sreda, 3. april 2013

Špinačna pita brez testa


Špinača. Kaj lahko napišem o špinači?
Lahko začnem na začetku, v času ko sem obiskoval osnovno šolo. Takrat nisem bil ljubitelj špinače oziroma lahko rečem, da sem jo sovražil. Ko smo odhajali v jedilnico na kosilo in sem izvedel, da je za kosilo špinača, sem dobil kar solzne oči. Na šolskih krožnikih je meni tista zelena stvar izgledala grozno. Včasih mi je uspelo, da sem pregovoril kakšno od kuharic, da mi je dala na krožnik samo pire krompir in meso. Takrat sem bil srečen, da se mi je uspelo izognit špinači vsaj za en mesec. In ne boste verjeli, celo osnovno šolo je trajala ta borba. V srednji šoli tako ali tako nismo imeli kosila, potem pa je prišel čas, ko sva z mojo začela živeti skupaj. Jaz ne-špinačožderec, ki je dobil pravo špinačožderko. Pa je prišel tisti dan, ko sem se opogumil in dovolil, da mi je moja pripravila za kosilo špinačo. In kaj se je zgodilo? Špinača je izgledala čisto drugače, dišala je po špinači in ne po vonju šolske kuhinje, po prvi žlici pa se je sovraštvo do špinače spremenilo v veliko ljubezen. Od takrat naprej je špinača postala moja najljubša listnata zelenjava. No, ena izmed najljubših. 

Današnji recept je spet pisan na kožo tistim, ki obožujejo špinačo in ne vedo, na kakšen način, bi špinačo še pripravili.  Špinačna pita brez testa je najboljša  kot samostojna jed z veliko skledo solate.

Sestavine za špinačno pito brez testa:
- 500 gramov mlade špinače
- 3  šalotke
- 3 stroki česna
- 3 večje vejice sesekljanega peteršilja
- 2 žlici sesekljanega koprca
- 200 gramov feta sira
- 2 žlici naribanega parmezana
- 40 gramov polnozrnate moke
- 2 dcl mleka
- 2 jajci
- sol, poper, olivno olje, muškatni orešček

Mlado špinačo poparimo, jo dobro ožamemo in nasekljamo. Nasekljani špinači dodamo nasekljane šalotke, nasekljan česen, nasekljan peteršilj in koprc ter zdrobljen feta sir. Vse skupaj dobro premešamo. 
V drugi posodi dobro zmešamo jajci, mleko, parmezan in moko ter nastalo maso zlijemo k špinači. Vse skupaj dobro premešamo, solimo, popramo, dodamo muškatni orešček in vlijemo v namaščen pekač (moj je premera 30 cm) ter pečemo v ogreti pečici 30 minut na 200 stopinjah. Vzamemo iz pečice ter pustimo, da se rahlo ohladi, nato pa lahko režemo kot pito oziroma torto. 


Okusno in enostavno.


Kako pa kaj vam tekne špinača?



8 komentarjev:

  1. Špinačna pita brez testa - to se je bralo obetavno za današnje kosilo;-) Jaz jo imam najrajši mlado, svežo, v solati, z dobrim olivcem, pinjolami, parmezanom in limono.

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasen recept! jaz obožujem špinačni smoothie, pa v mešani solati s kakšnimi semenčki, kot Gourmet.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na testu od pice pomešano z domačo skuto... ali pa v zavitku.

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh to pa zveni enostavno. Med vikendom moram poskusit. Obožujem špinačo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ravno danes porabila še ostanek špinače v hladilniku. Pita izgleda njami :). Jaz sem jo zadnje dni kar v smoothie dala....

    OdgovoriIzbriši
  6. Moji prodajalki na tržnici se zdi že čudno, če je na teden ne kupim vsaj pol kile. Te pol kile potem dnevno uporabljam pri sočenju zelenjavnih sokov.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlična stvar, jst podobno naredim s porom namesto špinače.

    Lušten blogec! ;) lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Brnistra. Bom probal tudi s porom.

    OdgovoriIzbriši