ponedeljek, 25. april 2016

Topel sendvič s šparglji

Vegan hot asparagus sandwich grilled on plate

Juhuuuu! Sezona domačih špargljev se je končno začela. Čeprav so v trgovinah že nekaj čas prodajali italijske šparglje, sem raje malce počakal in začel letošnjo sezono objav z domačimi šparglji. Pri nas doma smo res veliki ljubitelji špargljev in jih pripravljamo na različne načine, zato je tudi na blogu kar precej receptov za pripravo špargljev. Ker me je zadnjič sodelavka opomnila, da so ji bile zanimive  objave, kjer sem pisal o malicah v službi, sem se odločil, da tokrat objavim preprost način uporabe špargljev v jedi, ki je lahko tudi malica v službi - topel sendvič s šparglji.

Asparagus - zeleni šparglji na belem
Kljub temu, da smo se odločili, da iz naše prehrane črtamo cel kup izdelkov (predvsem meso in  mlečne izdelke) je treba v službi še vedno malicati. Kot so že nekdaj dejali, da "prazen žakelj ne stoji pokonci", se lahko s tem strinjamo in to še vedno drži. Ali pa kot tista simpatična reklama iz televizije za Snickers in slogan "Lačen si ful drugačen!", ki prikaže, da smo ljudje res drugačni, če nekaj ne pojemo. Največkrat je narobe to, da pojemo preveč predelane hrane, ki zvišuje nivo krvnega sladorja, ki potem ko le-ta pade, poskrbi za to, da se počutimo še bolj lačne. In ker smo "zopet" lačni je najlažje spet pojesti nekaj, kar je že pripravljeno in se začnemo vrteti v začaranem krogu. Ne bom napisal, da je vsa naša hrane nepripravljena, se pa trudimo, da je tega zelo malo in stremimo k temu, da raje uporabljamo sveže in domače sezonske izdelke.

Mladi šparglji


Če imate v službi opekač ali manjšo pečico in imate možnost za pripravo toplih sendvičev, si lahko pripravite takšen okusen topel sendvič s svežimi šparglji. 

Topel sendvič s šparglji (2 kom)


Hot asparagus sandwich grilled vegan
- 4 kosi polnozrnatega kruha
- 12 špargljev
- 4 rezine sira (pri nas uporabljamo veganski sir Violife okus Mozzarella)
- 2 debelejši rezini paradižnika
- ščep soli in popra (zame tudi čilija v prahu)
- malce origana

Šparglje operemo in odlomimo ali odrežemo spodnji del. Segrejemo pekač in jih na hitro popečemo, cca 2 minuti. 

Grilled asparagus popečeni šparglji na opekaču

Sendvič sestavimo tako, da na spodnji kos kruha položimo rezino sira, dodamo 6 špargljev, nanje večjo rezino paradižnika, solimo, popramo (opcijsko potresemo tudi s čilijem), potresemo malce origana, nato pa pokrijemo z drugo rezino sira in kosom kruha. Postopek ponovimo še za drug sendvič ter ju položimo na vroč pekač, ter ju pečemo cca 4-5 minut, tako da se sir stopi in kruh zapeče. 

Vegan hot asparagus sandwich pred pečenjem

Zakaj bi morali biti sedviči vedno s salamo ali drugimi mesnimi izdelki, če lahko pripravimo na enostaven in preprost način tudi malce drugačen sendvič in sicer topel sendvič s šparglji. 

Vegan hot asparagus sandwich grilled and cut in half


2 komentarja:

  1. Nikoli ne bi pomislila na šparglje v tej obliki. Imamo enega kandidata, ki že nekaj časa sanja o toasterju. Ah... mu sploh ne upam pokazat fotografij:)
    Prijetne dni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole bo pa definitivno na mojem službenem jedilniku. Njami.

    OdgovoriIzbriši