torek, 26. maj 2015

Presne čokoladne kroglice pekan

Raw chocolate pekan bites on a plate

"Končno!!! Po dolgem času spet en presni recept." Nekaj takšnega so verjetno izrekle obiskovalke mojega bloga, ki mi po elektronski pošti pošiljajo želje, da bi objavil več presnih sladic ali receptov. 

Res je, da sem prejšnji mesec objavil recept za mini presne limetine kroglice, pred tem pa je minilo že skoraj slabo leto dni, saj naslednji presni recept za presno limetino torto sega že v mesec julij 2014. To pa je res že kar daleč nazaj, zato bo recept za preproste presne čokoladne kroglice pekan, ki so sestavljene iz samo 4 sestavin, ravno pravšnji za vrnitev na presno sceno.

Vzpodbudo za recept za presne čokoladne kroglice pekan sem dobil s strani ene izmed vzgojiteljic enega izmed primorskih vrtcev, ki mi je že večkrat v elektronskih sporočilih pisala, da otroke v vrtcu vzpodbujajo, da si sami pripravljajo hrano in sladice, otroci pa so nad tem zelo navdušeni. Ker radi jedo zdravo hrano in zdrave sladice, me je prosila, da objavim kakšno izmed presnih sladic, ki bi jih lahko otroci v vrtcu sami pripravili. Edina želja je bila, da gre za nekaj preprostega in lahko izvedljivega. 

Raw chocolate pekan bites in a row

Kot sem že večkrat pisal, pri presnih sladicah skoraj ne moreš zgrešiti, saj je priprava in izdelava zelo preprosta, morajo pa ti biti všeč oreščki, ki se jih največkrat uporablja v receptih za presne sladice. Obstaja tudi cel kup receptov brez uporabe oreščkov, vendar pa sem za tokratni recept vseeno izbral oreščke, saj je veliko lažje delati z maso iz oreščkov, katero lahko oblikujejo tudi otroci, kot pa z maso brez oreščkov, kjer je potrebna spretnost z žlico. 

Še enkrat se bom ponovil, kot pri ostalih presnih sladicah, da je potrebno oreščke pred uporabo namočiti za vsaj 12 ur in kot sem že enkrat pisal " Kot pri vseh presnih sladicah, kjer so uporabljeni oreščki, je potrebno le te prej namakati. Že večkrat sem dobil razna vprašanja, zakaj se nekateri niso počutili najbolje oziroma jih je zvijalo v trebuhu po zaužitju presne tortice.  Problem se pojavi, ker nekateri skrajšajo čas priprave in presne sladice pripravljajo kar iz oreščkov, ki niso bili namočeni. Vsa zrnja in oreščki v svojem ovoju  vsebujejo strupene zaviralce rasti - inhibitorje, ki v večjih količinah obremenijo prebavni trakt. Med najbolj znanimi inhibitorji so fitinska kislina, tanini in ACE. Z namakanjem oreščkov te  strupene snovi odpravimo ali pa vsaj zmanjšamo njihovo vsebnost. Zato vam svetujem, da ko se odločite pripraviti presno sladico, to storite šele naslednji dan, ali pa en dan prej namočite oreščke. Poleg tega z namakanjem iz oreškov odstranite cel kup nečistoče."

Da gre za res preprosto presno sladico, ki se sestavljena iz samo štirih sestavin, ki nima dodanega sladkorja, ne vsebuje moke ali laktoze, sem za izdelavo uporabil kar najino hčerko ter njeno sošolko in sošolca, ki so z veliko lahkoto izdelovali presne čokoladne kroglice pekan in nato nestrpno čakali, da so kroglice prestale fotografiranje, preden so lahko planili na njih. 

Raw chocolate pekan bites making chocolate pekan bites


Presne čokoladne kroglice pekan (32 kom)


Raw chocolate pekan bites close up on pekan bite

- 200 g mandljev
- 80 g izkoščičenih datljev
- žlica presnega kakava
- pekan orehi

Predpriprava:
Mandlje in pekan orehe namočimo čez noč, datlje izkoščičimo in jih namočimo za vsaj 2 uri. 

Priprava mase:
Mandlje odcedimo in speremo ter jih na fino zmeljemo. Datlje odcedimo in jih zmeljemo ter primešamo mletim mandljem. Dodamo še žlico kakava in vse skupaj dobro premešamo, da nastane lepljiva čokoladna masa. 

Raw chocolate pekan bites preparing chococlate nut mass

Izdelava presnih čokoladnih kroglic pekan:
Pekan orehe odcedimo in speremo. Z žličko zajemamo kose čokoladne mase, da dobimo približno enako velike kose. Manjše kose mase med dlanema z valjanjem oblikujemo v čokoladno kroglico, na katero vtisnemo en pekan oreh. Polagamo jih na papir za peko, da se ne primejo na pladenj. 

Raw chocolate pekan bites one bite finnished

Raw chocolate pekan bites children making chocolate bites

Lahko jih pojemo kar takoj, še bolje pa je, da jih damo za nekaj časa v hladilnik, da se ohladijo, hladilnik pa jih še dodatno osuši, ker iz njih potegne vlago. 

Vas zanima zakaj sem se odločil ravno za presne čokoladne kroglice s pekan orehi? Čeprav ta recept ni nič posebnega, saj je podobnih receptov za presne kroglice na spletu ogromno, pa je zelo lahko izvedljiv in sem prepričan, da bodo tudi otrokom v vrtcu uspelo izdelati takšne kroglice. Prav tako je v masi dodana kakav, zaradi katerega kroglice postanejo čokoladne.  Kdo pa ne mara čokolade ;) (eno pa res poznam) Poleg tega pa si otroci radi mažejo roke in je tole idealna priložnost, da se malce umažejo z dovoljenjem vzgojiteljic.
Pekan orehi so orehi, ki so veliko bolj sladki kot navadni orehi in veliko raje uporabljam te orehe, ker se mi pri njih še nikoli ni zgodilo, da bi jih dobil "žarke". 

Raw chocolate pekan bites in hands of children

Upam, da se bodo otroci v vrtcu lotili priprave in mi poslali fotografijo, katero bom z veseljem objavil na blogu.

 

13 komentarjev:

  1. njamsi, pekani! kje jih kupiš? ful luštno, da obstajajo taki vrtci!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi mene je presenetilo, ko mi je naštela katere vse kuhinjske aparate imajo v vrtcu. Res pohvalno.
      Pekan orehe kupim včasih v pokriti tržnici BTC zraven Jablane, drugače pa ko jih dobijo v Lidlu (trenutno jih imajo spet v ponudbi ;) )

      Izbriši
  2. Že razmišljam, da bi morala tvoje objave preskočit,sploh zdaj ko še tukaj nisem opremljena z blenderjem.. Tole izgleda zelo okusno in preprosto, kar je meni zelo všeč (: Gre pa tale recept vsekakor v zaznamek. Ampak cedoče sline, pa ne morem zatret...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj zato pa je recept tukaj, ko ti pade "cukr".

      Izbriši
  3. Super recept, prav take iščem!

    Sem namreč pred časom sklenila, da v svoje življenje ne bom več spuščala OH-jev, tako da je ta kot nalašč zame!

    lp tina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Preprosto je skoraj vedno najboljše ;)

      Izbriši
  4. Iiiii, superca! Mandlje kar namočim :) Jurti pa končno kupim orehe pekan. Še nikoli jih nisem poskusila, ker mi cena ni preveč prijazna :). Ampak za tole pa bom. Se mi zdi, da je to pika na i:)
    In superca za vrtec! A gre morda za vrtec Račko ali nekaj podobnega? Če ja, slučajno vem, da pripravljajo okusno čokolado. Poskusila na enem izletu, pa menda se bodo, no verjetno so se že...ker je že dolgo tega...pralin lotili...
    Bodite lepo! In sladko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno je res Račka ;)

      Izbriši
    2. Res je, smo pravi ;). Sestavine so že na nakupovalnem seznamu, v petek pa se jih lotimo. Komaj čakamooo!
      Pred poletjem pa si bomo zagotovo pripravili še limetine presne tortice, še prej pa čakajo na kakšen sadno-zelenjavni sok, ki si ga nosim v službo in bi takega pili tudi oni.

      V pričakovanju petkovega dne te lepo pozdravljajo Delfinčki!

      LP, Neža

      Izbriši
    3. Me veseli in upam, da se boste imeli fino. Pa še kašno fotko pošljite (brez obrazov).

      Izbriši
  5. Mmm, kaj naj rečem, bolj je simpl, boljše je. V našem vrtcu so pa albert kekse drobili s putrom in čokolado za kroglice :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri nas so imeli v vrtcu zelo dobro prehrano, v šoli pa je čista polomija. Že za malico dobijo pico, hotdog ali pa burek :(

      Izbriši
  6. oh, kako super recept. Bom poskusila. Tudi sama sem se odločila za prehrano brez slabih OH-jev oz. pred predelanih oh-jev in to je kot nalašč za to:) Bom ti pokazala svoj izdelek. Se mi zdi, da me bodo otroci v obliki/estetiki premagali :) haha. In sem vesela tvojih receptov.

    OdgovoriIzbriši