torek, 19. februar 2013

Borovničeva pita


Ne vem kako naj začnem današnjo objavo, saj sem celo razmišljal da jo ne bi objavil, ker se bo v njej mešala borovničeva pita in neprijetne trebušne težave. 
Čeprav je sezona borovnic mimo, pa je trenutno aktualna sezona virusnih obolenj. In enega izmed teh je staknila naša mala pupa. Čeprav sem navajen vseh hudih stvari, pa je najtežje gledati svojega otroka, ki se zvija v trebušnih krčih. Nažalost ji preveč pomagati ne moreš, potreben je samo čas, veliko tekočine in pa tvoja bližina. Srečen sem, da nisva imela težav s pitjem tekočine, saj takrat nekateri otroci niti piti nočejo, naša pa je z veseljem pila majaronov čajček, ki naj ni blažil trebušne krče. 

Po dveh dneh igranja "negovalca" se je stanje umirilo, zato je bil čas, da si naša mala pupa zasluži novo sladico. Ker vem, da borovnice zapirajo, sem prekrižal prsta in z velikim upanjem pogledal v zmrzovalnik.   Juhuuu! Vrečka zmrznjenih borovnic, kot nalašč za borovničevo pito. Kljub temu da me je čas že preganjal, sem pred službo še vseeno ustvaril tole preprosto borovničevo pito. 

Sestavine:
- zavitek listnatega testa (itak ga imam vedno doma)
- 500 gramov bio nepasirane skute
- 1 jajce
- 100 ml sladke smetane
- žlica vanilijevega sladkorja
- 2 žlici agavinega sirupa (lahko ga nadomestite s sladkorjem)
- 200 gramov borovnic

Listnato testo sem položil oziroma razporedil v namaščen okrogel pekač za pite ter ga z vilicami večkrat prebodel. V večji skledi sem zmešal skuto, jajce, sladko smetano, vanilijev sladkor in agavin sirup. Ko je bila masa dobro zmešana, sem vanjo vmešal še borovnice. Z maso sem napolnil pekač in dal pečt v ogreto pečico za 40 minut na 200 stopinj. 



Za nekatere bi bila tale pita mogoče premalo sladka, za nas pa je ravno prav. Agavin sirup lahko zamenjate s 100 grami navadnega sladkorja in bo že dovolj sladka tudi za vas. 



9 komentarjev:

  1. Poleg tega, da si, kot sem razumela, skrben očka, si tudi odličen kuhar. Hčerka bo ob takem vzdušju sigurno prej ozdravela.
    Tole z menjavanjem fotografij pa je zelo zanimivo. Jaz tega še ne obvladam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res se trudim, da poskušm zadovoljiti moji dve damici oziroma tri, če štejem še psičko.
    Glede slikce, kjer se menjavajo fotografije, pa je bilo bolj kot ne samo poskusno, saj se bojim, da te menjajoče slike ne bodejo preveč v oči. Bom malo počakal odzive (če sploh bo kakšen) pa se potem odločim, ali bom še objavljal take fotke, al pa nazaj na klasiko.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale recept moram čim prej poizkusit! Doma smo vsi veliki oboževalci borovnic. Vse pohvale kuharju. :)

    Mi je pa všeč tole menjavanje slik. Nekaj novega, pa še potek peke vidiš zraven. Edino mogoče bi bilo boljše, da se format slik malo pomanjša.

    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Eva za pohvalo. Zanima pa me, kaj si točno mislila za format slik? Vse slike pomanjšat al sam to menjajočo?

    OdgovoriIzbriši
  5. Super, tudi menjavanej slikic je zanimivo

    OdgovoriIzbriši
  6. S pomanjšanjem slik sem mislila samo na menjajočo. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Eva za pojasnilo. Sem pa zdaj v novi objavi probal tudi normalne slike mal manjše in čist vredu izgleda. V bistvu še iščem optimalno velikost, oziroma tisto, ki bo najboljša, čeprav pa imajo vsake oči svojega malarja.

    OdgovoriIzbriši
  8. oj :) Mene pa zanima, ce je to listnato testo v kocki? Sem sama velika navdusenka nad kuho in ze sestavljam svojo knjigico z recepti :) No, sem se daaaleecc stran od taksnega bloga, kot ga imas ti, vse pohvale! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ni tisto v kocki, ampak v roli. Ga ni treba nič valjat.

    OdgovoriIzbriši