četrtek, 25. julij 2013

Umetna oploditev oziroma kako se preleviš v pridno čebelico ali čmrlja

Ta zgodba se začne nekega dne lansko jesen, ko sem  na terasi čistil hokaido bučo in jo pripravljal za kosilo. Semena in notranjost buče sem vrgel v eno izmed večjih cvetličnih lončkov, v katerega občasno mečem pulpo, ki ostane pri sočenju zelenjave in jo prekrijem s tanko plastjo zemlje, da iz nje nastane neke vrste kompost. Nato je prišla zima in dotični cvetlični lonček je ostal pozabljen na terasi.
Letos, ko se je začela pomlad in so se temperature nekajkrat hitro dvignile, sem med pripravo terase za moja zelišča in dišavnice, opazil, da je v loncu cel kup poganjkov velikih že skoraj 10 cm. Kot prvo sem moral premisliti, kaj bi to sploh bilo. Nato sem se spomnil na semena hokaido buč, ki sem jih lansko leto vrgel v ta lonec. Tega v bistvu res nisem pričakoval, da bodo semena začela kaliti. Nekaj časa sem premišljeval kaj bi storil s temi poganjki, nato pa sem se odločil, da jih bom razsadil v večje lonce in videl, če bo iz njih kaj zrastlo. Da bi kdo gojil hokaido buče na balkonski terasi še nisem slišal, ampak kot vedno sem pripravljen na nov izziv.   Edina bojazen je bila, da ne bodo rastline buče prerasle celotno teraso. 
Rastline so nato začele lepo rasti in začeli so se razvijati prvi cvetovi.
Hokaido buče rastlina
Hokaido buče rastlina

Naenkrat je bil na terasi cel kup lepih velikih rumenih cvetov. Vsak dan sem hodil ogledovat te rastline, vendar pa nikjer nisem zasledil nobenih plodov. Kot vedno sem se odpravil na splet iskat moja nepojasnjena vprašanja. Ugotovil sem, da imajo buče moške in ženske cvetove, plodovi pa nastanejo samo iz ženskih cvetov. Pri pregledu cvetov na mojh rastlinah sem ugotovil, da so to samo moški cvetovi. Čez nekaj dni sem končno našel prvi izrastek, ki je kazal, da bo iz njega nastal ženski cvet, saj je bil spodnji del podoben plodu majhne bučke. 

Hokaido buče rastlina
Ker k nam na teraso redko zaidejo kakšne čebelice ali čmrlji, sem se odločil, da bom na nek način poskušal storiti vse, da mi bo uspelo vzgojiti mojo prvo hokaido bučko. Kljub vsemu prebranemu na spletu sem se odločil, da stopim v stik z Keltiko iz bloga Čarovnije z male kmetije, saj sem po vsem prebranem na njenem blogu vedel, da je prava oseba, ki mi bo dala koristne nasvete. Dala mi je nasvet, da poskušam oploditi ženski cvet s čopičem. Ko se je cvet odprl in že zapiral, sem v roke vzel čopič in se prelevil v pridno čebelico. Kakšno čebelico? V črmlja sem mislil.
S čopičem sem podrgnil po prašniku moškega cveta in rumen prahec prenesel na pestič ženskega cveta.

Hokaido buče - umetna oploditev s čopičem

Z upanjem, da je moja umetna oploditev uspela, sedaj vsak dan spremljam rast tega ploda buče in opazujem, če se bo pokazal še kakšen.

3 komentarji:

  1. No, to pa ni kar tako... :). Pa si res priden črmlj... :). Upam, da ti je uspelo... Bom spremljala...
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno! Super poročilo! Me zanima, kaj bo;-)

    OdgovoriIzbriši