nedelja, 4. december 2011

Operacija TORTILJAS + Ananasov sirup + Ananasov kolač

Spet je nedelja, kar pomeni, da sem si zopet vzel čas za ustvarjanje v kuhinji.  Ker nam je pohajala zaloga pomarančnega sirupa, katerega sem naredil po sirupu iz grenivk, sem se odločil, da danes naredim sirup iz ananasa. Postopek je isti kot pri rdečih grenivkah, samo, da ananasa ne moreš iztisnit in ga je treba prej zmiksati ter nato precediti, da dobiš samo čisti sok. Sirup sem naredil iz treh ananasov, prišlo pa ga je 6 litrov in pol. Po prvih testih je noro dober.


Sedaj pa pride na vrsto Operacija Tortiljas, kot sem jo poimenoval že nekaj let nazaj, ko sem pisal recept za sodelavko. Gre se za domačo varianto priprave mehiške jedi, katero pripravljam sedaj brez mesa, kljub temu pa  bom opisal postopek še za pripravo s piščančjim mesom.

Za pripravo potrebujemo:
- zavitek tortilj (te na sliki so "ta velike" in jih je samo 6 kosov, drugače jih imajo v vseh večjih trgovinah v zavitku po 8 kosov)
- rdečo in zeleno papriko

- večjo čebulo
- konzervo rdečega fižola

- konzervo sladke koruze
- konzervo narezanih paradižnikov
- nacho sir (jaz kr fejkam in kupim nacho dip, kateri je namenjen za torilja čips, je pa zato dost cenejši)
- sol in čili v prahu po okus (včasih sem uporabljal sveže ali posušene čili paprike, sedaj pa jih zaradi hčerke ne morem in zato dodam čili v prahu, da dobi jed okus)

- za mesojedce pa še 1 kos piščančjih prsi, narezanih na koščke


Papriki in čebulo narežemo na manjše koščke (1x1 ali 1,5x1,5 cm velike). Mesojedci narežejo še piščančja prsa.


Mesojedci v loncu segrejete olje in popečete narezane koščke piščančjih prsi. Ko so koščki popečeni jih poberete iz lonca  in shranite. 
Nato velja za vse, da v loncu pogrejete malo olivnega olja in prvo dodaste narezane paprike. Papriko 2 minuti pražimo na olju, nato pa ji dodamo narezano čebulo. Vse skupaj še pražimo 2 minuti, nakar mesojedci dodajo popečene piščančje koščke in premešajo. Sedaj začinimo s čilijem v prahu (2-3 posipi) ali pa dodamo sveže čilije. Nato dodamo narezan paradižnik ali pelate iz konzerve (lahko tudi sveže) in premešamo.
Rdeči fižol in sladko koruzo stresemo iz konzerve v cedilo in ju pod mrzlo vodo dobro speremo, nato pa ju dodamo v lonec in premešamo. Na koncu solimo po okusu, ter na srednji vročini kuhamo 10 minut. Celoten čas kuhanja omake je nekje 15 minut. Omaka po tem receptu ne bi smela biti preredka.


Včasih sem s tem že končal z jedjo, saj sem pripravljeno omako samo zavijal v tortilje in iz njih naredil žepke ter kar tako jedel.
Sedaj pa napolnjene tortilje še zapečem v pečici. To pa naredimo tako, da tortiljo položimo na večji  krožnik, na eno polovico damo omako, drugo polovico pa prepognemo čez omako. Na prvi sliki je samo omaka, na drugi sliki pa je zraven še rdeča čebula, katero si jaz dodam, da popestri okus.


Tako zložimo tri napolnjene tortilje na večji krožnik eno na drugo, če so pa manjše pa pridejo štiri na krožnik.


Sedaj pa po vrhu z nožem namažemo nacho sir in v pečici pečemo 10 minut na 200 stopinj. V mojem primeru je bil nacho dip in malo naribanega trdega ovčjega sira (pekorino).



In še slika po 10 minutah pečice.


Ker pa mi je od priprave ananasovega sirupa ostala gošča ananasovih koščkov, sem se odločil iz njih narediti ananasov kolač, kateri je bil nato popoldanska sladica. Recept za podoben kolač bom objavil v naslednjih objavah, danes pa samo slike za pokušino. 


Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar