ponedeljek, 12. avgust 2013

Skutni marelični cmoki

Verjetno niste niti opazili, da me nekaj časa ni bilo, saj sem končno užival na zasluženem dopustu. Zadnje 4 objave sem spisal še pred odhodom na dopust in jih tempiral, da so se lepo objavljale, ko sem lahko jaz užival na morju.  (hvala za blogger za to možnost). No tudi tale je bila že spisana pred dopustom, tako, da sem dodal danes samo še tale odstavek. Sedaj pa s polno energije nazaj ustvarjat. Hvala pa tudi vsem, ki ste obiskovali blog in komentirali objave (se morem še malo posvetiti odgovorom).



Skutni marelični cmoki
Po dolgem času sem se zopet lotil izdelave domačih skutnih cmokov. Idejo sem dobil, ko sem imel doma zelo zrele marelice za katere sem vedel, da jih ne bo potrebno še dodatno sladkat v cmokih. Cmoke sem naredil po malce prirejenem objavljenem receptu za Skutne jagodne cmoke

Za 15 srednje velikih skutno mareličnih cmokov rabimo:
- 500 gramov bio skute
- 250 gramov polnozrnate pirine moke
- 50 gramov masla
- ščepec soli
- 2 rumenjaka
- 15 zelo zrelih marelic

Vse sestavine rezen marelic sem dal v mešalnik in pustil, da se je vse skupaj zmešalo v mehko testo. Marelice operemo in izkoščičimo. Testo razdelimo na 15 koščkov in s  pomočjo pomokanih rok oblikujemo cmoke v katere smo vstavili marelice. 
Skutni marelični cmoki nekuhani

Nastale cmoke kuhamo v rahlo slanem kropu 8-10 minut oziroma toliko časa, dokler ne priplavajo na površje. 

Ker pa sem navajen, da smo cmoke vedno popekli v maslu in drobtinah (nekateri jih s tem samo prelijejo), sem v večji ponvi segrel 50 gramov masla in dodal 3 žlice drobtin ter cmoke na kratko zapekel. Na krožniku sem jih rahlo posul z rjavim sladkorjem in cimetom.

Skutni marelični cmoki

Pri mareličnih cmokih je treba paziti če marelice niso dovolj zrele, saj so takrat cmoki zelo kisli. Če nočete doživeti tega kislega presenečenja, je najboljše da v vsako prerezano marelico pred izdelavo cmoka nasujete malo sladkorja. 

9 komentarjev:

  1. Blogger je virtualni svet brez prostora in časa. Vedno imaš občutek, da so ljudje prisotni... :). Je pa bilo lepo prebrati, da si tudi ti užival s svojima puncama na morju... :). Marelični cmoki pa zgledajo tako okusno na sliki in kdo bi mislil, da jih več ni na krožniku... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgledajo slastni! Bi se mi trenutno zelo prilegli...

    OdgovoriIzbriši
  3. o uau, s pirino moko! to pa MORAM poskusit. ravno včeraj sem delala klasične, z marabelami, tudi dobri, amapk ker želim čimmamnj bele pšenične moke uporabljat, bo pirina krasno nadomestilo. Nisem si upala, no, zdaj si bom ;) hvala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole je pa super nov recept. Vedno sem cmoke delala s krompirjem. Bom poskusila s pirino moko in skuto. Res nisem opazila, da te ni bilo, upam pa, da si se maksimalno sprostil in napolnil zaloge energije na zasluženem dopustu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kar pogumno veverca in Martina. Malo si je treba pomokat roke, pa se jih da potem kar lepo oblikovati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jutri so na jedilniku, upam da uspejo! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. super cmoki, včeraj probali in so enkratni.

    OdgovoriIzbriši
  8. Me veseli lana, da so ti bili všeč.

    OdgovoriIzbriši