torek, 12. april 2016

Jabolčni burek

Jabolčni burek srbski stil

Kaj lahko naredimo če imamo doma jabolka, vlečeno testo, sladkor, cimet, limono in maslo. Verjetno bi vsi takoj pomislili na jabolčni zavitek, ki pa je tokrat v malce drugačnem stanju, obliki in z drugim imenom in sicer jabolčni burek.

Predno me napadete, da to pa ni burek,  naj pojasnim zakaj sem sploh napisal jabolčni burek. Burek je na splošno jed, ki je sestavljena iz testa, različnega polnila in maščobe, samo ime pa izvira iz turške kuhinje.  Burek je v bistvu pita, ki je znana v Turčiji, Balkanu in Bližnjem vzhodu.  Če gledamo po bosansko, je originalni burek samo eden in sicer burek z mesom. Ostale variante so poimenovane drugače in sicer burek s sirom kot sirnica, s krompirjem kot krompiruša, s špinačo pa zeljanica. V Sloveniji sta se najbolj prijeli bosanska in srbska oblika bureka. Bosanski burek je iz ene plasti testa in zavit v neke vrste špiralo, srbski pa iz večih plasti sestavljen v okroglem pekaču. Najbolj znani prodajalci/proizvajalci bureka pri nas so sicer Albanci, ki v svojih lokalih ponujajo več različnih "vrst" bureka, da pa bi se prodajalci še bolj pribljižali okusu Slovencev, sta nastali tudi dve novi različici in sicer pizza burek in jabolčni burek. Ti dve vrsti sta bili poznani samo pri nas, saj so se prodajalci s hitro prehrano, kjer so prodajali tudi pice na kose, spomnili da bi lahko naredili pizza burek in pa jabolčni burek, ki je slovencem blizu zaradi jabolčnega zavitka. 

Jabolčni burek v bistvu ni čisto nič drugega kot neke vrste jabolčna pita, spečena v okroglem pekaču,  oblika pa ponazarja srbsko različico bureka.  

Jabolko close up

Me pa današnja objava popelje nekaj več kot 23 let nazaj, ko sem začel hoditi v službo v Ljubljano in se je opazno začelo večati število prodajaln s hitro prehrano. V tistem času sta bili v Centru Ljubljane še vedno najbolj popularni prodajalni Nobel na Miklošičevi in Olimpija na Bavarskem dvoru. Po mojem mnenju je bila Olimpija s svojimi trikotnimi bureki boljša, poleg tega pa so edini imeli tudi jabolčni burek, ki je bil v času malice pravi hit, saj si moral imeti srečo, da ga ni zmanjkalo. 

Jabolčni burek odrezan close up

Ker sirnega bureka že dolgo ne jemo več, si lahko doma pripravimo jabolčni burek, ki me vsaj malce spominja na tiste čase. Sem pa pred časom delal podobno zadevo, kjer sem pripravil mini jabolčne pite v pekaču za maffine.


Jabolčni burek (premer 28 cm)


Jabolčni burek recept shot


- 6 listov vlečenega testa iz polnozrnate moke
- 1 kg jabolk
- 100 g rjavega trsnega sladkorja
- žlička cimeta
- naribana limonina lupinica
- izstisnjen sok ene limone
- 150 g stopljenega masla (sam uporabljam vegansko ALSANbio)
- skodelica vode

Jabolčni burek pečemo kar v tortnem obroču, ki dobro tesni, drugače uporabite okrogel pekač, da vam med peko ne bo kapljalo in se dimilo v pečici.

V večjo skledo naribamo neolupljena jabolka (če so domača in neškropljena, jih ni potrebno lupiti). Naribamo še limonino lupinico, izstisnemo sok ene limone, dodamo sladkor in cimet ter vse skupaj dobro premešamo. 

S silikonskim čopičem (širokim) namastimo prvo plast testa in jo položimo v namaščen pekač, tako da je poravnana po dnu pekača, robovi pa visijo iz pekača. Nanjo položimo drugo namaščeno plast testa in nadevamo s tretjino jabolčne zmesi in poravnamo. Prekrijemo z namaščeno plastjo testa in nanjo položimo še polovico plasti testa (eno plast testa razpolovimo). Nadevamo z drugo tretjino jabolčne mase in poravnamo. Ta postopek ponovimo še enkrat, da porabimo še zadnjo tretjino jabolčne mase. Prekrijemo še z zadnjo plastjo testa in prejšnje plasti testa okoli roba zavihamo navznoter proti sredini. Vse skupaj malce potalčimo, da se plasti sesedejo.

Po vrhu bogato premažemo z maslom in pečemo v ogreti pečici 35 do 45 minut na 200 stopinjah. Čas pečenja je odvisen od bogatosti nadeva, sočnosti jabolk in same višine bureka. 

Tako izgleda pred pečenjem in po pečenju.

Jabočni burek pred in po pečenju predstavitev

Pečen jabolčni burek pustimo v pekaču, da se počasi ohlaja, pred tem pa ga po vrhu dobro poškropimo z vodo, da se zapečene suhe plasti testa navlažijo. 

Jabolčni burek zvrnemo iz pekača na glavo in ga z nožem narežemo na četrtinke. 

Jabolčni burek rezanje na četrtinke

En takšen kos zadosti kot  malica v službi ;)


8 komentarjev:

  1. O, mislim, da imamo doma kandidata, ki mu bo ta recept popoln:). Sedaj le še... da se jaz pripravim in spečem. Jabolka so itak vse manj okusna za pojest sama :)
    Uživajte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakšna domača stara sorta je še vedno dobra ;)

      Izbriši
  2. Hudo dobro zgleda tale burek, bravo...pa tudi nam je bolj všečen pečen v okroglem pekaču, kot zvit.
    Vrtejbenka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za zvitega moraš znati res lepo raztegniti testo čez celo mizo, da ga lahko potem lepo zviješ.

      Izbriši
  3. Zelo mi je všeč!
    Okroglega še nisem pekla, in je tvoja ideja več kot dobrodošla. Danes imam namen nekaj jabolčnega da spečem, mogoče bom burek naredila :).

    lp, Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno si za burek večja specialistka kot jaz, tako da bo sigurno odličen.

      Izbriši
  4. Zmotu si se glede Jabolčnega bureka. Pri Olimpiji ga pečejo od samega začetka, torej več kot 40 let... In ga niso po kioskih začel pečt takrat kot Pizza burek. Ta recept pa nikakor ni za jabolčni burek ampak za jabolčni štrudel, nikakor ne gre v Jabolčni burek rjav cukr in cimet...

    OdgovoriIzbriši
  5. Se strinjam z Unknown, to z burekom razen oblike nima veze.

    OdgovoriIzbriši