torek, 28. februar 2017

Pečeni rezanci z zelenjavo

Pečeni rezanci z zelenjavo blog fotka

Vedno me je presenečalo to, kako hitro smo v Kitajski restavraciji dobili na mizo jed, ki smo jo malo pred tem naročili. Vem, da so priloge kot je riž, kuhane že vnaprej, da je vsa zelenjava že narezana za uporabo, vendar pa je sama priprava jedi v voku res preprosta in zelo hitra. Tudi tokrat je bila zelenjava že narezana in kitajski rezanci skuhani, za pečene rezance z zelenjavo, pa rabimo samo 2 minuti. 

Čili v  fokusu

Že od nekdaj smo veliki ljubitelji kitajske kuhinje, nad katero sta me navdušila starša moje boljše polovice. Včasih si nisem predstavljal kosila brez mesa in poleg ostalih prilog še vsaj dveh rezin kruha, potem pa sem enkrat probal kitajsko kuhinjo in se je to kar naenkrat vse spremenilo. Na naših krožnikih  je začela pravladovati zelenjava, ki je lahko na zelo hiter način nadvse odlično pripravljena in okusna. 

Pečeni rezanci z zelenjavo top shot

V današnjem času se že skoraj v vsaki malce večji trgovini dobi azijske začimbe in ostale sestavine, da lahko doma pripravimo hitro in preprosto azijsko jed, kot so pečeni rezanci z zelenjavo. 


Pečeni rezanci z zelenjavo


Pečeni rezanci z zelenjavo recept fotka

- 250 g kitajskih rezancev
- manjši brokoli (polovica večjega) 
- večji korenček
- majhen košček svežega ingverja (lahko tudi mleti)
- 2 posušena čilija (lahko tudi mleti čili)
- mlada čebulica z zelenjem
- pečen tofu 
- pest nesoljenih arašidov
- 4 žlice sojine omake
- arašidovo olje 

Kot sem že zgoraj pisal, je treba pri pripravi kitajskih jedi, prej pripraviti vse sestavine, ker bo sama priprava zelo hitra, zato moramo imeti vse pri roki. 

Brokoli operemo in ga narežemo na majhne koščke. To pomeni, da je najlažje rezati kar tam, kjer se betki brokolija držijo skupaj. Tako dobimo lepe majhne koščke, katerih ni potrebno predolgo pražiti. 

Narezan brokoli

Korenje ostrgamo in ga narežemo na tanke 4 cm paličice, podobno kot rezanje na način Julienne.
Mlado čebulico narežemo na tanke kolutke, ingver olupimo in drobno nasekljamo, posušen čili zdrobimo na majhne koščke. Kitajske rezance skuhamo, odcedimo in speremo s hladno vodo.Če imamo že pečen tofu, ga narežemo na manjše tanke rezine, drugače ga na hitro popečemo v ponvi.

Narezana zelenjava na deski

Ko imamo vse sestavine pripravljene se lotimo priprave pečenih rezancev z zelenjavo. Na visoki temperaturi začnemo segrevati vok. V tem času v vok stresemo arašide, ki jih 30 sekund pražimo, da zadišijo. Arašide stresemo iz voka v posodico in vok naoljimo z dvema žlicama arašidovega olja. Ker je vok že zelo segret, začnemo vanj dodajati zelenjavo v naslednjem vrstnem redu (cca 10 sekund med njimi): korenček, ingver, čili, brokoli, mlado čebulo in dolijemo sojino omako. Dodamo še pečen tofu, pražimo 30 sekund, dodamo pražene arašide in rezance ter vse skupaj na visoki temperaturi dobro premešamo. 

Pečeni rezanci z zelenjavo zelenjava v voku
Pečeni rezanci z zelenjavo pečenje v voku

Bistvo je v tem, da zelenjave ne razkuhamo, da ostane lepo barvita in še malce čvrsta, ko ugriznemo vanjo. 



2 komentarja:

  1. mmmmmm, jaz pa 19.dan na postu, joj si mi lušte naredil! Krasen recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz pa tako pozno odgovarjam ;) Sem prebral, da si zdržala precej dolgo. Moj poklon ;)

      Izbriši