sreda, 25. maj 2016

Mladi kosi

Blackbird eggs - kosova jajčka od blizu


Danes ne bom pisal o pripravi jedi ali sladic, ampak bom nadgradil zgodbo, ki sega že nekaj let nazaj in sicer od kar smo postali najemniki stanovanja v katerem trenutno živimo. Že prvo leto so nas navdušile majhne živalice, ki so si na balkonu zgradile tri gnezda in to so kosi. Današnja objava je zopet namenjena tem čudovitim črnim pticam, ki jih je v zadnjem času zelo veliko v okolici, kjer živimo. Pred časom se je številka povečala še za štiri, saj so se v novem gnezdu izvalili štirje mladi kosi. 

Pred leti sem že pisal o gnezdenju kosov na našem balkonu in vse to opisal v objavi - Novo življenje - kosi. Tradicija se je nadaljevala vsa leta, do lanskega leta, ko se je prvič zgodilo, da v celi sezoni kosovka ni prišla v gnezdo, da bi izlegla jajca, pa čeprav je večkrat priletela na balkonsko ograjo. Na žalost sta se v lanskih neurjih uničili dve gnezdi, ki sta bili najnižje na kovinskem regalu, tako da je ostalo samo eno gnezdo in to tisto, ki je bilo najvišje. 

Letos sem opazil, da se je kosovka v mesecu aprilu vrnila in začela riti s ključkom po mojih loncih ter iz njih odnašati koreninice in zemljo. Zaradi slabega vremena niti nisem bil preveč pozoren kaj se dogaja na balkonu, ko pa sem nekega sončnega dne prišel na balkon pospravljat in se pripravljat na novo sezono vzgoje čilijev, pa sem opazil, da si je zgradila gnezdo na setvenem platoju in še to na mojih delovnih rokavicah.  

Blackbird in nest kosovka v gnezdu na setvenem platoju

V začetku maja se je začela gnezditi v gnezdu in mi je bilo takoj jasno, da je prišla izvaliti jajčka. V nadaljevanju smo 6. maja opazili, da so v gnezdu že štiri pisana jajčka, kosovka pa večinoma časa sedi na njih. 

Po 13 dneh  so se izvalili prvi trije mladi kosi, ki so že začeli na široko odpirati kljune in se na vsako žvrgoljenje ali žvižganje obračati kvišku. 

Naslednji dan se je izvalil še zadnji kos. 

Blackbird chicks mladi kosi še zadnji

Pri kosih je zanimivo to, da ko kosovka izleže jajčka, kosa ni v bližini. Ko pa se izvalijo mladički, pa prileti tudi kos in s kosovko čez cel dan neumorno letata iz gnezda po hrano, da nahranita te majhne požrtneže. Prav tako mi je bilo zanimivo to, da sem opazil, kako snažne so te ptice. Kosovka in kos sta iz gnezda takoj po izvalitvi odnesla vse lupine jajčk in gnezdo počistila. 

Blackbird feed blackbird chicks - kosovka hrani mlade kose od blizu

Ker imam to srečo, da lahko dnevno opazujem napredek mladičkov in proces hranjenja, sem se odločil, da dogajanje v gnezdu posnamem. Pri pregledu posnetkov sem opazil nekaj kar si ne bi nikoli misli. Že prejšnja leta se mu je zdelo čudno, da so gnezda tako čista, nobenih kakcev ali ostankov črvov ali glist, pa čeprav mladički cel dan zelo veliko jedo. Na posnetku je lepo vidno, da ko kosovka prileti s polnim kljunom črvov ali glist, te razdeli med mladičke, nato pa počaka, da mladički dvignejo zadnji del in iz tega dela pride kot nekakšen "jajček", v kateremje verjetno iztrebek, katerega kosovka ali kos pojesta in s tem poskrbita, da je gnezdo vedno čisto. Prav vsi, ki sem jim pokazal posnetek, so bili zares presenečeni o tem dejanju. 

Ker so posnetki zelo zanimivi in mogoče za koga celo poučni, sem sestavil filmček, kjer je to lepo prikazano, saj mi je uspelo nastavit kamero čisto zraven gnezda in se celotno dogajanje v gnezdu zelo lepo vidi. 


Za posnetek v višji ločljivosti si ga oglejte raje na mojem Youtube kanalu.
6 komentarjev:

 1. Lahko napišem le: srečnež, da imaš možnost opazovati dogajanje tako od blizu in ne da bi pri tem vznemirjal mladi družinico. Res zanimivo.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prejšnja leta je bilo to vsaj dvakrat na leto, lani pa nič. Letos dobro kaže, da se je začelo tako hitro, saj imajo kosi 2-3 krat na leto mladiče.

   Izbriši
 2. Tole je pa 'special edition'. Tako zelo posebno in ... ljubko.
  Mi pa čisto srečni, ko lastovke opazujemo 'od spodaj'. Hvala za podeljeno. Veliko užitkov ob opazovanju in poslušanju.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Včasih mora biti malce odmika od kuharije ;)
   Hvala Sabina ;)

   Izbriši
 3. Wow, to je pa res zanimivo opazovati! Vidiš, pa sem se naučila nekaj čisto novega in drugačnega. Pa kako lepo, da dobiš "domače živalce", ki pridejo kar same ...

  OdgovoriIzbriši
 4. imam gnezdo vsak cas bodo mladici

  OdgovoriIzbriši