petek, 29. januar 2016

Presna limeta-kokos-malina marmorirana tortica

Raw lime-coconut-raspberry marmorin cake blog shot

Obiskovalci tega bloga ste sigurno že ugotovili, da sem velik ljubitelj limet, kokosa in malin, ki jih večkrat uporabim pri izdelavi presnih sladic. Tudi tokrat ne bo nič drugače, saj tokratno sladico sestavljajo ravno te priljubljene sestavine, ki se skupaj povežejo in nastane presna limeta-kokos-malina  marmorirana tortica

Raspberrys and limes focus in front

Lansko leto v decembru sem objavil recept za silvestersko sladico in sicer praznično presno šarloto. Kar nekaj ljudi se je navdušilo nad receptom in postopkom izdelave, saj je bilo res nekaj novega v svetu presnih sladic. Prav tako je okus mešanice presne limetino kokosove kreme in malin zelo osvežujoč in je klical k ŠE. In zakaj k še? Nekateri preizkuševalci so dejali, da je bila odlična, mogoče pa bi bila še boljša, če bi bilo v njej še več malin. To sem na koncu objave tudi že sam omenil in predlagal, zato sem se sedaj odločil, da naredim nekaj novega. Poskrbel sem zato, da se bosta presna limetino kokosova krema in maline še bolj povezala.  

Raw lime-coconut-raspberry marmorin cake focus on limes

Pri tokratni presni tortici sem uporabil tehniko marmoriranja. Sigurno ste že videli marmoriran sladoled, kjer se dva okusa z različnimi barvami prepletata in nastane vzorec podoben kamnu/marmorju, v tujini znan kot MARBLE efekt.  Nekateri uporabljajo to tehniko pri barvanju jajčk, kjer z vmešavanjem različnih barv v posodici in nato namakanju jajčk v to posodico, dobijo marmorirana jajčka, ki so na videz  res nekaj posebnega. Tudi presna limeta-kokos-malina marmorirana tortica je nekaj posebnega. 

Raw lime-coconut-raspberry marmorin cake left half


Presna limeta-kokos-malina marmorirana tortica (premer 18 cm)


Raw lime-coconut-raspberry marmorin cake recipe shot

1. plast
- 100 g mandljev
- 50 g datljev
 
2. plast  limeta-kokos krema
- 300 g indijskih oreščkov
- 400 ml kokosovega mleka
- 4 žlice agavinega sirupa
- naribana lupinica treh limet
- izstisnjen sok treh limet
- 70 g kokosovega masla/olja
 
3. marmoriran vzorec in okrasitev
 - 100 g malin
- 25 g kokosovega masla/olja
- nekaj svežih malin za okrasitev
 
Če prvič pripravljate presno tortico, vam svetujem, da si preberete še kakšen starejši recept na tem blogu, kjer sem  že večkrat pisal o postopku izdelave presnih tortic.  

Raw lime-coconut-raspberry marmorin cake from above
Kot je v navadi pri presnih sladicah, je potrebno in priporočljivo (berite raje obvezno) najprej namočiti vse vrste oreščkov in datlje. Namakamo jih čez noč ali vsaj 6 ur, odlijemo vodo, jih dobro speremo in nato uporabimo.

Presne torice skoraj vedno sestavljam v raztegljivem tortnem obroču, da lahko prilagajam njihovo velikost (premer) in veliko lažje takšen obroč kasneje odstranimo iz tortice, ko je že končana in ohlajena.

Za prvo plast v blenderju zmeljemo namočene mandlje, datlje v srednje grobo pasto, ki jo lahko oblikujemo. Nastalo maso lahko stresemo v tortni obroč in jo poravnamo z ravnim dnom kozarca. Če pa želimo, da je spodnja plast enakometno debela, pa lahko maso razvaljamo na silikonski podlagi na krog premera 18 cm. Plast previdno dvignemo in jo položimo v tortni model, ki je nastavljen na 18 cm premera.

Za drugo plast v blenderju zmiksamo/zblendamo indijske oreščke in kokosovo mleko v gladko kremo. Dodamo agavin sirup, naribano lupinico limet, limetin sok in stopljeno kokosovo maslo. Vse skupaj še enkrat dobro zmiksamo, da dobimo gladko limeta-kokos kremo.

V tortni model na prvo plast  vlijemo limeta-kokos kremo ter postavimo posodo za 5 minut v zmrzovalnik, da se krema čisto malce zgosti in ohladi.

V tem času zelo fino zmiksamo maline in jih precedimo preko drobnega sita, da dobimo pasirane maline brez tistih majhnih koščic, ki včasih zaškrtajo pod zobmi. V pasirane maline vmešamo stopljeno kokosovo olje in dobro premešamo, da se olje in maline združita v eno. Na začetku se vam bo zdelo, da ne gre, vendar pa se z malce truda vse skupaj poveže. Namen dodajanja kokosovega olja je v tem, da ko malinovo kašo vmešamo v limeta-kokosovo kremo, da se vse skupaj poveže in skupaj  strdi, da ni potem v tortici tekočih malin.

Ohlajeno tortico vzamemo iz zmrzovalnika in nanjo po vrhu v tankem curku vlivamo malinovo kašo, ki jo s slamico in krožnimi gibi vmešavamo v spodnjo kremo. To delamo po občutku in počasi, da dobimo mamroriran vzorec. Če boste mešali premočno, se bosta obe kremi povezali in boste dobili enobarvno kremo in ne marmoriranega vzrorca.

Tortico nato postavimo v zmrzovalnik za cca 4 ure, da se celotna tortica strdi. Nato pa jo lahko vzamemo iz zmrzovalnika, odstranimo tortni obroč in jo shranimo v hladilnik, da se počasi odtali. 
 
Na koncu pred postrežbo tortico okrasimo s svežimi malinami. 
 
Raw lime-coconut-raspberry marmorin cake one piece on plate
 
Pa naj še kdo reče, da presne tortice niso lepe ;)
 


12 komentarjev:

  1. Kako imam rada tvoje recepte... V rano jutro zagledam tvojo lepoto, ki mi bo polepšala dan, ča ne tudi vikend - ni lepšega. Ma super , kot vedno !

    Lep vikend, poln novih idej, ti želim iz srca.
    Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tvoje vikend sladice so verjetno še boljše ;)
      Hvala Alma ;)

      Izbriši
  2. O, tole bi pa ta hip. Tako spominja na sonček, ljubezen, na nekaj čudovitega. A zmorete ostati vsak pri enem kosu?
    Sončkast vikend!

    OdgovoriIzbriši
  3. kako je lijepa a vjerujem i jako fina

    OdgovoriIzbriši
  4. O, madona... Držite me, da se ne utrgam s ketne!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti greš pa nekam proti vrhu, res, vse lepše in lepše so tvoje tortice, DB, kapo dol, tole je prelepa in zagotovo blazno dobra tortica. Upam, da si jo bom enkrat naredila, ker ta okus tudi meni zelo paše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi meni so presne tortice, ki imajo bolj svež kiselkast okus veliko bolj všeč. Ta kombinacija, pa mi je itak najboljša ;)
      Thx ;)

      Izbriši
  6. A je nujno zamrzovat? Bi šlo tudi čez noč v hladilniku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oprosti Eva za pozen odgovor. Bistvo zmrzovanja je v tem, da se vse sestavine na hitro shladijo, strdijo in dobro sprimejo skupaj. Gre tudi brez, če imaš zares hladen hladilnik, vendar rabi veliko več časa, da tortica postane obstojna. Druga možnost, ki pa ni najboljša pa je, da dodaš več kokosovega olja, ki poskrbi zato, da se sestavine dobro spimejo (kokosovo olje se pod 20 stopinjami strdi).

      Izbriši