že prav košat in začel je dobivati lansko obliko. Pred nekaj dnevi je začel že celo cveteti, kar je res neverjetno. Še bolj neverjetno pa je to, da ima že prvi plod. Ja prav ste prebrali. Konec februarja se je pokazal že prvi plod. Če bo šlo tako naprej, upam da bo letos odlična letina. 

Chocolate habanero chili and new plants

Na zgornji fotografiji vidite, kako trenutno izgleda moj chocolate habanero chili in pa novi podmladek.

In tukaj je prvi plod chocolate habanero čilij, ki je zrastel že v februarju 2015.

1st chocolate habanero chili in february 2015 close up



2 komentarja:

  1. Već godinama sijem pumidore i paprike u prozirne kutije za kolače. Zalijem kad stavim sjeme i ne otvaram dok biljčice ne narastu skoro do vrha poklopca. Ljubomorna sam na ovu široku prozorsku dasku :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako nazorno. Lepo! To bo letina...
    Mi se vsako leto trudimo vzgojit kaj, pa razen rastinic limone, pomaranče in avokada nič ne zraste :(. Vse bujno kali... poganja, potem pa preko poletja vse umre. Po moje zahod...četudi skrivam rastlinice pred vročim sončkom, skrbim zanje... nič...le trpežne rož'ce preživijo. Rožmarin, bršljan, kakšna trava... Ko nam bo dano preseliti se, se moji konjički pomnožijo. Dodam resno vrtnarjenje in pobiranje plodov :)
    Uživajte v opazovanju novih rastlinic

    OdgovoriIzbriši