sreda, 29. julij 2015

Polnjeni jajčevci z rdečo lečo

Polnjeni jajčevci z rdečo lečo in vegansko mozzarello blog shot

Izgleda da res padam na barve, ker me je zopet zavedla čarobno nežno vijolična barva jajčevcev. Včasih si ob besedi jajčevec (melancan) videl temno vijolično podolgovato zelenjavo v obliki podaljšanega jajca, v današnjih časih pa so jajčevci različnih barv, saj dobimo tudi bele, pisane in ob sobotah na Ljubljanski tržnici pri GospoDARju sonca tudi nežno vijolične. Le kako se upreti tako barvno  privlačni zelenjavi, ki se kasneje spremeni v polnjene jajčevce z rdečo lečo.

Eggplants in a row viola

Nisem prvič padel na nežno vijolično barvo. Pred kratkim sem pisal tudi o cvetači Cavolfiore viola Catanese, ki sem jo uporabil v nežni cvetačni juhi. Že cvetača me je s svojo nežno vijolično barvo očarala kot tudi današnji jajčevci. 

Eggplant viola best colour

Kar nekaj časa sem iskal pravi nadomestek za polnitev jajčevcev ali bučk, ki ne vsebuje mesa, soje in da ni ravno iz gob. Mesa ne jemo več, soji se poskušamo izogibati, omako iz gobic pa tako ali tako uporabljam že pri izdelavi gobove lazanje. Po vsem navdušenju nad rdečo lečo, ki sem jo že predstavil v objavi o juhi iz rdeče leče, sem ugotovil, da se da iz nje narediti odlično omako, ki nam nadomesti vse zgoraj naštete sestavine. 

Bunch of viola eggplants

Polnjeni jajčevci z rdečo lečo

Polnjeni jajčevci z rdečo lečo in vegansko mozzarello recipe shot

- 3 jajčevci
- čebula
- 3 stroki česna
- 3 srednje veliki korenčki
- 100 g rdeče leče
- 3 večji paradižniki
- 10 listov sveže bazilike 
- 3 vejice peteršilja
- sol, poper, oljčno olje
- mozzarella (mi uporabljamo vegansko na riževi osnovi)

Najprej se lotimo jajčevcev, ki jih operemo in razpolovimo. Z žlico previdno izdolbemo sredico in iz 4 polovic izdolbeno sredico narežemo na manjše koščke, ki jih bomo kasneje uporabili pri pripravi omake. Lupino jajčevcev z ostrim nožem malo našpikamo in jih soparimo v soparniku  5 -7  minut, toliko da se malo omehčajo, vendar še vedno obdržijo obliko. Če jih soparite predolgo, ne bodo obdržali oblike in bo tudi polnjenje težje.

V loncu na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, ji dodamo na lističe narezan česen da zadiši in v lonec stresemo na majhne kockice velikosti leče (Bine bi rekel brunoise) narezan korenček. Na kratko prepražimo, dodamo lečo in narezano sredico jajčevcev ter fino nasekljan paradižnik. Vmes solimo in popramo ter kuhamo cca 10 - 15 minut, da se omaka zgosti. Ko omako umaknemo iz štedilnika vanjo vmešamo nasekljan peteršilj in natrgane liste bezilike ter po potrebi dosolimo. 

Red lentils with carrots and basil

Nastalo omako iz rdeče leče razporedimo-napolnimo polovičke jajčevcev in jih prekrijemo z rezinami mozzarelle. Mi uporabljamo veganski nadomestek mozzarelle narejen na osnovi kaljenega rjavega riža Smokey risella, ki se jo dobi v vseh bolje založenih trgovinah. Napolnjene polovičke postavimo v pekač, ki ga ni potrebno namastiti.

Stuffed eggplants with red lentils and vegan mozzarella bafore baking on a board
Stuffed eggplants with red lentils and vegan mozzarella single eggplant before baking

Pečemo v ogreti pečici 15 minut na 200 stopinjah, toliko da se mozzarella lepo razstopi, z uporabo zgornjega ražnja v pečici, pa jo lahko tudi malo zapečemo. 

Stuffed eggplants with red lentils and vegan mozzarella baked in a tray

Ob poravilno pripravljenih jajčevcih se le ti kar stopijo v ustih. Če še najina tamala pospravi dve polovički in reče da je bilo zelo dobro, potem veš, da je preprosta in enostavna zelenjavna jed, ki bo še večkrat na naših krožnikih.



4 komentarji:

  1. Kako zelo mikavno! Pripravim... verjamem, da kmalu. Le v akcijo za jajčevce se podam... takšne nežnejše:)
    Uživajte v vedno novih okusih in čarovnijah!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super. rdeča leča je res dobra, v takile varianti nedvomno zmaguje. Jaz večkrat uporabim ajdo, ampak maladva nista nabolj navdušena, sama pa jo obožujem. Rdeče leče kot nadev še nisem uporabila, mi je všeč ideja, hvala. Teh veganskih sirov pa se še nisem odločila kupiti. Se izogibam kolikor se da, tem pripravljenim zadevam. Se splača poskusiti? Je za kaj?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Men sta obe leča in ajda zelo všeč, vendar zadnje čase preferiramo lečo.
      Siri so edina stvar, ki jo zelo pogrešam, saj sem bil prej velik oboževalec sira. Violife siri pa so nam vsem všeč in se ti res zdi, da ješ siru. So pa vsi okusi precej dobri, najbolj sta nam všeč mozzarella in zeliščni.

      Izbriši