torek, 20. december 2011

Majhne tortice oziroma "Cupcakes"

Danes sem se odločil, da moji mali pikici naredim majhne tortice  oziroma "cupcakes" kot jim pravijo Američani. Zadeva je popolnoma enaka, kot bi delali muffine, samo da imajo ti muffini še neke vrste pokrivalo. Pa tudi prvič sem za ta recept uporabil pirino moko namesto navadne  in so med peko noro narasli.
Iz sestavin, katere bodo spodaj navedene, pa lahko pripravite navadne muffine, takšne, ki vsebujejo koščke banan, jabolk, čokoladnih kapljic ali pa kar imate doma. Jaz največkrat delam bananine ali pa jabolčne. 

Za pripravo potrebujemo (muffini):
- 3 jajca

- 100 gramov sladkorja
- 50 gramov masla (stopljenega)
- 1,5 dcl mleka
- zavitek vanilijevega sladkorja
- žlička pecilnega praška
- 250 gramov moke
- 2 veliki žlici kakava ali čokolade v prahu
- žlica ruma (lahko tudi brez, če delamo za otroke)

Jajca in sladkor penasto vmešamo. V odmerjeno količino moke vmešamo pecilni prašek, vanilijin sladkor in 2 žlici kakava. Jajcem dodamo ohlajeno stopljeno maslo (če je maslo prevroče, bodo jajca zakrknila, kar pa se ne sme zgoditi), mleko in žličko ruma ter vse skupaj dobro premešamo. Nato pa med stalnim mešanjem dodajamo moko, da nastane gosta masa. Iz omenjenih sestavin pride mase za 12 muffinov. Pekač za muffine namastimo s stopljenim maslom in luknjice do polovice napolnimo z narejeno maso. Če želite pa lahko pečete v  namenskih papirčkih za muffine, ampak je potem včasih problem, če so papirčki nekvalitetni, saj se muffini zalepijo na papir ter jih je težko spraviti stran. Pečemo v ogreti pečici 20 minut na 200 stopinjah.

Kot boste na sliki videli so danes noro narasli, ampak nimam pojma zakaj. Mogoče je bila res kriva pirina moka, saj so mase iz nje precej prožne oziroma elastične.  Še preden pa sem začel z drugim delom priprave, so iz pekača že izginili 3 komadi. 


V bistvu so danes ti muffini izgledali prav smešno. V nadaljevanju sem 2 žlici nutele zmešal z žlico mleka ter segrel, z nastalo maso pa z brizgalko napolnil muffine.  V skledi sem z mešalnikom zmiksal 2,5 dcl sladke smetane in 50 gramov sladkorja. Ko se je smetana začela gostiti sem dodal iztisnjen sok ene pomaranče in 2 veliki žlici mascarpone sira ter vse skupaj dobro zmiksal. Nastalo maso sem razpolovil in v vsako vmešal malo jedilne barve (rdeča in zelena) ter maso z brizgalko nabrizgal na muffine, na vrh pa dal še sladkorno perlico. Tole danes je bilo spet tako čist na hitro in brez posebne priprave, zgledali pa so potem takole:







Glavno, da je bila naša mala pikica navdušena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar