nedelja, 12. februar 2012

Zelenjavna rižota

Kljub moji odsotnosti in neobjavljanju novih zapisov,  je bil tale moj blog kar dobro obiskan v zadnjem mesecu. Po "gurmanskih" dosežkih Goteniške kuhinje, sem kar nekaj časa potreboval, da sem se navadil mojega načina kuhanja, zato tudi nisem hotel ničesar objavljati.  V Gotenici pa je bil zopet na jedilniku krompir, krompir in še enkrat krompir, saj smo imeli v petih dneh  4 krat za kosilo krompir. Zato danes spet en hiter recept iz tistih sestavin, katere so ostale v hladilniku.

Za pripravo potrebujemo:  (zelenjava, ki mi je ostala v hladilniku)
- zelena paprika, rumena paprika, korenje in bučka

- riž (pri nas imamo dve polni skodelici dovolj za 3 osebe, porcije pa so obilne)
- čebulo
- 1 dcl belega vina
- jušno osnovo (cca 1 liter, lahko kar iz jušne kocke)
- sol in poper po okusu
- bazilika in origano


Vse rižote kuham, na enak način, tako, da če sta videli prejšnje recepte (rižota1 in rižota2) že poznate način kuhanja rižote. 
Za začetek si pripravimo jušno osnovo, nasekljamo čebulo in narežemo zelenjavo na manjše kose.


V večji ponvi segrejemo olivno olje, prepražimo čebulo, dodamo riž in ga pražimo da postekleni. Dodamo 1 dcl belega vina in pustimo vreti 1 minuto. Nato dodamo vso narezano zelenjavo, premešamo in dodamo  dve zajemalki jušne osnove. Vsakokrat, ko riž vpije tekočino, dodamo po dve zajemalki jušne osnove.  Dodajanje jušne osnove ponovimo tolikokrat, da je riž kuhan (odvistno od vrste riža, vendar pa bi morala biti riž in zelenjava v 15 do 20 minutah kuhana). Pri zadnjem dodajanju jušne osnove, solimo in popramo ter dodamo natrgano svežo baziliko in malo origana. Pri serviranju pa pa na rižoto nastrgamo parmezan. Pa dober tek!

2 komentarja: