torek, 19. januar 2016

Presna gibanica v kozarčku

Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jar blog shot

Že dolgo časa sem imel na svoji TO-DO listi, namen pripraviti presno gibanico. Ravno v tistem času se je na spletu pojavilo več slovenskih verzij receptov za presno gibanico, zato se nisem hotel siliti zraven in je ideja ostala še naprej na TO-DO listi. Vedel sem, da bo nekoč prišel čas za ta recept in res je prišel čas za presno sladico, kot je presna gibanica v kozarčku.

Tokratna zasluga za pripravo te odlične presne sladice gre mojih znanki in soblogerki Zulejki Javeršek iz bloga Uglašena kuhinja. Z Zulejko sva se na začetku "virtualno" spoznala preko najinih blogov in kasneje pri sodelovanjih v različnih spletnih projektih. Na žalost je velikokrat tako, da se nas večina blogerjev pozna samo v virtualnem svetu in preko tipkovnice, pri Zulejki pa sem imel to srečo, da sva se spoznala tudi v resničnem svetu, za kar se lahko zahvalim Špeli iz bloga Coulinary journey by me, ki je takrat organizirala večerjo, kjer smo se lahko "končno" srečali nekateri blogerji, ki smo ostali še v stiku. 

Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jar focus on top
Zulejki se je namreč pred časom uresničila ena njenih velikih želja in sicer, da je izšla njena kuharska knjiga oziroma bolj domače kuharica.  Ja prav ste prebrali. Tudi Zulejka je ena tistih blogerk in blogerjev, ki jim je v zadnjem času uspelo, da so izdali svojo kuharsko knjigo. Zulejkijina knjiga Vse leto je izšla pod okriljem založbe Totaliteta d.o.o. , v njej pa so recepti za vse leto razdeljeni na letne čase, kar pomeni, da gre za štiri večja poglavja,  v katerih so recepti za zajtrke, glavne jedi, pijače  in sladice glede na sezonske sestavine. Večina teh sezonskih sestavin je pridelana doma in sicer na njihovi ekološki kmetiji na Koroškem, kjer je njihova simpatična družinica našla svoj dom. 

Kuharica Vse leto
Zulejkina knjiga Vse leto je napisana v neke vrste blogerskem načinu, ki mi je precej blizu, s preprostimi recepti, razumljivimi postopki izvedbe recepta, v njej pa je tudi dovolj osebnih zapisov in zgodb, da ni samo kot navadna kuharska knjiga s samimi recepti. Knjigo krasijo tudi njene že prepoznavne, odlične, domače  in minimalistično stilirane avtorske fotografije, katere sem vedno občudoval že na njenem blogu. Ni lepšega, če te že fotografije v knjigi pritegnejo k pripravi recepta, ki ti je potem še po sestavinah všeč, na koncu pa si zadovoljen z rezultatom svojega ustvarjanja v kuhinji.

V knjigi je zapisala "Že odkar znam tekoče pisati, sem si želela napisati kuharsko knjigo. In zdaj je tu, polna fotk, zgodb in seveda receptov, ki jih boste, upam, želeli uporabljati vsak dan.”, s čimer se vsekakor strinjam, saj se v knjigi najdejo recepti prav za vsakogar. 

Čeprav sem človek spleta in velikokrat kakšne recepte lažje poiščem na spletu, so mi k sreči vsaj kuharske knjige precej blizu. In ena izmed najljubših kuharic od sedaj naprej bo sigurno njena knjiga Vse leto. Pa ne zato, ker se mi je v knjigi tudi zahvalila, ampak zato ker si takšna knjiga zasluži mesto med kuharskimi knjigami ter da jo večkrat odpremo in pripravimo kakšno jed po njenem receptu. 

Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jar close up on the top

Pri receptih velikokrat improviziram oziroma jih priredim po svoje, tokrat pa sem se odločil, da se bom recepta točno držal po navodilih v knjigi. Pri pregledu knjige sem med recepti na strani 202, našel njen recept za presno gibanico z naslovom Formula za presno brezgibanico v kozarčku. Že fotografija sladice te pritegne, potem pa je tu še dejstvo, da gre za presno sladico, ki je brez glutena in brez belega sladkorja. Kot je že sama v naslovu zapisala besedo "formula" je to res prava formula za odlično presno sladico, kot je ta presna gibanica v kozarčku. 
Recept iz knjige Vse leto za presno gibanico v kozarčku




Presna gibanica v kozarčku (4 kozarčki)


Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jar recipe shot

Sestavine:

Makov nadev

- 100 g mletega maka
- ščepec vanilije v prahu (polovička stroka vanilije)
- 2 jedilni žlici agavinega sirupa

Ponarejen skutin nadev
- 120 g indijskih oreškov
- sok polovice limone
- naribana lupinice ene limone
- 2 žlici vode

Orehov nadev

- 100 g mletih orehov
- 2 žlici agavinega sirupa
- ščep vanilije v prahu (polovička stroka vanilije)

Jabolčni nadev
- 2 jabolki
- pol žličke cimeta
- sok polovice limone

Najprej pripravimo nadeve:

Za makov nadev v blenderju zmeljemo mak, vanilijo in agavin sirup, da dobimo makovo pasto in jo shranimo v posodico.

"Ponarejen" skutni nadev naredimo iz namočenih in nato fino zmletih indijskih oreškov, katere skupaj z limoninim sokom in limonino lupinico ter malce vode zmešamo, da dobimo mehko kremo.

Pri orehovem nadevu v blenderju zmeljemo orehe skupaj z agavinim sirupom in vanilijo.

Za jabolčni nadev najprej olupimo jabolka in jih nastrgamo. Nastrgana jabolka pokapamo z limoninim sokom in zmešamo s cimetom.

Sestavljanje presne gibanice v kozarčku:

Uporabil sem steklene kozarčke velikost 1,2 dcl. Kozarčke polnimo s čajno žličko in sicer tako, da pri vsakem zajemu nadeva zajamemo res polno čajno žličko nadeva (velik kupček).

V vsak kozarček damo 1 polno čajno žličko makove paste, jo malce pogladimo, nato gre nanjo polna žlička "ponarejenega" skutnega nadeva, malce zravnamo/pogladimo, zatem polna žlička orehovega nadeva in na koncu polna žlička jabolčnega nadeva. V nadaljevanju celoten postopek ponovimo, na koncu pa na vrhu  zaključimo s plastjo skutnega nadeva (polovička žličke). Po vrhu skutnega nadeva posujemo malo makovih zrnc.

Postrežemo jo lahko takoj ali pa jo ohladimo v hladilniku.

Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jar spoon on the top

Moji dve sta bili tako neučakani, da preizkusita to presno sladico, da sta mi med fotografiranjem skoraj ukradli kozarčka iz mize. 

Na koncu smo vsi ugotovili, da gre za res dobro presno sladico in presna gibanica v kozarčku bo pri nas doma sigurno še velikorat pripravljena.

Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jar book recipe and jar


Za konec lahko napišem, da sem Zulejkijine recepte že pred knjigo večkrat preizkusil in lahko vsi potrdimo, da gre za odlične recepte, zato vam priporočam nakup njene knjige Vse leto, ki je lahko odlična osebna kuharica ali pa jo podarite kot darilo tistim, ki bi si radi pripravili kakšno preprosto in odlično sezonsko jed. 

Presna gibanica v kozarčku Raw dessert in jarkuharica Vse leto

 


10 komentarjev:

  1. Danilo, najlepša hvala za to krasno recenzijo! Strašno zanimivo je prebrati, kako te vidijo drugi, še posebej "stanovski kolegi"! Upam, da vam bo še prišla prav tale knjigca. <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zulejka z velikim veseljem. Vsekakor bo prišla prav. Poleg tega so tudi knjižne police bližje kuhinji kot računalnik ;)

      Izbriši
  2. Fenomenalno !
    To bo zagotovo v kratkem moja "vikend sladica".
    Mene ki nikoli nisem jedla nič pekočega, si spremenil v čilijedko, in si na dobri poti da iz mene narediš presnojedko... HVALAAA DB ;).

    lp, Alma.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alma, me veseli, če mi je to uspelo. Se pa počasi že bojim, ker bom verjetno kmalu dobil konkurenco pri gojenju čilijev, a ne?

      Izbriši
  3. Danilo, tako čudovita predstavitev! Zulejke. Knjige. Recepta. Re je tako ljubko enostavno popolna...
    Res fino, da ste se srečali!
    Navijam za še nadaljnje objave! Sama sem po dnevnih rutinah in oh, ne... na brzino... sedaj že nekaj let v kuhinji z veseljem. In preizkušam... izbiram....se čudim...nikoli preveč idej. Če so te enostavne, pa še toliko bolje:)
    Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi je vskočil... Re..
      Je tako ljubko enostavno popolna.

      Izbriši
    2. Zelo bi bil vesel, če bi bilo takšnih srečanj še več, saj smo ljudje dokaj družabna bitja. Hvala ;)

      Izbriši
  4. Lepo je prebrati takšno predstavitev izpod tipkovnice odličnega kuharja in blogerja. Meni tudi knjigica diši in je na vrhu seznama knjig, ki jih želim kupiti. Tvoja sladica je videti izredno mamljiva, sama te gibanica variante obožujem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni so te variante v kozarčkih čedalje bolj všeč. Če ne drugega ker jih lahko imenujemo tudi sladice TO GO ;)

      Izbriši
  5. Odlična sladica! Knjigo sem si privoščila za novo leto, vendar me je šele ta objava spodbudila, da sem sladico tudi naredila. Verjetno tudi zaradi tega, ker so v knjigi sestavine navedene v lončkih, jaz pa vseeno raje merim v glamih ;)

    OdgovoriIzbriši