ponedeljek, 12. december 2011

Gobova lazanja

Takšno lazanjo bi verjetno še Garfield z veseljem pojedel, pa čeprav ni pripravljena iz mesa.

Za pripravo potrebujemo:
- testenine za lazanjo

- pol kilograma šampinjonov (najboljše je, da so mešani beli in rjavi, še boljše pa če dobite sveže šitake, ker potem je lazanja še boljša)
- srednje veliko čebulo
- konzervo pelatov ali narezanih paradižnikov
- malo svežega peteršilja
- pol žličke majarona in origana
- sol in poper po okusu
- parmezan 
- bešamel omako (lahko jo kupite ali pa naredite doma iz tega recepta)
 

Najbolje je, da si najprej pripravimo bešamel omako, razen, če imate kupljeno. Nato nasekljamo čebulo in operemo ter narežemo šampinjone.


Na olivnem olju prepražimo čebulo in dodamo narezane šampinjone. Prepražimo, da šampinjoni spustijo vodo, popramo, dodamo začimbe (majaron in origano), nato pa dodamo nasekljan paradižnik ali pelate. Omako kuhamo na nizki temperaturi 10 minut. Na koncu dodamo nasekljan peteršilj in premešamo. Da testenin ne bo potrebno posebej mazat z bešamelom, dodajte malo bešamela kar k omaki, da postane omaka kremasta.


Na vrsto pride sestavljanje lazanje. Moj pekač je velikosti 28 x 22 cm in je  prave velikosti, za pripravo lazanje za 3 osebe. Pekač prvo namažemo z bešamel omako.


Če imate testenine za lazanjo, katere se kuhajo, jih je potrebno prej skuhati, najbolje pa je, da kupite takšne, katere ni potrebno kuhati.  Na bešamel položimo prvo plast testenin. (spodnja plast naj bi bila malo močnejša, da je potem lazanjo lažje vzeti iz pekača).


Na plast testenin damo omako, tako, da so vse testenine pokrite, ampak ne preveč na debelo. Po plasti omake dodamo zopet plast testenin. 


Nadaljujemo z dodajanjem plasti omake in testenin, skoraj do vrha pekača oziroma, dokler ne porabimo omake. Na vrhu mora bit plast testenin, katero pa premažemo z ostankom bešamel omake. 


Čisto na koncu po vrhu pa potresemo nariban parmezan. (pravilno bi bilo, če bi bil nariban na majhno, pri meni je pač nariban na večje koščke)


Pečemo v ogreti pečici 30 minut na 200 stopinjah.


Meni jo spet uspelo skoraj zažgati, ker tale pečica v tem stanovanju včasih peče kot nora. Kljub temu, pa je bila lazanja bombastična. 

Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar