sreda, 27. januar 2016

Pravi čokoladni krofki

Pravi čokoladni krofki focus na prvega

Ko že misliš, da se bodo stvari umirile in šle nazaj v ustaljene tirnice, se spet vse obrne in postane prava norija. Ne morem se strinjati z delčkom premierovo izjave, kjer je imel napisano "ne jamram", ker jamranja o pomanjkanju časa je bilo kar nekaj v prejšnjih objavah na blogu. Zadnji del "iščem rešitve" pa je kot nalašč zame, saj sem v pomanjkanju časa našel rešitev, pa čeprav sta ta rešitev moja boljša polovica in najina hčerkica. Tokrat sta za vas pripravili majhe krofke, ki sta jih poimenovali pravi čokoladni krofki. 

Kmalu prihaja pust, katerega se najbolj tazveselijo otroci ter nekateri starejši, ki se bodo za kakšen dan ali noč prelevili v super junake, namišljene osebe, strašne zveri, doktorje, indijance, gusarje in seveda osebe iz njihovih fantazij. In katera jed je tista, brez katere ni  pusta? 100 % odgovor bi bil seveda krofi. Za njimi pa še flancati ali pa štaube, kot jih nekateri poznajo. Pa da ne pozabimo na miške, ki so nekje vmes.

Pred časom sem že pisal o pustnih flancatih, kjer sem pripravil flancate v obliki pustne maske. Idealna ideja za malce drugačno obliko te priljubljene jedi. Lani pa nam je Mercator zadal nalogo, v kateri so želeli, da pripravimo zdrav krof in nastali so kokosovi krofi. Tudi letos Mercator ne bo izpustil tega praznika, zato tokrat v njemu sodeluje moja hčerka s svojimi pravimi čokoladnimi krofki.   

Pravi čokoladni krofki fokus na sredini


V pravi kuhinji ne gre brez dobre ponve. Vsaka prava kuhinja mora imeti eno večjo ponev, v kateri lahko pripravimo jed za vsaj 5-6 oseb, eno dobro litoželezno ponev  in pa ponev s snemljivim ročajem. Zakaj snemljiv ročaj? Na žalost so litoželezne ponve malce prevelike, da bi jih skupaj z ročajem stlačil v pečico, zato so ponve, pri kateri lahko odstraniš ročaj le z enim stiskom in tistim prepoznavnim "KLIK" zvokom, odlična rešitev za jedi, ki se jih na začetku pripravlja na štedilniku, nato pa se jih dokonča oziroma zapeče v pečici. Ena izmed takšnih je tudi ponev Tefal Ingenio Hardica, s katero nas je Mercator presenetil tokrat. Ponev Tefal Ingenio Hardica lahko z zbiranjem in unovčenjem nalepk pri Mercatorju, dobimo še do sredine februarja kar 50 % ceneje. 

Ponev Tefal Ingeno Hardica in snemljiv ročaj


Tokratni recept ne spada v kategorijo tistih bolj zdravih receptov oziroma priprave, ki jih predstavljam na tem blogu, je pa lepa predstavitev, kaj lahko z malce domišljije in pomoči, pripravi najina tamala. Vsi si krof predstavljamo kot ocvrto pecivo, ki je zgornji in spodnji strani lepo svetlo rjavo zapečeno, vmes pa je pas rumene barve. Ko ga prerežemo ali ugriznemo vanj, je znotraj svetlo rumene barve. Polnijo jih z različnimi vrstami marmelade, namakajo v čokolado in potresajo s kokosov ali oreščki. Kaj pa so  pravi čokoladni krofki, kot si jih je zamislila naša tamala? Pravi čokoladni krofki so krofki, ki so v celoti v čokoladni barvi in namočeni v čokolado. En del moke sta nadomestili s čokolado v prahu in ocvrli prave čokoladne krofke. 

Pravi čokoladni krofki od znotraj

Pravi čokoladni krofki (cca 20 kom)

Pravi čokoladni krofki z belo čokolado recipe shot

- 320 g pirine moke
- 30 g čokolade v prahu
- 40 g rjavega trsnega sladkorja + 1 majhna žlička
- 40 g masla (ALSANbio)  sobne temperature
- naribana lupinica ene limone
- 250 ml tople vode
- 20 g svežega kvasa
- dober ščep soli (5 g)

- 4 dcl litra olja za cvrtje
- 50 g kuvertura iz bele čokolade za premaz

V topli vodi razstopimo kvas in žličko sladkorja, da kvas reagira. 
V posodi mešalnika zmešamo moko, čokolado v prahu, sladkor, limonino lupinico in maslo. Dolijemo tekočino s kvasom in pustimo, da nam stroji zamesi testo (cca 5 minut). Testo je mehko, voljno in svetleče. 

Pravi čokoladni krofki masa v mešalniku

Na silikonski podlagi raztegnemo/razvaljamo čokoladno testo na cca 2 cm debelo. (Če bi testo valjali na pomokani površini, bi se testa prijela bela moka). S plastičnim kozarčkom izrežemo krogce testa, ki jih brez vzahajanja previdno polagamo v ne preveč vroče olje (cca 160 stopinj) ter jih cvremo 3 minute na vsaki strani. 

Pravi čokoladni krofki izrez iz mase

S penovko jih previdno poberemo iz ponve ter odlagamo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje. 

Pravi čokoladni krofki cvrenje krofkov

Nad parno kopeljo stopimo 50 g kuverture iz bele čokolade in vsak čokoladni krofek z zgornjo stranjo namočimo v stopljeno kuverturo, da dobi čokoladno kapico. Pustimo na rešetki, da se krofi ohladijo in kuvertura malce posuši. 

Pravi čokoladni krofki namakanje krofov
 
Tokratni recept je bil pripravljen za Mercatorjev projekt #KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.  

Mercator Kuham

 

3 komentarji:

  1. Sladko in slastno. Domiselno in polno ljubezni:)
    Zanimiva različica. Ne dvomim, da je teknila vsem trem.
    Midve sva že malce ugibali, kaj bi... če bi...za sedaj so na vrhu miške s pirino moko. Morda pa od jutri dalje več ne bodo:)
    Bodite sladko in ujemite le svoje trenutke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je pri nas, če glavnega kuharja ni doma, potem se improvizira ;)
      Tudi vam vse lepo ;)

      Izbriši
    2. FFino... malce spremembe vedno dobro dene.Hvala! Timeja je navdušena. Bodo ti ali kokosovi... mislim, da po lanskem receptu....

      Izbriši