torek, 13. avgust 2013

Meteorski dež Perzeidov 2013

Meteorski dež Perzeidov 2013
3:41 eden lepših in svetlejših.
Kakšna noč! In kakšno jutro! Toliko želja, kot sem si jih lahko to noč in jutro zamislil, pa se verjetno ne bo nikoli več zgodilo. 
Že zadnje dni dopusta, ko smo bili še na morju, sem opazil, da je vsako noč vidnih cel kup utrinkov. Ker sem naredil čisti izklop od spleta, nisem bil informiran, da je čas, ko so na nebu vidni utrinki meteorjev Perzoidov. Doma sem novico opazil in se odločil, da bom tudi jaz eden tistih nadebudnežev, ki bom ponoči gledal v nebo, da bi videl tako imenovan  meteorski dež Perzoidov. Na žalost nisem odšel na nek od mesta oddaljen kraj, kjer ni svetlobnega onesnaženja, ampak sem vseeno poskusil kar na naši terasi. Zvečer mi je pred spanjem družbo delala naša mala princeska, ki me je vsake toliko časa nahecala, da vidi utrinek. Pa sva jih skupaj res videla tri, ampak zelo kratke.
Potem je mamica spravila princesko spat, ata pa je pripravil fotografsko opremo. Mogoče pa se bo kaj ujelo na kakšno fotografijo. Veliko upanja res nisem imel, saj živimo v betonski džungli s polno cestne razsvetljave, pogled proti severo vzhodu (tam naj bi se jih videlo največ) je skoraj onemogočen, tako da pogoji niso bili prav rožnati. Prav tako sem naredil pavzo med 23.30 in 03.00 uro, ko sem si šel malo spočit oči. Itak so napovedali, da se jih bo največ videlo proti jutru, tako da sem upal, da bo čas med 03.00 in 05.00 uro ravno pravi. 
Naštel sem jih celih 37. Še želj mi je zmanjkalo, tako da so se nakatere kar ponovile. Od teh 37 jih je bilo 11 zelo svetlih in dolgih, 2 pa sta izgledala, kot da bi nekdo pred mano spustil rimsko lučko v beli barvi. Ta dva sta bila res neverjetno lepa, saj se zabliskalo čez celo nebo. 
Kaj pa fotografije? Kot vedno, tistih ta najlepših nikoli ne ujameš, poleg tega jih je veliko letelo mimo kota, ki ga ima moj objektiv možnost zajet. Nekaj pa se jih je le ujelo. Fotke niso najboljše zaradi svetlobnega onesnaževanja, nekaj pa se le vidi. Da boste bolje videli, kliknite na fotko, da se odpre v večji velikosti. Bom pa pod vsako fotko napisal, kje se vidi utrinek.

Meteorski dež Perzeidov 2013
Malo čez 21.00, kratek in slabo viden  med dvema najsvetlejšima zvezdama malo pod zgornjim robom pri vejah drevesa.
Meteorski dež Perzeidov 2013
21.13 še en kratek ampak dobro viden, pri spodnjem robu.
Meteorski dež Perzeidov 2013
4.06 skoraj na sredini zgoraj.
Meteorski dež Perzeidov 2013
4:08 eden lepo viden, drugi slabo viden pa je na skoraj na sredini fotke (čeprav je tretji desno spodaj malo nad kotom)
Meteorski dež Perzeidov 2013
4:10 med 4 in 6 vejo spodaj.
Meteorski dež Perzeidov 2013
4:44 tega verjetno vidite.
Če še nikoli niste slikali zvezd in bi radi videli kako izgleda na fotografiji 38 minut poti našega planeta, je potem to razvidno iz spodnje fotografije.

Meteorski dež Perzeidov 2013 Startrails
38 minut v eni fotografiji.

Za še malo boljšo predstavo, pa se naredil še en filmček teh 38 minut.

Povezava na Vimeo (upam, da že deluje, ker so ga malo prej še konventirali)

 https://vimeo.com/72268381


Ste tudi vi opazovali nebo te dni? Če še niste videli utrinka, imate še vedno čas, saj naj bi jih bilo v naslednjih nočeh še nekaj.


9 komentarjev:

  1. Waw!!!! Mi je kar žal, da se mi ni dalo dvigniti s postelje, ko se je mali ravno malo pred četrto zbudil za jest - a je bilo že tretjič in sem bila koma...
    Hudo dobro!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitam za slike! Te pa so za v arhiv :) meni nebi nikoli uspele

    OdgovoriIzbriši
  3. Ooooh, hvala za te čudovite fotografije in objavo!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. bravo! sploh za zadnjo :) jaz sem ujela le satelite v teh zvezdnih nočeh. za utrinke sem pa bila prelena, da bi zlezla iz postelje :)

    OdgovoriIzbriši
  5. O, krasno! Zanimive fotografije. Sem razmišljala o zvezdicah, pa je prevagala odločitev za spanje. Super si tole pokazal.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vesela za neprehrambeno objavo. (: Slike so čudovite, video pa zelo zanimiv.
    Tudi jaz sem se odločila, da si grem ogledat, čeprav je bilo zelo spontano. Utrinkov še nikoli sploh nisem videla, tudi meteorski dež ne. Vendar me je astronomija v osnovni zelo zanimala. Zato je bilo to prav sproščujoče in zelo zanimivo. Sem pa izbrala zelo super prostor, kar na velikem igrišču, ki ni bil osvetljen. :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za pohvale, vendar bi v kakšen temnem okolju bile fotke še boljše.

    OdgovoriIzbriši
  8. Superca, 2. mi je fantastična! Jaz sem pa dolgo strmela v nebo in obupala pri enem samem utrinku :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Tole je pa čudovita izkušnja. Tudi sama velikokrat zrem v nebo in čakam na utrinek. Super si jih ujev v objektiv.

    OdgovoriIzbriši