petek, 25. julij 2014

Presna limetina torta / Raw lime cake

Raw lime cake with flowers


Limete, limete in še enkrat limete! Limete so tisti sadeži, ki me kljub letošnjem čudnem poletnem vremenu, držijo z mislijo, da je sedaj res poletje. Včasih se mi zdi, da postajam že pravi odvisnež od teh sadežev, saj jih kupujem na zalogo,  kot da bo že jutri konec sveta. Poleg tega da jih dajem v jutranji sadno zelenjavni sok, si v čaj  namesto limone raje stisnem limeto, čez dan pride na vrsto moj  virgin mojito iz limet in domače mete, ko imam čas pa si naredim še presne mojito kroglice, limetin kolač in presne limetine tortice. Moje poletje se tako vrti okrog limet in mete. 

O vseh zdravilnih učinkih limetinega soka in olja, si lahko prebrete na spletu, je pa dobro da veste, da limetin sok znižuje glikemični indeks hrane, prav tako znižuje holesterol in sladkor v krvi, vsebuje cel kup vitaminov in mineralov, prav tako pa je odličen za kožo. 

Raw lime cake one pisece front

Med vsemi presnimi torticami, ki sem jih že naredil me vedno najbolj prepriča presna limetina tortica.  Saj drugače skoraj ne more biti. Krema, ki nastane iz indijskih oreščkov, kokosovega mleka in limetinega soka se skoraj ne more primerjati z ničemer, saj je tako osvežilnega in rahlo sladko kiselkastega okusa, ki poleti najbolj prija. 


S predstavitijo moje limetine tortice na blogu sem počakal do obiska pri tastu, kjer sem v njegovem prelepem ambientu lahko naredil zares zelo dobre fotografije še boljše presne limetine tortice, ki si takšno predstavitev res zasluži. 

Raw lime cake side close

Presna limetina tortica (premer 18 cm)
1. plast - podlaga
- 200 gramov mandljev
- 100 gramov datljev
- žlica kakava

2. plast - limetina krema
- 200 gramov indijskih oreščkov
- 400 ml kokosovega mleka
- izstisnjen sok 3 limet
- naribana lupinica 3 limet
- 100 gramov kokosovega masla
- 4 žlice agavinega sirupa

3. okrasitev
- nekaj kolutov limete narezane na četrtinke
- kokosov čips
- naribana lupinica ene limete

Mandlje, datlje in indijske oreščke namočimo čez noč (vsake v svojo posodico) ali pa vsaj za 6 ur. Naslednji dan jih dobro odcedimo in speremo.
V blenderju zmeljemo mandlje, datlje in žlico kakava v fino zmleto zmes oziroma dokler se ne sprimejo skupaj v kepo.
Nastavljiv obroč za torto nastavimo na mero 18 cm, ga postavimo na servirni krožnik in vanj stresemo zmleto maso. Maso razporedimo po obroču, pri tem si pomagamo z ravnim dnom kozarca, da jo dobro poravnamo. 1. plast je visoka cca 8 -10 mm.
Raw lime cake close top
Za limetino kremo v blenderju zmeljemo indijske oreščke, kokosovo mleko, izstisnjen sok iz 3 limet, naribano lupinico 3 limet in agavin sirup. V nastalo mešanico vlijemo stopljeno kokosovo maslo in vse skupaj še enkrat zblendamo. Nastalo maso vlijemo  na čokoladno maso v tortni obroč in poravnamo. 2. plast je visoka cca 3 -4 cm.

Postavimo v zmrzovalnik za cca 4 ure, da se tortica strdi, nato pa jo lahko postavimo v hladilnik in jo imamo v hladilniku do uporabe.Ko odstranimo tortni obroč, tortico okrasimo z nekaj limetinimi četrtinkami, kokosovim čipsom in po vrhu naribamo lupinico ene limete. 

Raw lime cake close up front

Le kako bi se lahko uprli takšni lepotici?

Raw lime cake one piece side front

Še vedno brez hudega blenderja (če bo sreča pride kmalu), pa vseeno tako popolna krema, v kateri sploh ne čutiš oreščkov.

Se tudi vi štejete med limeta-zasvojence?


15 komentarjev:

  1. A je tako dobra kot je lepa?? :) ne dvomim

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepa...
    Kje pa dobiš bio limete, da lahko porabiš lupino?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Včasih jih imajo v Kalčku. Itak pa vsak agrum, ki jih uporabljam pri peki (pomaranče, limone in limete), tudi te, ki naj bi bile bio, namočim v vroči vodi v kateri je razstopljena žlica sode bikarbone za pol ure. Potem jih še fino skrtačim in sperem, posušim ter šele nato porabim.

      Izbriši
  3. Nevem, ali sem jaz edini, ki vedno kupi indijske oreščke z namenom, da naredi presno tortico, potem pa vse poje :) Jaz se štejem med zasvojence z limetani, kupim pa jih v Svilni poti na trubarjevi nasproti Kalčka. Glede blenderja sem jaz še vedno razdvojen med Vitamixom in Blendtecom. Kaj priporočaš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost ne delam več v Centru, tako da je Trubarjeva sedaj kar daleč. Vseeno pa hvala za info.
      Glede blenderja sem pa definitivno za Blendtec. (moj je že naročen ;))

      Izbriši
  4. Tokrat sem že pokukala sem, pa nikoli nič napisala. A vedno najdem kaj zanimivega in okusnega. Tale bo jutri. Že danes so se nam po njej cedile sline.
    Prijeten preostanek poletja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da vama bo všeč.
      Z dopustom je že konec, mapka bom že nekako. Hvala.

      Izbriši
  5. Superca je! Pol kreme že manjka:)Tako, da bo cela torta očitno jutri...
    Sicer sem uporabila eko limonce, a so takooooooo zelo zelene, da spominjajo na limete.
    Vam pa... kašen vikend odklop se vedno prileže. Mi smo letos kar na teh, pa tudi gre...
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi limone so dobre, mogoče jih je treba dat malo manj, da ne bo prekisla. Limete so manj kisle in imajo malo sladkast okus.

      Izbriši
    2. Hvala za namig. Ker sem že nekaj podobnih krem delala se nisem ustrašila dati tri, ker so nadmini:)
      Sem pa danes nabavila limete, da bo popolno:)
      Pozdravček!

      Izbriši
  6. Ali navaden multipraktik odpade za izdelavo takih tortic? Pa se eno vprasanje, ko cez noc namocis, je kaj narobe ce delas sele pozno popoldne? Oz je kaj narobe ce so zadeve namocene recimo 20 ur?? Se prvic lotevam presne tortice in upam, da niso neumna vprasanja:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Živjo DB! Preizkusila sem tvoj recept (do potankosti natančno), okus je bil vrhunski, vendar so se rojstnodnevne svečke pogreznile v kremo. Torto sem po navodilih najprej postavila v zamrzovalnik, kar za celo noč, ker sem jo končala pozno zvečer. Potem je bila v hladilniku naslednji dan do srede popoldneva. Kaj mi porečeš? Lep pozdrav, m.

    OdgovoriIzbriši