sreda, 15. avgust 2012

Kuskus z mediteranskim pridihom


Še ena hitra jed, ki je večkrat na naših krožnikih, pa je na žalost še nisem objavil. V bistvu gre za neke vrste kuskus z zelenjavo, vendar pa so v jedi najbolj pomembne sestavine zelene izkoščičene olive, origano in bazilika. Mogoče se bo komu zdela tale kombinacija ostale zelenjave in oliv malo čudna, vendar pa zame olive dodajo tisto piko na i, da je jed drugačna od ostalih. Ker smo pri nas vsi veliki jedci, pišem sestavine kot jih uporabljam pri kuhi, vi pa si jih priredite po svoje.

Tokrat so v lonec romale naslednje sestavine:
- 1 srednje velika čebula
- 1 strok česna
- tris paprik (rumena, rdeča in zelena)
- 3 pelati (najlažje se jih nadomesti z konzervo narezanih pelatov)
- cca 20 zelenih izkoščičenih oliv
- 300 gramov kuskusa (instant varianta)
- 10 listov sveže bazilike in pa žlička origana (na žalost nisem imel svežega)
- sol, poper, oljčno olje

V večjem loncu (pokrovka mora biti, za dokončanje jedi) na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo na manjše trakove narezano papriko in jo prepražimo, vendar mora ostati še malo čvrsta.  Dodamo pelate, ki smo jih narezali na koščke ter vse skupaj malo pokuhamo. Ko so se pelati razpustili dodamo 2 dcl vode, žličko origana, solimo (vendar ne preveč, ker bojo jedi slan okus dale olive) ter vse skupaj kuhamo na zmernem ognju 5 minut. Na koncu dodamo zelene olive, katere se ne smejo predolgo kuhati, ampak samo pogreti. Olive kuhamo samo toliko časa, da v lonec natrgamo deset listov sveže bazilike (to je največ 2 minuti). Nato dodamo kuskus in dobro premešamo, da se ves kuskus prepije z omako, odstavimo lonec iz štedilnika, pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se kuskus duši 5 minut. Po 5 minutah odstanimo pokrovko in nastalo jed narahlo premešamo ter serviramo na krožnike.


Včasih k sestavinam dodam še bučko in korenje, vendar pa se mi zdi, da je  potem že preveč zelenjave na kupu, čeprav jo vsi obožujemo. 


1 komentar:

  1. Very good in ena izmed klasik.
    Kuskus obožujem na 1001 način.
    Najraje kakšne KUS BIZI, pri čemer mora biti več graha kot kusa xD

    Bom pa si tudi tole varianto naredil.
    Lahkotno poletno. THUMBS UP

    OdgovoriIzbriši