ponedeljek, 19. november 2012

Pujsa Pepa in prijatelji na Kokos-ananasovi torti


Ali veste kdo so ovčka Olja, zajkla Zinka, pes Peter in zebra Zalka? Ne, to niso naše domače živali, ampak junaki v risanki Pujsa Pepa. 
Ker smo v soboto imeli še drugo praznovanje rojstnega dne, tokrat z ožjimi družinskimi člani ter njenima najboljšima prijateljicama, je hotela imeti naša princeska še eno torto. Vendar pa tokrat sadno torto, na kateri naj bi bila pujsa Pepa. Glede na to, da je dopolnila pet let, je lahko izbrala 5 junakov njene druge najljubše risanke, očka pa se je odločil, da tokrat naredi kokos-ananasovo torto. 
Kmalu pa bi naša princeska zaradi mojih službenih obveznosti ostala brez torte oziroma še brez očka na praznovanju. No tega si nisem smel dovoliti in sem v najkrajšem možnem času izdelal zares zelo dobro torto, katera pa ni imela dokončanih junakov (manjkale so noge in roke, katere je moja potem kar narisala). 

Pravijo, da je problem narediti torto iz svežega ananasa, oziroma, da je težko narediti dobro ananasovo torto, vendar pa po temlem mojem receptu ne morete zgrešiti.

Biskvit (klasika)
- 6 jajc
- 250 gramov rjavega sladkorja
- 250 gramov polnozrnate moke
- žlička vinskega kamna (ja, tudi jaz sem ga začel uporabljati)
- 1 dcl vode in 1 dcl olja

Nadev
- 1 večji ananas
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 300 ml sladke smetane
- 250 gramov mascarpone sirčka
- 1 žlica vanilijevega sladkorja

Premaz in okrasitev
- 200 ml sladke smetane
- 100 gramov mascarpone sirčka
- kokosova moka 
- doma izdelane figurice iz tičine mase

Recept za biskvit ne bom posebej pisal, saj je opisan že pri nekaterih ostallih tortah na blogu, bistvo dobrega biskvita pa je, da rumenjake zares dobro stepete s sladkorjem (tudi 10 minut, če je treba).

Nato pride na vrsto ananas, katerega sem s priročnim rezalcem Vacu Vin, (dobil pri nakupu sokovnika) razrezal na majhne koščke. Da pa ananas ne bi sesiril smetane, ga je potrebno prej termično obdelati, kar pomeni, da sem v večji ponvi koščke ananasa "popražil" s tremi žlicami rjavega sladkorja, skoraj do karamelizacije. Vsebino ponve sem nato precedil skozi večje cedilo, kjer sem tekočino uporabil za namakanje biskvita, koščke anasasa pa sem dodal na nadev (zmiksana sladka smetana in mascarpone z žlico domačega vanilijevega sladkorja). 

Biskvit je bil prerezan dvakrat, vsaka plošča biskvita je dobila še 5 žlic tekočine, ki je ostala pri segrevanju ananasa in rjavega sladkorja, spodnji dve plošči pa sta bili namazani s polovico kreme in pa nadevani s polovico koščkov ananasa. Na koncu je bila torta zglajena s kremo za premaz ter močno potresena s kokosovo moko.

Nedokončane figurice v nočnem času.

Kljub temu, da se tokrat nisem posebej ukvarjal z oblikovanjem in okusom torte, pa je bila tole ena boljših tort, kar so priznali vsi prisotni, sploh pa dedek, ki je velik sladkosned.


4 komentarji:

  1. Kot že prej, si se tudi pri
    tej zoper pokazal, da delaš odlične torte in zanimive ter posrečene figurice.
    Lahko bi nam prihranil en košček ... vsaj za fotografijo.
    Ananasovo torto sem naredila samo enkrat, mislim, da je bila pita. Me pa mika, da bi ananas spet uporabila v torti in mogoče mi bo tokrat tvoj recept v spodbudo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako lepo izgleda. Pa še ananas :) Si bo treba zacahnati to torto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sej torto se da narediti tudi iz ananasovega kompota iz pločevinke, vendar pa če se le da, uporabim vedno svež ananas.

    OdgovoriIzbriši