četrtek, 1. december 2016

Marmelada iz kutin in čilija

Marmelada iz kutin in čilija fotka za blog

Katere marmelade so vam najljubše? Tudi vi prisegate na domače marmelade, kjer točno veste, koliko sladkorja vsebujejo oziroma koliko sladkorja ste sami dozirali med pripravo domače marmelade? Potem imamo nekaj skupnega, saj sem zadnje čase postal že malce zasvojen z svojimi domačimi marmeladami, ki so kombinacija domačega sadja in čilijev. Ugotovil sem, da so manj pekoče vrste čilijev ravno prava izbira, saj naredijo marmelado veliko bolj zanimivo. Dodajo ji ravno prav pikantnosti, da marmelada ni samo sladka oziroma kisla, ampak te pikantnost čilija požgečka v ustih. Tokrat še ena super kombinacija iz meni ljubih sadežev in sicer marmelada iz kutin in čilija.

Eden izmed najbolj dišečih jesenskih sadežev je kutina. Tisti, ki smo se v šoli še učili srbo-hrvaško, vemo, da jih v državah bivše Jugoslavije poimenujejo Dunja. Ravno zaradi tega imena in vonja zrelih kutin mi je ta sadež še bolj všeč. Čeprav kutine niso ravno najbolj uporabne v kuhinji, lahko iz njih vseeno pripravimo okusno domačo marmelado, kutinov žele, skuhamo kutinov kompot ali pa jih uporabimo v pecivih. Še najbolje je, da odtrgane kutine za nekaj časa postavimo v stanovanju na mesta, kjer se gibamo, saj s svojim vonjem odišavijo ves prostor. Si predstavljate, da zvečer zaspite in se zjutraj zbudite ob vonju kutin, ki ste jih postavili na nočno omarico?

Marmelada iz kutin in čilija v sopredju kutina in čili habanero lemon

Čeprav sem v nekaj objavah pisal, da sem imel letos slabo sezono čilijev, pa ugotavljam, da se kljub manjšemu številu sadik čilija, sezona zelo podaljšuje. Res je, da sem na balkonu že pospravil vse sadike čilijev, saj so temperature že nekaj časa smrtonosne za sadike čilijev. Tiste sadike čilijev, ki sem jih prestavil v stanovanje, pa še vedno delujejo in me celo presenečajo, kako dobro rodijo. Eden izmed novitet, ki sem jih imel letos so čili vrste Habanero lemon. In tudi ti so bili letos zelo pozni. Vseeno pa so odličnega okusa in za nas ravno prav pikantni (100.000 do 200.000 skovilov), za druge premočni, da sem jih lahko uporabil pri pripravi marmelade iz kutin in čilija. 

Čili vrste Habanero lemon

  
Marmelada iz kutin in čilija
Marmelada iz kutin in čilija recipe shot

-     2 kg kutin
-     150 g rjavega trsnega sladkorja
-     pol žličke cimeta
-     sok polovice limone
-     3 čiliji habanero lemon

Pri pripravi domačih marmelad nikoli ne uporabljam želatine ali podobnih pripravkov, saj se da pripraviti marmelade ali džeme tudi brez tega, sploh če sadje vsebuje dovolj pektina, ki poskrbi, da skuhana marmelada sama želira. Kutine so eden tistih sadežev, ki vsebujejo velik del pektina, ki se skriva v sredici in olupku, zato jih ne lupimo.

Kutine dobro umijemo. Če so na kakšnem delu udarjene in se vidi, da začnejo rjaveti/gniti, ta delček odstranimo. Ker so kutine precej trde, jih previdno razčetverimo in previdno odstranimo peške in del okoli pešk, v katerem se skrivajo manjše trdi beli delci, ki lahko motijo v marmeladi. Kutine nato narežemo na manjše koščke in jih kuhamo/dušimo v četrt litra vode pol ure, da se zmehčajo in razpustijo.

S paličnim mešalnikom kuhane kutine in narezane čilije, ki smo jim odstranili semena in pecelj, zmiksamo na zelo fino, da dobimo gladko kutinovo kašo. Lahko bi ji rekli kar pikantna kutinova čežana. V lonec dodamo sladkor, cimet in sok polovice limone. Na nizkem ognju kuhamo pribl. uro do uro in pol, da se masa v loncu dovolj zgosti in dobi videz rahlo tekoče marmelade.

S še vročo marmelado iz kutin in čilija napolnimo sterilizirane kozarčke, jih dobro zapremo s steriliziranimi pokrovčki in zavijemo v odejo, da se počasi ohlajajo.

Marmelada iz kutin in čilija iz vrha

Z dodatkom cimeta dobi marmelada iz kutin in čilija božični priokus. Lahko jo uporabimo kot vsako marmelado, zelo dobro pa se poda tudi na kakšna krhka peciva. 


2 komentarja: