torek, 8. januar 2013

Bučni polpeti iz pečice


Danes se bom malo vrnil na normalno kuhinjo, da ne boste mislili, da pri nas živimo samo od sladic. Predstavljam preprost in zdrav način priprave bučnih polpet in to v pečici. Nobenega cvrenja v olju ampak malo bolj zdravo pripravo. Ko sva z mojo cvrenje opustila, je bilo potrebno najti nov način priprave polpet. Po  poiskusu pečenja v pečici, sva ugotovila, da so polpete še vedno dobre, če ne še boljše in od takrat jih pripravljam samo še na ta način.  Tokrat sem jih pripravil za nedeljsko kosilo, zraven pa je bil kraljevski krompir.

Za pripravo 6 dovolj velikih polpet sem uporabil:
- 2 srednje veliki bučki
- 2 srednje velika korenja
- 2 jajci
- 4 žlice kvinojine moke (lahko nadomestite s katerokoli drugo)
- par listov sveže bazilike in origana
- sol in poper 

Bučki in korenje operemo, očistimo in naribamo. K naribani zelenjavi vmešamo jajci, 4 žlice kvinojine moke, dodamo začimbe in dobro premešamo, ter pustimo vsaj 15 minut, da masa nastane kompaktna. Na pekač položimo papir za peko (na žalost nisem dobil naravnega, ampak tega pobeljenega) in z večjo žlico nanj damo šest kupčkov mase, katere sploščimo in oblikujemo v obliki polpete. Pečemo v ogreti pečici na 250 stopinj 10 minut, jih obnemo in potem pečemo še 10 minut na drugi strani. Včasih prakticiram brez obračanja, kar pomeni, da prvih 10 minut pečem na spodnji rešetki, drugih 10 minut pa na zgornji, na srednji pa se peče krompir.

Pa še nekaj fotk vmesne priprave.













Kvinojino moko lahko nadomestite s kakšno drugo, prav tako pa lahko v polpete naribate malo sira. Zares preproste in zdrave bučne polpete. 



2 komentarja:

  1. Uuufff... to pa je nekaj zame. Kvinojine moke sicer nimam, se pa takoj pozanimam pri tvojem dobavitelju. Zaenkrat kar zmeljem kvinojo sama. Če bi mi jih kdo naredil, takšne polpete, bi bla zelooo zadovoljna, vendar moj antikuhar (super degustator) rabi dobrega mentorja. Obljubim si, da ga bom naučila naredit takšne polpete, saj so v resnici sila preproste, neda?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kot sem napisal, simpl in še zdravo ;).

    OdgovoriIzbriši