nedelja, 25. november 2012

Obrnjena ananasova torta - Pineapple upside down cake


Na spletu najdemo za tole ananasovo torto cel kup različnih receptov, danes pa se bo med njimi znašel še moj. To je spet en tistih recpetov, ko nimamo preveč časa, pa bi vseeno radi pripravili domačo sladico. Največkrat je v receptih omenjen ananasov kompot iz pločevinke, vendar pa imamo pri nas doma večkrat sveži ananas, katerega "ukradem" sokovniku in ga uporabim za sladice. 

Sestavince za obrnit torto:
- ananas (lahko tudi iz konzerve)
- 50 gramov masla
- dve žlici rjavega sladkorja za posip
- 3 jajca
- 100 gramov polnozrnate moke
- 100 gramov rjavega sladkorja
- 100 gramov kokosove masti
- pol žličke vinskega kamna (lahko tudi pecilni prašek)
- žlica domačega vanilijevega sladkorja

Tortni  model fi 26 dobro namažemo z maslom in ga posujemo z dvema žlicama rjavega sladkorja. Ananas narežemo na kolute, jih razpolovimo in jih zložimo v pekač (meni je ratalo v obliki rožice). Z mešalnikom  penasto vmešamo jajca in rjavi sladkor, ter nato počasi v tankem curku prilivamo stopljeno kokosovo mast. V nastalo mešanico dodamo moko, vinski kamen in žlico vanilijevaga sladkorja ter vse sestavine narahlo vmešamo. Nato mešanico zlijemo na  ananas v tortnem modelu in pečemo v ogreti pečici 30 minut na 180 stopinjah. 

Po končanem pečenju tortni model vzamemo iz pečice in ga za pet minut postavimo na rešetko, da se ohladi. Sedaj pa pride na vrsto beseda "OBRNJENA". Pripravimo tortni krožnik, z zgornjo stranjo pokrijemo tortni model, nato pa primemo vse skupaj v roke in na hitro obrnemo, da vsebina tortnega modela pade na krožnik, mi pa dobimo obrnjeno ananasovo torto. Simpl k pasulj.

Nekaj slik postopka izdelave:
Namaščen tortni model in posut s sladkorjem.
Zložen ananas v obliki rožice.
Pripravljena na pečenje.
In obrnjena tortica je tukaj.

Biskvit je lepo mehak, tortica pa je ravno prav sočna in sladka.


6 komentarjev:

  1. Videti je odlično! Bomo sprobali še kakšno breglutensko moko (proso, kvinoja, riž - kakšen mix).

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem že delala ananasovo torto, to zvrnjenko načrtujem že kar nekaj časa, ne vem, kdaj bo na vrsti.
    Tvoja je zelo lepa. Jaz bi se tudi poigrala z mokami.

    OdgovoriIzbriši
  3. V bistvu, če bo sreča, se nameravam obdarit z mlinčkom za žita. Zaenkrat samo gledam in preučujem, bi mi pa koristil kakšen nasvet, če katera od vas ima takšen mlinček.
    Vem, da me je "with passion by kras" spraševala, če moja Omega zmelje žito v moko, vendar pa jo na žalost ne zmelje, zato je mlinček na kamne nuja.
    Najceneje do sedaj sem našel za 212 EUR KoMo fidibus 21, če ima katera oziroma kdo kakšen kontakt za cenejšo varijanto, sem takoj za.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi na moji to-do listi....sline se mi cedijo :).

    OdgovoriIzbriši