ponedeljek, 13. februar 2017

Valentinove borovničeve tortice

Valentine blueberry yello cakes

Kdo pravi, da mora biti za Valentinovo vse v rdečem? Čeprav rdeča barva izgleda precej privlačno, pa lahko svojo ljubezen presenetite tudi s temno vijolično - skoraj črno, preprosto za pripravo in polnega okusa simpatično Valentinovo borovničevo tortico. Uff, toliko pridevnikov verjetno še nikoli nisem dodal v en stavek. 

Ampak vsi ti pridevniki so napisani zato, ker res držijo. 
Če uporabite domače borovnice, ki v tem času res niso sezonsko sadje in jih lahko dobite iz zaloge v domačih zamrzovalnih skrinjah oziroma zamrzovalnikih (seveda se jih da tudi kupiti), ter jih zmiksate, dobite zelo temno vijolično, že skoraj črno barvno gladko kašo. 
Z malce dodanega agavinega sirupa, borovnicam še dodatno dvignete sladkost in okus borovnic v tortici postane še polnejši. 
Poleg tega tortice naredite z majhnimi modelčki v obliki srčkov velikosti 7 cm, kar pripomore k temu, da so tortice simpatično majhne, ravno dovolj velike za posladkat. 

Frozen blueberrys

Valentinove borovničeve tortice so prav tako preproste za izdelavo, saj nam za pripravo ne vzamejo veliko časa, zanje ne potrebujemo pečice, ne vsebujejo jajc, moke ali dodanega rafiniranega sladkorja. Prav tako lahko glavno sestavino - borovnice, zamenjamo za kakršnokoli drugo sadje. Če želite tortice v rdeči barvi, ki bo bolj Valentinova barva, potem jih lahko pripravite iz malin ali jagod. Če želite, da bodo tortice polnega okusa, potem sadne mase ne smete preveč redčiti z vodo in morate pustiti, da je sadne mase vsaj 3/4 oziroma 75 %, kar vam je lažje razumeti. 

Valentine blueberry cake and frozen blueberrys

Na začetku sem mislil, da bo objava spadala med presne sladice, pa je raje ne bom uvrstil med presne recepte, saj je potrebno sadno maso segrevati nad 40 stopinj C, kar pa je že meja, kjer se preneha uporabljati besedo "presno". 


Valentinove borovničeve tortice (3 tortice - ena za pokušino, dve za za pogostitev)

Valentinove borovničeve tortice recept fotka

1. plast
- 100 g mandljev (brez kožice)
- 5 datljev (izkoščičenih)

2. plast
- 200 g gozdnih borovnic (lahko zamenjate, za kakšno drugo sadje)
- 0,5 dcl vode
- 3 žlice agavinega sladkorja (lahko uporabite sladkor)
- pol žličke agar agar-ja (lahko uporabite želatino v prahu ali namočene lističe želatine)

3. plast
- 50 g borovnic

Ker je prva plast - podloga, narejena kot pri presnih sladicah, je potrebno, kot sem vedno pisal v receptih pri presnih sladicah, mandlje in datlje namočiti za vsaj 4 ure. Nato datlje zmeljemo v gladko pasto in jim dodamo zmlete mandlje, da dobimo kompaktno maso. Mandljevo maso zvaljamo ali sploščimo na 0,5 cm debelo in iz nje z modelčkom za srčke izrežemo tri srčke. Plasti položimo na krožnika in postavimo v hladilnik, da se hladi. 

Zmrznjene borovnice skupaj z vodo v mikserju zmiksamo na zelo fino. Zmiksane borovnice prelijemo v manjšo kozico, dodamo  agavin sirup in na nizki temperaturi segrevamo skoraj do vretja. Dodamo pol žličke agar agar-ja in kuhamo še eno minuto. 

Iz hladilnika vzamemo korožnika in previdno čez prvo plast postavimo modelčke srčkov. V modelčke vlijemo še toplo borovničevo zmes cca 1,5 cm visoko. Postavimo v hladilnik, da se shladi in strdi. 

Ko je masa čvrsta odstranimo modelčke in na tortice okrasimo še z nekaj borovnicami. Ker gre za zmrznjene borovnice, ki so že rahlo potlačene in se začne iz njih izločati sok, sem jih na tortice naložil kar s pomočjo srčkastih modelčkov, da so bile v obliki srčkov. 

Valentine blueberry yello cake close up




3 komentarji: