sobota, 16. februar 2013

Čokoladno bananina rolada


Dilema. 
Kaj narediti če imaš pol ure preveč časa, v dnevni sobi pa čakata dve simpatični ljubiteljici sladkega? Da ne bo imel kdo kakšni pohujšljivih misli, naj obrazložim, da sta me v dnevni sobi čakali moja boljša polovica in naša mala princeska sladkosnedka.  
Takoj, ko sem pogledal v kuhinjo, sem videl dve banani, ki sta že prihajali v svoje zelooooo zrele dneve. Vedel sem, da ti dve banani ne bosta šli v promet, razen če jih ne pojem jaz, zato je padla odločitev, da naredim čokoladno bananino rolado. 

Za rolado, ki se topi v ustih, sem uporabil naslednje:
- 5 bio jajc iz proste reje (ja če verjamemo napisom)
- 80 gramov rjavega sladkorja
- 100 gramov mletih mandljev
- noževo konico vinskega kamna
Krema
- 2 zelooo zreli bio banani
- 200 ml sladke smetane
Preliv - ganache
- 60 gramov temne čokolade
- 100 ml sladke smetane

Postopek je enak kot pri vsej ostalih roladah, ki sem jih objavil, razen v tem, da za biskvit nisem uporabil moke. Zadnje čase čedalje manj uporabljam moko pri peki, saj se da tudi brez nje speči odličen biskvit.
Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo noževo konico vinskega kamna in zelo fino zmlete mandlje ter z lopatko zmešamo. Iz beljakov stepemo črvst sneg in ga počasi vmešamo v mešanico rumenjakov in mandljev, da nastane puhasta masa. To maso zlijemo na papir za peko in jo lepo v višini cca 1 cm razmažemo po celotnem velikem pekaču. Pečemo v ogreti pečici 10 minut na 180 cm. Spečen biskvit pokrijemo s servietom, obrnemo na glavo, odstranimo papir za peko in ga zavijemo v obliki rolade, da se ohladi.
Med pečenjem biskvita imamo čas, da pripravimo kremo in preliv. Banani olupimo in jih z vilico dobro zmečkamo. Sladko smetano stepemo, da skoraj postane črvsta, nato pa ji dodamo še zmečkani banani in na  največji hitrosti mešalnika fajn premešamo, da nastane bananina krema. Sladkati ni potrebno (ozirom vsaj jaz ne sladkam te keme), saj sta bananani s staranjem že razvili dovolj sladkorja. 
Čokoladni preliv pa je v bistvu krema "ganache". Čokolado zdrobimo na zelo majhne koščke, katere stresemo v manjšo skledo. Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja, nato pa jo prelijemo preko čokoladnih koščkov in počasi mešamo, da se čokolada stopi.Tokrat sem uporabil malo več smetane, da se je čokolada prelila preko končane rolade. 
Ko imamo vse pripravljeno, odvijemo biskvit iz servieta, ga namažemo z bananimo kremo, zavijemo v rolado ter prelijemo s pripravljeno čokoladno kremo. 
Veliko pisanja, vendar pa je dela vsega skupaj malo manj kot 30 minut. 


Tale čokoladno bananina rolada se res topi v ustih, saj je biskvit narejen iz mandljev in je zaradi tega  res zelo zelo rahel.


6 komentarjev:

  1. Ena sama dobrota, ta tvoja rolada. Pa še tako lepa in vabljiva je... ko bi zdaj imela en košček pred sabo... ja, kar sanjaj... hm...

    OdgovoriIzbriši
  2. Haha..kako zabavno pisanje!! Taki kuharski popadki so pa itak najboljši!!
    Neja

    OdgovoriIzbriši
  3. Na žalost jo je zmanjkalo v 10 minutah, tako, da je niti nisem mogel malo prihraniti za današnji dan.
    Spet dober izgovor, da bom lahko danes kaj pekel ;)

    Hvala Neja. Čeprav nisem rojen za pisanje, mi včasih uspe skupaj spraviti kakšen "zanimiv" odstavek.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmm, spet nekaj tudi zame;-) Verjetno še danes v pečici...

    OdgovoriIzbriši
  5. Dober dan!
    Ravno končala s peko in moram povedat, da je grozno. Testo se mi je nalepil na srvet in nasploh je bil preveč rahel - sploh ni imel teksture, primerne za testo. zanima me kje je šlo narobe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaj točno je šlo narobe, ne bi vedel. Mogoče bi bilo treba podaljšati čas peke, če sta ugotovili, da biskvit še ni dovolj pečen. Namreč vsaka pečica ne peče enako. Da je biskvit pečen se ga preveri na enak način kot vse ostale biskvite, tako, da vanj zapičite suh zobotrebec in če je suh, ko ga potegne ven, potem je dovolj pečeno.
      V bistvu pa je to res zelo mehka rolada, kar se vidi iz fotografij.

      Izbriši