petek, 20. maj 2016

Kremna juha z bobom in korenčkom

Kremna juha iz boba in korenčka za blog post

Bob! Ena izmed najstarejših stročnic, ki je skoraj že pozabljena ter jo goji le malo pridelovalcev zelenjave. Na srečo jo lahko dobim na Ljubljanski tržnici pri Gospodarju sonca in zato tokrat objavljem preprost recept za kremno juho z bobom in korenčkom. 

Bob stročnica v stroku

Kot sem že večkrat pisal, se držimo tega, da doma uporabljamo in se čimbolj prehranjujemo s sezonsko zelenjavo. Kot nadomestek mesa se v naši prehrani najde zelo veliko stročnic. Med njimi je tudi bob, ki spada med najbolj zgodnje stročnice, kjer je prvi pridelek že maja ali začetek junija.  Bob je odporen na mraz, zato sadike preživijo tudi v hladnem spomladanskem vremenu. 

Bob stročnica odprt strok z zrnjem
Mladi bob lahko uživamo v strokih, tako kot pri fižolu  (stročji fižol) ali grahu in se ga pripravi na podoben način. Ko so stroki že velike velikosti (starejši), se ga raje izlušči, saj je v stokih debelejša ovojnica, ki ščiti zrnja pred zmrzaljo (razvidno iz fotke od blizu). Največkrat pri bobu uporabljamo  samo zrnje, ki je uporabno kot sveže ali kasneje posušeno. Tako kot sveže se lahko tudi suho zrnje z namakanjem uporabi kot ostale stročnice v različnih jedeh. Posušena zrnja lahko tudi zmeljemo ter iz tega spečemo pecivo ali ga dodamo med sestavine in iz tega spečemo kruh. 

Mladi bob v stroku

Kremna juha iz mladega boba je pripravljena precej hitro in enostavno, za lepšo barvo pa poskrbita korenček in rdeča čebula. Juha iz samega boba bi bila bledo zelene barve, s korenčkom in rdečo čebulo pa je dobila rumenkasto spomladansko barvo. 


Kremna juha iz boba in korenčka

Kremna juha iz boba in korenčka za recept

- 2 žlici olivnega olja
- polovica rdeče čebule
- 2 stroka česna
- 3 srednje veliki korenčki
- 200 g mladega boba (oluščen iz strokov)
- cca 1 liter vrele vode
- sol, poper in kreša

V kozici na olivnem olju na srednji temperaturi prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo narezan korenček na kolobarje in ga na hitro prepražimo. Dodamo še bob in zalijemo s cca 7 dcl vrele vode. Kuhamo na srednji jakosti 10 minut, da juhica počasi vre. Za okrasitev iz juhice vzamemo kakšno zrnje boba, nato pa juho s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladke konsistence (če vam je ljubše bolj groba konsistenca, potem je ne zmiksajte do gladkega). Juho solimo in rahlo popramo ter še enkrat zavremo. Če je juha pregosta jo lahko redčimo s preostalo "vrelo" vodo. 

Serviramo v krožnike, za okras dodamo kuhana zrnja boba in šopek mlade kreše. 

Kremna juha iz boba in korenčka od blizu


1 komentar:

  1. Tako enostavno preprosta, da si jo moramo pripraviti. Le... na bob še počakamo. Je fino, da je zadnja leta spet 'bolj v modi'. Moja babi ga je sadila... in vedno sem oboževala to zrnje. Morda, ker je bolj vabljive barve kot fižol, ne vem...
    Uživajte v sončku.

    OdgovoriIzbriši