četrtek, 15. oktober 2015

Kobariški štruklji malo drugače

Kobariški štruklji malo drugače close up

Po krajšem premoru se Mercatorjev projekt KuhaM nadaljuje. Poletje in delček jeseni so nam dali malce premora, sedaj pa se projekt z novo gonilno silo vrača v polni pogon.  Če še niste seznanjeni s projektom #KuhaM, naj pojasnim, da gre za Mercatorjev projekt, kjer je ekipa M-Lab zbrala na kup nekaj slovenskih blogerjev, ki smo prijetna in zabavna družba s posluhom za ustvarjanje novih okusov in eksperimentiranje z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.

Projekt Kuham Mercator
 
Tokratni izziv so recepti v sklopu projekta SloFest, ki poteka v različnih pokrajnah Slovenije. Na voljo so Teden Pomurja, Teden Krasa in Teden doline Soče. Ker sem bolj vodni človek, sem izbral Teden doline Soče.  Ena izmed najbolj znanih tradicionalnih jedi v tej pokrajini so Kobariški štruklji, zato sem se odločil, da preizkusim recept v malce drugačni varianti in nastali so Kobariški štruklji malo drugače

Kobariški štruklji focus na prvega

Kobariški štruklji so tradicionalna sladica, ki je posebnost krajev okoli Kobarida. Že malce dlje stran, naprimer v Trenti ali Bovcu imajo že svoje štruklje oziroma krapce. Za vse je značilno preprosto slano testo brez jajc in sadnim ter sladkim nadevom. Čeprav so vsi narejeni skoraj identično, pa  se med seboj razlikujejo po obliki. Kobariške štruklje prepoznamo po tem, ker kuhar oziroma izdelovalec štrukljev v njih pusti svoj prstni odtis oziroma pečat, saj s pritiskom prsta naredi vdolbinico na sredini štruklja. Iz tega prstnega odtisa se ne da narediti forenzike, je pa vdolbinica zelo priročna za sladko zabelo. 

Kobariški štruklji prstni vtis vdolbinica

V mlajših letih nam je mama večkrat pripravila razne cmoke, štruklje in svaljke, katere sem kasneje sam začel izdelovati iz pirine moke, saj navadne bele oziroma pšenične moke doma ne uporabljamo.  Originalni Kobariški štruklji so narejeni iz bele moke, tokrat pa sem uporabil polnozrnato pirino moko in iz nje naredil Kobariške štruklje malo drugače. 

Kobariški štruklji malo drugače (13 štrukljev)

Kobariški štruklji malo drugače fotka za opis recepta

Testo: 
- 250 g polnozrnate pirine moke
- 250 ml vode
- pol žličke soli

Nadev:
- 150 g zmletih orehov
- 100 ml mleka (uporabil sem riževo mleko)
- 30 g masla (vegansko ALSAN bio)
- 100 g na maslu prepraženih drobtin
- 100 g nasekljanih rozin, namočenih v rumu
- 50 g rjavega trsnega sladkorja

- nastrgana lupinica ene limone
- žlička cimeta

Zabela:
- 100 g masla
- 60 g drobtin
- sladkor za posip

Priprava nadeva:
Rozine nasekljamo in namočimo v rumu. Drobtine rahlo prepražimo na maslu, zavremo mleko in z njim poparimo zmlete orehe. Nato popražene drobtine, poparjene orehe, namočene rozine, sladkor, limonino lupinico in cimet zmešamo skupaj, da dobimo kompaktno maso iz katere lahko oblikujemo manjše krogljice ali svaljke. 

Priprava testa:
V kozici zavremo vodo in jo solimo. Z njo poparimo pirino moko in najprej s kuhalnico vse skupaj zmešamo, ko pa se malce ohladi,  pa z roko zamešamo testo. Na pomokani površini naredimo svaljek, ki ga razrežemo na enake koščke. Vsak košček s pomokanimi rokami oblikujemo v krogce, na katere položimo nadev. S prsti tesno pritisnemo štruklje skupaj, da nastane polkrog s trebuščkom. Na sredino vsakega štruklja s prstom vtisnemo jamico, da dobimo značilno obliko Kobariških štrukljev. 

Kobariški-štruklji---priprava-testa, narezano na kose
Kobariški-štruklji testo stisnjeno v krogec
Kobariški štruklji nadev v testu
Kobariški štruklji stinjen nadev
Kobariški štruklji vtis prsta za tradicionalno obliko

Kuhanje:
Štruklje kuhamo v slanem kropu, voda pa ne sme vreti. Kuhani so po cca 10 minuta oziroma dokler ne priplavajo na površje. 

Kuhane štruklje na krožniku zabelimo s stopljenim maslom, v kateremu smo rahlo prepražili drobtine, ter potresemo s sladkorjem. 

Kobariški štruklji malo drugače končani

Če naredite štruklje iz večje količine testa, jih lahko brez problema tudi zamrznete in pred kuhanjem vzamete iz skrinje.



7 komentarjev:

  1. Sa slovenskim štruklama sam se upoznala u planinarskim domovima. I naravno, oduševljena sam okusom pa sam ih i doma napravila. U ovakvom obliku ih još nisam susrela, a i nisam posjetila Kobarid

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ker so zelo enostavni za pripravo, jih lahko brez problem probaš tudi doma.

      Izbriši
  2. Mmmm, tele drobtin'ce in pirina moka ...Kot nalašč tudi zame :)
    Lep in sladek vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drobtince sem kr mal pogrešal iz mamine kuhinje, zato jih moram vsake toliko časa tudi sam pripravit.

      Izbriši
  3. tak recept že dolgo iščem....
    hvala...
    lp tina

    OdgovoriIzbriši