nedelja, 30. oktober 2011

Pečen krompir z brokolijem

Da ne izgubljam časa, že objavljam današnje kosilo. Tole verjetno ne bo vsem všeč, sploh če niste ljubitelji brokolija, ampak zagotavljam, da na takšen način pripravljen brokoli poje skoraj vsak. 


Za pripravo potrebujemo:
-          2 večja brokolija (jaz sem uporabil 3)
-          1 kg krompirja
-     olje
-     začimbe ( poper, sol, čili, muškatni orešček)
-     0.5 litra mleka
-     3 res polne žlice moke (v mojem primeru polnozrnate)
-     50 dag masla
-     parmezan

Brokoli narežemo na koščke (spodnji del zavržemo) in ga operemo.
Narezan brokoli 10 minut kuhamo v večjem loncu, da se zmehča. Po 10 minutah ga stresemo v cedilnik in ga takoj prelijemo z mrzlo vodo, kar ga "šokira", da ne izgubi barve.Pustimo ga v cedilniku, da se ohladi.
Med kuhanjem olupimo krompir in ga narežemo na manjše kose ter operemo. Segrejemo pečico, krompir pa kar na pekaču začinimo s soljo, poprom, mletim čilijem in dodamo malo olja.
Z rokama vse skupaj premešamo in damo v pečico. Jaz krompir pečem kar na polno, to je na 250 stopinj in je pripravljen v cca. 30 minutah. 
Sedaj pa bolj zahtevna naloga za tiste, ki še niste pripravljali bešamel omake. Tukaj je treba bit ves čas prisoten in ves čas mešat, zato si je treba sestavine pripraviti zraven štedilnika. Pripravite si manjšo kozico, cca 0.5 litra mleka, 50 dag masla, moko in žlico, poper, sol ter muškatni orešček. pa ne pozabit na metlico za mešanje, kateri je obvezen pripomoček.
V kozici segrejte maslo, da se razpusti. Ko je maslo tekoče in segreto, vanj dodajte 3 res polne žlice moke in mešajte. Iz masla in moke bodo nastale grudice, katere se bodo začele spoprijemati. Nato začnete dodajati mleko, to pa tako, da ga prvo dodate 2 dcl in med stalnim  mešanjem, ko se začne gostitti, ga dodajate po 1 dcl, dokler ga ne porabite. Treba je ves čas mešati z metlico, temperaturo pa imejte nastavljeno nekje na srednji jakosti. Ko ste porabili mleko in je nastala omaka že lepo gosta, jo solite, poprajte in dodajte malo muškatnega orešča. Vse skupaj še premešajte in odstavite iz štedilnika. Bešamel omaka mora biti gosta ampak še vedno tekoča. Na začetku je treba biti pozoren, da mleko in moko ne prežgete, ker potem bešamel omaka ne bo dobra. Na spodnji sliki je moja domača bešamel omaka iz polnozrnate moke.
Delno ohlajen brokoli stresemo v ognjevarno stekleno posodo (ali pa kaj podobnega, kar uporabljate za peko v pečici) in ga razporedite nekje na isto višino. Z bešamel omako ga nato prelijemo.
Ko je prelit z bešamel omako, po njej potresemo še parmezan.
V tem času (cca 15 minut) je krompir že do polovice pečen, zato damo v pečico še brokoli, ampak na srednjo rešetko. V 15 minutah se parmezan, bešamel in brokoli lepo zapečejo, prav tako, pa se do konca speče tudi krompir.
Ostane samo še serviranje na mizo, skupaj s solato. Mi smo danes zraven pripravili radič-trebljenec skupaj z mešanico lanenih semen, bučnih semen in semen sončnic.
Tole glih ni tok easy-recept, ampak na takšen način pripravljen brokoli poje tudi tisti, ki ni glih ljubitelj te izredno zdrave zelenjave.

Ni komentarjev:

Objavite komentar