petek, 22. april 2016

Mango kokos kocke

Mango cocos agar cubes thai dessert on fork

Aprilsko vreme ga spet "biksa". Nekaj dni toplo, potem pa kot, da bi odrezal noči in jutra precej hladna. V bistvu mu ne moremo ničesar očitati, ker smo nekako že navajeni, da je aprilsko vreme zelo spremenljivo. Kljub temu, da letos april ni bil preveč deževen, pa so temperature tiste, ki se tako drastično spreminjajo, da še nisem upal presaditi sadik čilijev na balkon. Upam, da se začetek maja vreme ustali, do takrat pa ena zelo preprosta sladica, ki izvira iz tajke kuhinje - mango kokos kocke

Mango fruit


Že dlje časa me veseli azijska kuhinja, kjer je v jedeh/receptih veliko zelenjave, priprava je hitra in enostavna, poleg tega pa je v azijski kuhinji tudi nekaj zelo preprostih sladic. Čeprav receptov na temo azijske kuhinje ne objavljam veliko, se pa na blogu najde tudi kakšen na to temo, kot so: zelenjavni curry, brokoli v česnovi omaki in spomladanski zavitki. 

Mango fruit sliced in shape

V bistvu pa je za današnjo objavo zopet kriva najina tamala. Zadnjič je v trgovini videla "znane" žele bombone in si jih "potihem" zaželela. Ko sem ji pojasnil, da so takšni bomboni pretežno narejeni iz želatine in ji pojasnil, da se želatina dobi tako, da kuhajo živalske kože, kite (vezivno tkivo) ter kosti in iz tega naredijo želatinske lističe ali prah, katerega v nadaljevanju uporabijo v prehrani, ji bomboni niso bili več tako privlačni. Ne bom napisal, da v mladih letih nisem jedel želatinskih bonbonov, vendar na žalost takrat še nisem vedel kaj je to želatina oziroma kako jo pridobivajo. Na srečo sem kasneje odkril agar agar, ki je želirno sredstvo, ki ga pridobivajo iz celic morskih alg in nam je sedaj veliko bolj sprejemljivo za uporabo. 

Mango cocos agar cubes thai dessert on black 5 cubes

Zmenila sva se da narediva svoje "žele" bombone v obliki mango kokos kock. Gre za tipično tajsko sladico sestavljeno iz plasti mangovega agar želeja in kokosovega agar želeja. 

Mango cocos agar cube thai dessert solo


Mango kokos kocke (silikonska posodica 15 x 15 cm - velikost rezanja kock je prepuščena vam)


Mango cocos agar cubes thai dessert fotka iz recepta

1. Mango plast
- 2 olupljena in narezana manga
- 1 dcl vode 
- žlička agar agar 
(opcijsko žlica ali dve sladkorja, če imate radi sladko)

2. Kokos plast
- 200 ml kokosovega mleka
- 50 ml vode
- pol žličke agar agar
(opcijsko žlica sladkorja)

Mango cocos agar cubes thai dessert on tray

Mango olupimo in narežemo na manjše kose ter v blenderju zmiksamo na zelo fino, da dobimo gladek mangov pire. V manjši kozici zmešamo vodo in agar agar ter počasi segrevamo do vretja. Vmešamo mangov pire, vse skupaj dobro premešamo, nato pa vlijemo v silikonsko posodico (lahko tudi v kakšen pekač ali stekleno posodo). Če želimo bolj sladko, lahko dodate sladkor v kozico, ko segrevamo vodo, da se le ta razstopi. Silikonsko posodico lahko pustimo izven hladilnika, saj ima agar agar to lastnost, da se strdi tudi na sobni temperaturi. Vendar je lažje če posodico postavimo za nekaj minutk v hladilnik, da se mango plast hitreje strdi. 

Za kokosovo plast v kozici zmešamo vodo in agar agar ter segrevamo do vretja. Dolijemo kokosovo mleko in malce segrejemo (opcijsko lahko dodamo sladkor), nato pa še dokaj vročo kokosovo tekočino prelijemo preko strjene mango plasti. Postavimo v hladilnik, da se vse skupaj shladi. 

Ko je sladica ohlajena in strjena,  jo vzamemo previdno zvrnemo iz posode in nato še enkrat nazaj na pladenj, tako, da je spodaj mango plast in zgoraj kokosova plast. Z ostrim nožem narežemo kocke v velikosti grižljaja. 

Če med rezanjem opazite, da se plasti ločita, pomeni, da kokosova tekočina ni bila dovolj topla, da bi stopila zgornjo plast mango plasti in se dobro sprijela skupaj.  Zato je dobro, da jo prelijemo še dovolj toplo preko mangove plasti. 

Mango cocos agar cube thai dessert close up


5 komentarjev:

 1. Uaau, tole pa naredim prej kot burek:). Perfektna oblika. Okus pa preizkusimo... a glede na kombinacijo mango - kosos... nedvomim.
  Uživajte in... bodite sladko.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Če dobiš zares dober mango potem ne rabiš sladkorja. Agar agar se pa itak zelo lepo reže in ni problem dobiti takšnih kock.

   Izbriši
 2. Mm.. tole pa poskusimo jutri :). Pa še vse sestavine imam doma, škoda le, da nimam nobenega primernega silikonskega modela. Upam, da bo vseeno ok izpadlo.

  OdgovoriIzbriši
 3. Sem me je pripeljal recept za jagodno presno torto, ki je že na hladnem (v hladilniku) in čaka da jo jutri napademo :) sem pa drugače velika oboževalka manga tako da je ta sladica 2.na spisku.
  PS. izjemno so mi všeč zelo natančni napotki za pripravo ;).

  OdgovoriIzbriši
 4. Ali se lahko to naredi v majhne silikonske modelčke v različnih oblikah? Bi se dalo potem to lepo ven dobiti? Kaj pa če se da v drug (ne silikonski) pekač, je treba kaj namastiti ali dodati folijo?

  OdgovoriIzbriši