nedelja, 24. marec 2013

Čokoladno jagodne kocke


Tokrat objavljam enostavno sladico, ki sem jo pripravil moji, da jo je odnesla v službo, kjer so se z njo lahko posladkale njene sodelavke. Čeprav gre za res enostavno sladico, je bila v službi pravi hit, zato so sodelavke hotele recept zanjo. Rekel sem, da jo bom pripravil še enkrat in potem recept s fotografijami objavil na blogu, da ga bom delil še z ostalimi. Ta moja obljuba se je vlekla cel mesec. Danes pa sem si vzel čas, da izpolnim obljubo  in pripravil to sladico, ki sem jo poimenoval  čokoladno jagodne kocke.

Biskvit:
- 5 jajc
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 5 žlic mletih mandljev
- pol žličke vinskega kamna ( ali pa pecilnega praška)

Krema:
- 400 gramov mascarpone sirčka
- 4 velike žlice jagodne marmelade

Preliv:
- 100 gramov temne čokolade
- 20 gramov bele čokolade
- 1 dcl sladke smetane

Najprej ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake stepamo s sladkorjem vsaj 8  minut da nastane penasta rumenjakova masa. Dodamo 5 polnih žlic zmletih mandljev in pol žličke vinskega kamna ter rahlo vmešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg, ga 1/3 primešamo v maso, da se masa in beljaki "spoprijateljijo", nato pa rahlo vmešamo še ostale beljake. Vzamemo največji plitek pekač za pečico, ga obložimo s papirjem za peko in nanj vlijemo nastalo maso ter z večjo lopatko poravnamo, tako, da je čez celoten pekač v višini cca 1 cm. Pečemo v ogreti pečici 10 minut na 180 stopinjah.  

V tem času nalomimo temno čokolado in belo čokolado na majhne koščke in jih damo vsako posebej v svojo skledico. V majhni kozici segrejemo 1 dcl sladke smetane, vendar ne sme zavreti. Od vroče sladke smetane vzamemo 2 žlici in z njima prelijemo belo čokolado, z ostalo smetano pa prelijemo temno čokolado. Malo pustimo nato pa obe čokoladi rahlo mešamo, da se stopita in nastane krema, ki se ji reče ganache. 

Biskvit, ki se je spekel, vzamemo iz pečice in ga odložimo na rešetko, da se ohladi. V času, ko se biskvit hladi, pa v večji skledi skupaj dobro zmešamo mascarpone in jagodno marmelado. To je najbolj enostavna krema, kar jo poznam. Najboljša je s kakšno zares dobro domačo marmelado.

Biskvit po širini razpolovimo (to pomeni daljši del oz. po domače tisti del, kot ga vzamemo iz pečice). Na spodnjo plast namažemo polovico jagodne kreme, nanjo položimo drugo plast biskvita in namažemo še z drugo polovico jagodne kreme. Na vrhu namažemo ganache iz temne čokolade in jo okrasimo s ganache-jem iz bele čokolade. Damo v hladilnik za 1 uro, da se kreme ohladijo, nato pa z ostrim nožem narežemo na grižljaj velike čokoladno jagodne kocke.


Tako. S tem je moja obljuba izpolnjena. 

p.s.

Končno prihaja sezona špargljev, tako, da sem v soboto že dobil primorske mlade šparglje, ki so postali današnje kosilo - Rižota s šparglji. (fotka je desno pod Playing with D90). 




7 komentarjev:

  1. Lepe so, tele kockice. Pa šparglji praviš, da so že? Super, taki mladi so najboljši.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super kocke, enostaven recept, krasne fotke. Imam kar nekaj domace marmelade za porabit, dvomim pa , da mi bojo ratale tako lepe kot tvoje, ki zgledajo tudi zelo dobre.

    OdgovoriIzbriši
  3. oh, kako pa to dobro zgleda ...mmmm moram preizkusit tvoj recept :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zares enostavna sladica, brez kakšnih zakompliciranih krem. V bistvu neke vrste mini tortice.

    jagodka, ja šparglji pa so že. V soboto zjutraj sem jih dobil na tržnici, čisto sveže iz primorske, lepo tanke, tako da so bili v celoti za porabiti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jutri sprobam! Bom pa namesto jagodne marmelade dodala breskovo, ker imam veliko domače zaloge.

    OdgovoriIzbriši
  6. spekla in odnesla v službo, vsem je bilo všeč...super

    OdgovoriIzbriši
  7. Me veseli za uspešno peko ;)

    OdgovoriIzbriši