četrtek, 23. februar 2017

Karamelna torta

Karamelna torta blog fotka

Ste ljubitelji karamele? Potem ste na pravi strani, saj je tokrat na vrsti recept za pripravo preproste torte, zelo bogatega okusa, ki je obogaten s slano karamelo in čokolado. Predstavljam vam mojo karamelno torto.

Karamelna torta sigurno ne spada med najbolj zdrave sladice in tokrat za spremembo ne bo recept za bolj "zdravo" vrsto sladice, kot je navada na tem blogu. Čeprav pri nas doma ne uporabljamo belega sladkorja, navadne bele moke in so naše sladice veliko manj sladke kot normalno, pride včasih čas, ko izpolnim željo moji boljši polovici, da posladka svoje sodelavce. Tokratna želja je bila karamelna torta, saj je bila včasih velika ljubiteljica karamele. Sploh si ne morete misliti, kako težko je izdelati torto, v kateri so sestavine, ki jih navadno ne uporabljamo. Poleg tega pa se med pripravo držim tega, da kreme ali sestavin sploh ne poskušam, ampak se bolj osredotočim na nekajletne izkušnje peke raznih sladic.

Nastrgana temna čokolada od blizu

Čeprav je ta karamelna torta zelo preprosta za pripravo, pa je treba biti zelo pozoren pri pripravi slane karamele. Dovolj je samo nekaj sekund in iz dovolj karameliziranega sladkorja nastane zažgan sladkor grenkega okusa, ki ga ne moremo porabiti. Pri karameliziranju sladkorja si vzamite čas in bodite ves čas zraven štedilnika, da pravočasno umaknite kozico s sladkorjem iz štedilnika ter vmešate sladko smetano. Dobra stvar priprave slane karamele pa je to, da med karameliziranjem sladkorja, le ta oddaja tako prijeten in vabljiv vonj, da bi si zlil celotno kozico slane karamele v usta, če le ne bi bila tako vroča.

Salty caramel

Pri tokratni karamelni torti sem se odločil, da torte ne bom premazal s švicarsko masleno kremo s čokolado, kot je v navadi, ampak bo kar premazana s kremo iz mešanice sladke smetane, mascarpone sirčka in karemele. Ravno zaradi tega ker gre za smetanasto kremo, jo je veliko težje oziroma skoraj nemogoče zelo gladko zgladiti, izgled malce kazi, kar pa sploh ni pomembno, če je okus veliko boljši.



Karamelna torta


Karamelna torta recept fotka

Biskvit (pekač premer 30 cm)
- 7 jajc
- 280 g nerafiniranega rjavega sladkorja
- 125 g masla
- 2 žlici vanilijega ekstrakta (domači vanilijev ekstrakt je zakon)
- 1 dcl vode
- 300 g bele moke
- 30 g kakava v prahu
- žlička vinskega kamna
- ščep soli

Slana karamela
- 250 sladkorja
- 1 dcl vode
- 50 g masla
- 250 ml sladke smetane
- konkreten ščep soli

Krema
1.plast - Karamelna krema
-200 ml sladke smetane
- polna žlica sladkorja v prahu
- 250 g mascarpone sirčka
- 2 žlici slane karamele

2.plast - Čokoladna krema
- 200 ml sladke smetane
- polna žlica sladkorja v prahu
- 250 g mascarpone sirčka
- 150 g temne čokolade (nad 70% vsebnosti kakava)

Premaz in okrasitev
- 200 ml sladke smetane
- polna žlica sladkorja v prahu
- 250 g mascarpone sirčka
- 2 žlici slane karamele 
- nastrgana temna čokolada
- slana karamela

Pripravimo si pekač, ki ga na tenko namastimo z maslom in obložimo s peki papirjem. Na tak način, se biskvit ne bo prijel na obod pekača. S tem ker bomo pekač dali pečt v neogreto pečico in bomo pekli na nizki temperaturi, na biskvitu ne bo ratal hribček, ki se ga vsi tako bojijo. 

Vsak ima svoj način priprave biskvita, jaz pa ostajam pri svojem načinu, ki se mi vedno obnese. V mešalniku penasto vmešamo jajca in sladkor. Stepamo na najvišji hitrosti cca 8 minut. V manjši kozici na najnižji temperaturi razpustimo maslo, mu dodamo vanilijev ekstrakt in vodo ter premešamo. Mešalnik prestavimo na najnižjo hitrost in vanj v tankem curku vlivamo masleno mešanico, da se vse skupaj počasi premeša. 
Da bo biskvit bolj rahel, je potrebno storiti to, da mešanico suhih sestavin (moka, kakav, vinski kamen in sol) vsaj dvakrat presejemo, da jih obogatimo z zrakom. To so nas učile babice. Enkrat to naredimo v posebno posodo, drugič, pa presejemo med dodajanjem k jajčni masi. Suhe sestavine rahlo vmešavamo v jajčno maso, da se vse skupaj poveže. Če boste preveč mešali, boste iz mase izstisnili ves zrak in posledično bo biskvit bolj zbit. 
Nastalo maso zlijemo v pekač za torte in ga postavimo v negreto pečico ter pečemo 45-50 minut na 175 stopinjah. Če je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem. Ko je biskvit pečen, ga postavimo na rešetko, da se ohladi.

Priprava slane karamele
V srednje veliko kozico stresemo sladkor in dolijemo vodo. Voda je samo zato, da lažje uravnavamo kuhanje sladkorja in njegovo spreminjanje v karamelno stanje. Brez vode se nam lahko veliko hitreje zgodi, da sladkor zažgemo. Sladkor kuhamo na visoki temperaturi cca 8 minut. Med kuhanjem se sladkor peni, njegova barva pa se spreminja iz prozorne v svetlo rjavo do karamelno rjavo barvo. Sladkorja ne mešamo z lopatico, ampak ga mešamo tako, da vrtimo posodo. V drugi kozici na nizki temperaturi malce segrejemo sladko smetano, maslo in jima dodamo dober ščep soli, da se maslo razstopi.
Ko sladkor dobi svetlo do srednje rjavo barvo in diši po karameliziranju, kozico umaknemo iz štedilnika ter vanj vmešamo mlačno sladko smetano z maslom in soljo. Ves čas dobro mešamo, da se karamelna omaka začne ohlajati in dobi lepo gosto strukturo. Za nadaljno uporabo karamelno omako shladimo v hladilniku.

Priprava krem
Karamelna krema 2 x
V mešalniku stepemo sladko smetano in sladkor srednje čvrsto. Dodamo mascarpone sirček in dve žlici karamelne omake ter vse dobro zmešamo, da dobimo kremo z okusom po karameli.

Čokoladna krema
Za čokoladno kremo nad soparo stopimo čokolado. V mešalniku stepemo sladko smetano in sladkor srednje čvrsto. Dodamo mascarpone sirček in dolijemo stopljeno čokolado  ter vse dobro zmešamo, da dobimo čokoladno kremo. 

Sestavljanje torte
Ohlajen biskvit prerežemo 2 krat, da dobimo 3 diske. Spodnji disk položimo na podstavek. Če se vam zdi biskvit presuh, ga lahko navlažite. 
Na biskvit namažemo prvo plast karamelne kreme in nanjo z žlico v obliki spirale nanesemo slano karamelno omako. Položimo drugo plast biskivita in nanjo namažemo čokoladno kremo. Tudi nanjo nanesemo slano karamelno kremo. Na čokoladno kremo postavimo še zadnjo plast biskvita. Pripravimo še eno karamelno kremo in z njo premažemo torto ter jo zgladimo. 

Na deski nastrgana temna čokolada

Tablico temne čokolade postavimo na ravno površino tako, da je spodnji del obrnjen navzgor. Z večjim nožem stregamo po čokoladi, da dobimo zelo tanke čokoladne okruške, s katerimi okrasimo zgornjo plast torte. 

Caramel cake with chocolate

Obod torte okrasimo tako, da slano karamelo nad paro rahlo segrejemo, da postane tekoča in takšno z žličko nanašamo na obod torte.  Jaz sem tokrat storil to napako, da sem med segrevanjem dodal še žlico sladke smetane (pač sem misli, da jo bom rabil več) in je postala malce preveč redka, da je prehitro stekla iz oboda. 

Salty caramel over caramel cake

Z ostankom karamelne kreme pa lahko z dresirno vrečko z ustreznim nastavkom okrasimo zgornji rob torte in tako je nastala moja karamelna torta. 

Kot sem slišal je bila torta odlična in je dobila cel kup pohval, saj ni bila presladka, kot je za pričakovati pri karamelnih tortah. Celo uspel sem jih prepričat, da naj vsaj slikajo prerez torte in tukaj je zadnji kos torte, da se vidi, kako izgleda notranjost karamelne torte.  

Piece of caramel cake








4 komentarji:

  1. Hudo dobra deluje tale karamelita...bravo.V začetku marca jo naredim mojemu.
    Vrtejbenka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ;) Kot sem napisal sem zaj... samo pri tem, ko sem brez veze šel redčiti karamelo za polivanje. Se mi je zdelo, da bo pregosta, pa sem ji dodal še eno žlico smetane. Lepotna napaka ;)

      Izbriši
  2. Pozdravljeni. Ali je peka v pečici mišljena z ventilatorjem na tako nizki temperaturi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brez ventilatorja, samo navadno pečenje(zgoraj in spodaj). Na tak način zagotovo ne bo ratal ogromen hribček na biskvitu.

      Izbriši