sreda, 27. september 2017

Presne marelične tortice

Raw apricot cakes blog post

Ššššhhhhhh, šššššhhhhhhh!!! Šššššhhhhh, šššššhhhhhh!!! Ap-či-ha!!!! 

Da obrišem prah in  pajčevino iz bloga, ki je bil kar nekaj časa v stanju mirovanja. Skoraj sem že pozabil na geslo za prijavo ;) Po zatonu oziroma neaktivnosti kar nekaj blogerk in blogerjev, ki smo bili kar nekaj časa precej aktivni na slovenski blogerski sceni, je tudi pri meni prišlo do pomanjkanja inspiracije. Pa stem ne mislim, da je bilo pomanjkanje ustvarjanja, kuhanja in peke, ampak to, da je potrebno to mojo idejo in fotografije preko tipkovnice preliti na splet. Zaenkrat je to sedaj za mano in gremo skupaj naprej.

Ker že dolgo ni bilo nobene objave o sladicah, je pametno da začnem kar s preprosto presno sladico in to so mini presne marelične tortice.

Raw apricot cakes one bite

Vem, da zamujam s to objavo za nekaj tednov, vendar pa se marelice trenutno še vedno dobijo v trgovinah. Niso tako dobre kot domače, lahko pa vseeno preizkusite recept in si ga shranite za drugo leto. 

Če nam je vreme naklonjeno in imamo srečo, da nas vse vremenske nevšečnosti obidejo, nas konec poletja razveseljujejo domače marelice.  Pri marelicah je tako, da jih imaš rad ali pa ne. Problem je v tem, ker je težko najti ravno prav zrele marelice. Če so premalo zrele, so še malce kisle in trde, če pa malce zamudimo, pa so že prezrele in posledično premehke in jih ljudje ne marajo. Za presne tortice so dobre ravno prav zrele in tudi tiste prezrele, saj se za idzelavo marelične kreme zmiksajo z drugimi sestavinami.


Apricots

Apricot close up


Mini presne marelične tortice

raw apricot cakes


1. plast
- 100 g namočenih in olupljenih mandljev
- žlička temnega kakava
- 30 gramov namočenih datljev

2. plast
- 150 gramov namočenih indijskih oreščkov
- pol kilograma zrelih marelic
- 2 žlici agavinega sirupa
- 50 gramov stopljenega kokosovega masla


Predpriprava:
Kot vedno, oreščke in datlje namočimo za vsaj 6 ur, najbolje pa čez noč in jih naslednji dan dobro speremo. O namakanju oreščkov sem pisal že v prejšnjih objavah o presnih sladicah in si lahko tam preberete zakaj. Če posplošim, namakanje oreščkov je OBVEZNO!!!

Priprava:
Za prvo plast namočene in odcejene mandlje, žlico temnega kakava ter datlje zmeljemo v gladko pasto. Razdelimo jo na 6 enakih delov in jih rahlo vtisnemo v papirčke za muffine (pomagamo si s pekačem za muffine, da se papirčki ne raztegnejo). Plast je visoka cca 0,4 - 0,6 cm.

Za drugo plast, marelice najprej izkoščičimo in skupaj z ostalimi sestavinami v blenderju zmiksamo do zelo gladke kreme. Z dobrim blenderjem (Blendtec Home blender) gre to precej hitreje, pri malo slabših, pa se čas blendanja podaljša, če želimo res gladko marelično kremo. Marelično kremo vlijemo v modelčke. Kremna plast je visoka cca 1,5 cm.

Raw apricot cakes before freezing
Modelčke postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa čez noč, da se krema dobro shladi in rahlo strdi. Če modelčke hladite samo v hladilniku, tortice ne bodo zelo čvrste in se bo to poznalo pri odstranjevanju papičkov. Če pa jih zamrznete v zmrzovalniku, se presne marelične tortice čisto strdijo in so lepše, ko jim odstranimo papirčke. Seveda, pa jih lahko pustite kar v papirčkih, kar je za kakšno pogostitev še najbolje.


Raw apricot cakes in line

2 komentarja:

  1. Ja, pa iiiiiiii.
    Uspel obrist prah ;))
    Te barve. Ta enostavnost sladice je kot nalašč za vse, ki zadnje čase pripravljamo jedi le 'kratko in jedrnato'. Res, da se z marelicami več ne spogledujem, a čutim, da vse dobro potipam in izberem najlepše ter najslajše.
    Sladke dni želim. Pa veliko časa in volje.

    OdgovoriIzbriši