torek, 8. december 2015

Jabolčna marmelada s čilijem

Jabolčna marmelada s čilijem Apple jam with chili blog shot

Še ena izmed objav o letošnji ozimnici. Letos sem bil res zelo priden in sem si pripravil kar precej kozarčkov različnih vrst domačih pripravkov za dolgo mrzlo zimo. Med mojo ozimnico so se znašli: Hruškova marmelada s čilijem, Čili ajvar, Pikantna sol, Slivova marmelada s čilijem in rumom in različne pekoče čili omake. Izgleda, da je vse to moje "garanje" delovalo na klimatske spremembe in zaenkrat še ni duha o dolgi in mrzli zimi. Kljub temu pa jabolčna marmelada s čilijem ne bo šla v nič, saj ima močan priokus po božiču in bo odlična tudi za božični zajtrk.

Letos je bilo res odlično leto z različnimi vrstami pridelkov, med katerimi sem v dar prejel tudi več domačih jabolk stare vrste Krivopecelj. Na srečo so starši kupili posest, na kateri je bilo nekaj starih jablan, ki še vedno zelo dobro rodijo. Med njimi je bila tudi jablana stare in odporne sorte Krivopecelj. 

Jabolka krivopecelj fokus spredaj

Plodovi so podolgovato okroglasti in srednje debeli. Večina plodov ima bradavico  v pecljevi jamici, ki odriva pecelj postrani. Kožica je tanka, svetle rumene barve, večji del pokrita z rdečo barvo in progami. Meso je čvrsto, sočno, osvežujočega kislega okusa. (vir: http://www.rast-bs.si/katalog/sadne-sadike/jablane-stare-sorte/8)

Apples krivopecelj

Tokrat sem za pikantnost jabolčne marmelade uporabil čilije vrste Aji Cito, ki so bili eni izmed tistih, ki so letos na balkonu zares bogato obrodili. Čiliji vrste Aji Cito spadajo v družino Capsicum Boccatum in originalno izvirajo iz Peruja. Vrsta Aji Cito je med vsemi drugimi vrstami Aji čilijev najbolj pikantna, saj dosežejo tudi do 100.000 SHU po skovilijevi lestvici. So eni izmed najbolj priljubljenih med gojitelji čilijev, saj kot vse vrste Aji čilijev bogato obrodijo, plodovi so podolgovate oblike veliki cca 5 cm. Med rastjo se iz zelene barve obarvajo v rumeno in na koncu v nežno oranžno. Imajo zelo sadni okus, zato so primerni za solate, jedi s piščancem, za izdelavo omak in sušenje ter izdelavo čili prahu. 

Aji Cito chili pods

Ker pa se bliža božični čas, sem se odločil, da bo imela marmelada malce božičnega priokusa. In katera začimba z vonjem najbolj pričara božični čas? Če bi lahko uzakonil, bi uveljavil zakon, da mora v decembrskih dneh biti doma cimet v vsaj eni obliki. Kot mleti cimet ali pa cimet v palčkah.

Cinnamon iner bark
In ko združiš vse te sestavine skupaj, nastane božična jabolčna marmelada s čilijem. 

Apple krivopecelj, cinnamon and Aji Cito chili


Jabolčna marmelada s čilijem (5 kozarčkov)

Jabolčna marmelada s čilijem Apple jam with chili recipe shot

- 2 kg jabolk krivopecelj (lahko tudi kakšne druge sorte)
- 5 čilijev vrste Aji Cito
- žlička doma mletega cimeta
- četrt žličke mletih klinčkov  
- sok 2 limet
- 150 g rjavega trsnega sladkorja

Jabolka naribamo ali narežemo na manjše koščke. Pri nas uporabimo kar sokovnik Omega z nastavkom za mletje. Eno jabolko pa narežemo na manjše koščke, da ostanejo v marmeladi tudi vidni koščki.
Čilije operemo, razpolovimo, odstranimo semena in belo placento, katere se držijo semena ter jih nasekljamo na zelo majhne koščke. 
V večjem loncu na srednji jakosti kuhamo jabolka in čilije, na katere smo izstisnili limetin sok, cca 20 minut. Pri tem večkrat premešamo, da se zmes zgosti in da se jaboka ali čiliji ne primejo na dno, zato jih lahko zalijemo tudi s kakšno žlico vode. 
V blenderju zmeljemo cimetovo palčko ali pa uporabimo že mleti cimet (razlika v okusu je očitna)
V lonec vmešamo sladkor, cimet in mlete klinčke. Kuhamo še 30 minut, da se sladkor stopi, da zadiši po božiču celo stanovanje in marmelada postane dovolj gosta. 

Z vročo marmelado napolnimo sterelizirane in vroče kozarčke, jih dobro zapremo ter zavijemo v debelo odejo in pustimo, da se čez noč počasi ohlajajo.

Jabolčna marmelada s čilijem Apple jam with chili labeling

Naslednji dan na ohlajene kozarčke nalepimo nalepke.

Apple jam with chili labels

 Še ena izmed pikantnih marmelad, ki bo poskrbela, da se posladkamo v zimskih dneh. 

Jabolčna marmelada s čilijem Apple jam with chili with chili pods

1 komentar:

  1. Do sem je zadišalo... po cimetu... in ogrelo s čilijem:)
    Naj tekne! Vam ne megla ne mraz ne bosta mogla do živega:)

    OdgovoriIzbriši