petek, 19. april 2013

Jabolčna pita n-tič


Če bi iskali recpet za jabolčno pito, bi ga lahko našli med cca 107.000 zadetki na google.si in med cca 75.300.000 zadetki na google.com. Kljub podvajanim zadetkom, bi vam ostalo toliko zadetkov, da jih ne bi mogli pregledati cel teden. Sedaj pa se bo znašel še en recept več, da še malo otežim iskanje tistim, ki iščejo izvedbo, ki jim najbolj odgovarjala. Dobro je to, da smo si ljudje različni in da nimamo vsi istega okusa, ker drugače  bi bilo to naše življenje dolgočasno. Meni je všeč to, da sem vedno pripravljen na nove izzive in probam nekaj novega. Vedno sem si predstavljal pravo ameriško jabolčno pito takšno, kot sem si jo zapomnil iz risank Tom and Jerry. Po pregledu nekaterih receptov, pa sem med njimi zasledil da imata naziv "ameriška jabolčna pita", piti, ki pa sta pripravljeni vsaka malo drugače. Ena ima na vrhu potresenec (crumble), druga pa testo. Ta druga je tista iz risank, jaz pa sem tokrat malo priredil recept za tisto s potresencem. 

Testo:
- 200 gramov polnozrnate moke
- 75 gramov masla
- pol dcl mrzle vode
- ščep soli

Nadev:
- 9 jabolk
- sok polovice limone
- limonina lupinica bio limone
- 50 gramov mletih mandljev
- 50 gramov rjavega sladkorja
- žlica in pol cimeta

Potresenec:
- 100 gramov mletih mandljev
- 100 gramov ovsenih kosmičev
- 50 gramov rjavega sladkorja
- 100 gramov masla

Testo je najlažje narediti kar v mešalniku oziroma multipraktiku. Prvo zmešamo moko, ščep soli in  maslo narezano na kocke, da nastanejo drobtine. Dodamo vodo in na kratko premešamo, nato pa to mešanico vzamemo iz posode, je parkrat stisnemo in jo vdamo v vrečko ter v hladilnik za vsaj pol ure. 
Jabolka olupimo in narežemo na čim tanjše krhlje in jih v skledi zmešamo skupaj s sokom limone, limonino lupinico, mletimi mandlji, sladkorjem in cimetom.
Potresenec pa pripravimo tako, da v multipraktiku zmeljemo skupaj mandlje, ovsene kosmiče, sladkor in maslo, da tudi tukaj nastanejo neke vrste drobtine. 
Ko je testo ohlajeno, ga vzamemo iz hladilnika in razvaljamo ter položimo v namaščen pekač (jaz sem tokrat uporabil kar tortni model). Nanj vsujemo jabolčno mešanico, čez jabolka pa potresemo pripravljen potresenec. Pečemo v ogreti pečici 50 do 60 minut na 180 stopinjah (toliko časa, da se potresenec zapeče in ne zažge).


Kot sem že napisal, je tole izvedba jabolčne pite, ki pri nas ni dočakala drugega dneva, pa smo samo trije. 


Tako. Pa sem dodal še en recept za vse iskalce receptov jabolčnih pit. Kakšno pito pa si vi predstavljate za pravo "ameriško jabolčno pito"?


 

13 komentarjev:

  1. Jaz pravim, da jabolčna pita paše kadarkoli :). Tudi pri nas jo v zadnjem času največkrat delamo s crumblom. Zelo lepo si jo naredil, takoj bi en košček :).

    P.s.Če pomoslim na "ameriško pito" si ponavadi predstavljam tisto z mrežco :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, kako bi jo pojedla en kos!
    Ali pa dva;-)

    Jaz si ameriško predstavljam v tisti njihovi posodi in prekrito s testom, znotraj pa koščki jabolk, ne kaša.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tvoja pita je sigurno zelo dobra, ob takih njami sestavinah :) Jaz delam s kokosovo maščobo, jabolka pa malce podušim. Sicer pa je moja sestra, ko je bila še otrok, delala ameriško pito po receptu iz ene nadaljevanke, pa se zdajle ne morem spomnit imena. Tista skrivnostna, v malem mestu se je dogajalo. Ojej, spomin..

    OdgovoriIzbriši
  4. Točno tako Gourmet.

    Jaz jabolk ne dušim, ker se mi zdi, da je z nedušenimi pita bolj sočna. Vsaj zame.

    OdgovoriIzbriši
  5. Waaaw DB, ful dobra stran. Sem jo odkrila vceraj pa se danes spet oblizujem na njej. :D Sicer sem se kuharski n00b ampak sem prav dobila navdih za kuhanje. To na tej strani mi vse izgleda res super uzitno (kar se bolj redko zgodi) in izvedljivo. Bom jutri poskusila naredit to pito ali jagodne tortice. Btw, kaj kvinojo se da kupit v merkatorju? Kaj to je nujna sestavina na tiste torice za v sluzbo. (prvic slisim za to zadevo)

    Aja pa se - kaj multipraktik je blender? (tako vsaj google pravi) Pa mesalnik je mikser? Zgleda da sem iz drugega narecja al pa res nimam pojma. :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Anonimna me veseli, da so ti objave na mojem blogu všeč in se priporočam še za naprej, saj poskušam objavljati večino res preproste recepte, katere je zmožen vsak narediti.
    Kvinojo verjetno imajo v Mercatorju, nujna pa v bistvu ni, saj jo lahko nadomestiš s čim drugim. Kuskus, bulgur, tudi ajdova kaša bi šla namesto nje. Kvinojo uporabljam, ker je veliko bolj zdrava od ostalih žit (čeprav to ni žito, ampak seme). Vsebuje veliko več beljakovin in cel kup ostalih dobrih sestavin, in je brez glutena, kar pa je še najpomembnejše.
    Glede multipraktika, ga jaz omenjam, ker pač imam multipraktik mašino, ki ima možno blenderja, sekljalnika, mešalnika in rezalnika. V bistvu sem tukaj misilil neke vrste sekljalnik, s katerim lahko zmiksaš (zmelješ) oreščke.

    OdgovoriIzbriši
  7. (Sem jaz Anonimna od zgoraj)Najlepsa hvala za odgovor. Se opravicujem ce tezim ampak kako se da testo za pito v pekac da je potem se pravokotno na podlago (oz kako se oblozi celi pekac)?

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj pa se nekaj. Pri tistih torticah s kvinojo, ce dam proc sir bo se vedno ok? (trenutno ne smem mlecnih izdelkov) Je kaksna alternativa?

    OdgovoriIzbriši
  9. Testo razvaljaš na večjo površino kot je dno pekača in ostanek zavihaš po obodu. Npr. če je pekač premera 26 cm in rob pekača 3 cm visok, potem razvaljaš testo v krogu premera 29 do 30 cm. Položiš ga na sredino, ga poravnaš, robovi pa itak ostanejo na robu.

    Tortic s kvinojo pa nisem poskusil še brez sira, tao, da ti ne znam povedat kakšne bi bile. Jaz bi na tvojem mestu probal, pa boš videla. V bistvu je sir dodan kot še dodatno vezivo jajcem, da se tortice držijo lepo skupaj. Pomoje pa sira res ni treba dat zraven, saj bi že jajca dovolj skupaj držala.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala hvala hvala, mislim da mi bo uspelo. Se ravno pece. :D Zdaj rabim pazit samo da je ne skurim. Sem dala na 170 stopinj ker imamo ventilatorsko pecico in fant pravi da je treba manj nastavit kot pri navadni. Upam da bo ok. To je moja prva pita v zivljenju. Oz skoraj karkoli specenega. In sama sem jo naredila :)) Sem pa razvaljala s steklenico ker sem ugotovila da nimamo valjerja.

    OdgovoriIzbriši
  11. In kje živim jaz, da še nikoli v življenju nisem spekla jabolčne pite..pri vseh tistih zadetkih, madona! Jo imam v planu že kar nekaj časa. Tvoja izgleda mmmmm =)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ela, kam si se zgubila? Je bila peka uspešna?

    OdgovoriIzbriši
  13. Zivijo. Sem nazaj :)) am.. Ja je uspela in meni je bila ta pita ful dobra, ze zato ker ni mela skute notri. Edino skpaj se ni drzala. Pa nevem zakaj.

    OdgovoriIzbriši