ponedeljek, 23. maj 2016

Špargljeva pita

Špargljeva pita blog post

Radi imamo domače, a ne? Tudi vi prisegate na domače sestavine? Našo družinico lahko štejem med tiste, ki prisegamo na domače sestavine oziroma tiste, za katere vemo njihov izvor. Čeprav se hrana venomer draži, je treba vseeno nekaj storiti zase in si privoščiti izdelke slovenskih proizvajalcev, ki nam ponujajo domače pridelke in te najdete tudi v Mercatorju pod sloganom Radi imamo domače. Kako si predstavljam pristno domače kosilo po naše, vam opišem v naslednjih vrsticah o špargljevi piti

Špargljeva pita leva polovička

Maj se še ni končal in sezona špargljev je še vendo na višku. Kot sem že enkrat napisal, si za šparglje velja zapomniti znani rek "Aprilski so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla". Glede na ta rek se lahko štejem med vse tri, saj so v času sezone večkrat na naših krožnikih, pa če je to april, maj ali junij. Prav tako je čas mlade špinače, ki je zelenjava, ki sem se je v mladih letih branil, sedaj pa se večkrat na teden znajde v krožniku ali pa v jutranjih sokcih ali smoothijih. Če povežeš ti dve zelenjavi v eno jed, nastane špargljeva pita, ki je za nas  pristno domače kosilo, pripravljeno iz domačih sestavin. 

Špargljeva pita od blizu fokus šparglji

Ni samo špargljeva pita tista, ki je za kosilo, saj zraven spada še kakšna špargljeva kremna juhica  ali pa zadnjič predstavljena kremna juha z bobom in korenčkom in domača solata. Špargljevo pito  lahko pripravimo tudi za malico v službi, saj se lahko naslednji dan pogreje in je še vedno odlična. 


Špargljeva pita

Špargljeva pita recept fotka

Testo:
- 150 g pirine moke
- 120 g masla (pri nas vegansko)
- ščep soli
- 3-4 žlice mrzle vode

Nadev (navadni ali veganski):
- 16 špargljev
- 125 g mlade špinače
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- pol žličke nasekljanega koprca
- muškatni orešček (2-3 potrese mletega ali 5 potegov oreščka po ribežnu)
- 400 g ricotte (za vegansko verzijo navaden mehek tofu ali "silky" tofu)
- 1 dcl mleka (za vegansko verzijo riževega mleka)
- sol in poper

Najprej si pripravimo testo za pito. V mešalniku zmešamo moko, ščep soli in na kocke narezano maslo, da nastanejo drobtine. Dodamo še 3-4 žlice vode in na hitro zgnetemo testo, ki ga zavijemo v folijo in spravimo za pol ure v hladilnik. 

V tem času nasekljamo mlado špinačo. Mlade špinače nikoli ne poparjam, saj se že med peko dovolj razpusti in bi s poparjanjem odplaknili nekatere vitamine. Na zelo fino nasekljamo še šalotki in česen. Vse skupaj v večji posodi zmešamo skupaj z ricotto (zmiksanim tofujem), mlekom, začinimo s koprcem, muškatnim oreščkom, solimo in popramo. Poskušamo zmešati tako dobro, da se nadev navzame zelene barve špinače in dobino nežno zeleno barvo nadeva. 

Špargljeva pita pripravljena na peko

Testo vzamemo iz hladilnika in ga na peki papirju na tanko razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Napolnimo z nadevom in zravnamo ter na nadev zložimo šparglje. Pečemo v ogreti pečici cca 30-35 minut na 200 stopinjah. 


Špargljeva pita odrezan kos od blizu


Tokratni recept je bil pripravljen za Mercatorjev projekt #KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.  
Mercator Kuham

3 komentarji:

  1. Zadiši tudi ob nemogočih urah:). Vabljiva, da je kaj. Ne dvomim, da bo kmalu 'pri nad doma'.
    Bodite lepo. Pomladno poletno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sabina. Prav lepo je prebrati tvoje komentarje.

      Izbriši
    2. Kljub slovničnim napakam?! Šele sedaj vidim, da je d namesto s:(. Ampak... sestavine pa že imamo:)
      Hvala tebi za vse namige.

      Izbriši