nedelja, 3. marec 2013

Ananasova pita


Ta teden in naslednji teden sem bil in bom polno zaseden, tako, da nisem imel časa ustvarjat kakšnih večjih stvari. V bistvu sem imel vmes čas narediti 4 figurice za na torto, ki bodo predstavljene verjetno v naslednji objavi.
Kljub temu, da ni bilo časa za kaj večjega, pa so pri nas zadnje čase popularne take preproste in majhne pite, ki ti polepšajo popoldneve. Tokrat predstavljam preprosto ananasovo pito.

Trebovanje:
- zavitek listnatega testa
- polovica svežega ananasa (za tiste še bolj na izi kar pločevinka ananasovega kompota)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 250 gramov mascarpone sirčka
- 3 rumenjake
- žlica vanilijega sladkorja
- lističi narezanih mandljev

Polovico ananasa narežemo na koščke, približno tako velike, kot so v ananasovem kompotu. Ker je ananas svež, ga je potrebno prej malo toplotno obdelat, če pa imate ananas iz kompota, pa tega ni potrebno, ker so vam ga že obdelali v tovarni. To pomeni, da ga v ponvi na hitro "prepražimo" z dvema žlicama rjavega sladkorja skoraj do karamelizacije sladkorja. 
Pekač za pite namažemo z maslom in vanj razporedimo listnato testo. Na listnato testo razporedimo koščke ananasa in jih prelijemo z zmesjo mascarponeja, rumenjakov in žlice vanilijega sladkorja, katere smo pred tem dobro zmešali. Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinjah 35-40 minut.  Malo pred koncem pečenja jih posujemo še z rahlo prepraženimi lističi mandljev. 


Jaz sem tokrat za trenutek pozabil na pečico in so se robovi na dveh koncih malo bolj zapekli. Kljub temu pa nam to ni preprečilo, da ananasove pite ne bi zmanjkalo v naslednje četrt ure. Ja res je. Ni se ji uspelo niti dovolj ohladiti. 



6 komentarjev:

  1. Waw, tole je pa videti čudovito!
    Sem še shranila recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepa tortica. Odlična in hitro narejena (če uporabimo ananas iz pločevinke). Jaz ga imam (tega v pločevinki) in ko ga vedno znova zagledam tam na polici, bi ga kar takoj uporabila, ker imam ananas zelo rada. Potem pa spet pozabim nanj. S svežim pa nimam sreče, vedno dobim takega brez okusa in prav nič sladkega.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pri meni je pravilo, da mora kupljen ananas odležati vsaj še 2 do 3 dni, preden gre v razrez. Takrat pa mora biti pa že lepo sladek.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zopet nekaj slastnega..njami :)
    Te sladke umetnine si zaslužijo tudi nagradico. Čaka te na našem blogu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ananas in mascarpone, krasna kombinacija :). Jaz imam vedno na zalogi en zavitek listnatega testa, ker zmeraj prav pride :):

    OdgovoriIzbriši