torek, 3. september 2013

Naravna voda z okusom

Naravna voda z okusom - pomarančna meta
 
Se še spomnite, ko so včasih v steklenice polnili samo mineralno gazirano vodo? Jaz se iz teh časov spominjam samo Radenske in njihovih legendarnih reklam, kot sta ti dve.

                                                                         Vir : Youtube
                                                                       Vir : Youtube

Čez nekaj časa so začeli prodajati navadno vodo v plastenkah po 1,5 litra. Ker smo potrošniki to sprejeli in na veliko začeli kupovati, ker je "kao" boljša kot iz pipe,  so nam takoj ponudili novo odkritje -  VODA Z OKUSOM. Izgleda kot voda, brez barve,  okus pa po limoni, jabolkah in kasneje še po drugem sadju. Vedno me zanimalo, kako jim to uspe? Drugače ne gre kot s kopico umetnih arom in pa velike količine sladkorja. Pri prebiranju raznih testov, sem prebral, da je v plastenki vode z okusom od 5 do 7 žličk sladkorja in cel kup kemije. Dokler nisem postal bolj osveščen potrošnik, sem tudi jaz kdaj pa kdaj podlegel reklamnim trikom proizvajalcev, ker me je res zanimalo kakšen okus ima takšna voda. 

Pri nas doma, pa nam je uspelo, da smo se spreobrnili, tako da sploh ne kupujemo več takšnih umetno izdelanih sokov, vod in drugih pijač. Uspelo mi je, da sem navadil tudi moji dve in vse moje obiske, da pijemo samo moje doma izdelane sirupe iz manjše količine trsnega sladkorja in pa naravne vode z okusom. In kaj je to naravna voda z okusom?
Če ne drugega ste že verjetno tudi sami kdaj stisnili kakašno limono v kozarec vode iz pipe in dobili vodo z limoninim okusom, oziroma celo domačo limonado. Ker imam letos zelo dobro letino mojih različnih vrst mete (pri metah je vedno dobra letina, ker to raste kot plevel), so bile letos moje vode z okusom, ki so bazirale na pomarančni meti, jagodni meti, ingverjevi meti, jabolčni meti in meeti spearmint. 

Bolj enostavno ne gre. V litersko steklenico natrgamo 20-30 listkov mete, steklenico napolnimo do vrha s hladno vodo iz pipe, jo zapremo in damo v hladilnik čez noč. To je to. 

Naravna voda z okusom - pomarančna meta

Drugi dan imamo osvežilno hladno vodo z okusom po določeni vrsti mete, ki je brez barve, ne vsebuje nobenih umetnih arom ali pa dodanega sladkorja.  Na enak način lahko pripravimo tudi vodo z okusom iz različnih zelišč. 

Naravna voda z okusom - pomarančna meta

Tole se bo sedaj slišalo, kot da sem gorenjc ampak, ko v steklenici zmanjka vode, jo lahko še enkrat napolnite brez dodajanja novih listov in nazaj v hladilnik, pa imate spet nov liter vode z okusom. Pri tretjem polnjenju pa se okus že porazgubi, tako  da priporočam samo dvakratni "refill".  

Na zdravje!



10 komentarjev:

  1. Ena izmed boljših osvežitev v poletnih dnevih. Super okus, predvsem pa veliko bolj zdravo od "umetnih" vod z okusom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super ideja! In meni ta voda "lažje teče";-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bilo je obdobje, ko sem pila samo vodo z okusom,...že dolgo ne več (na srečo:). Lepo, da si nas malo spomnila:)

    OdgovoriIzbriši
  4. to je res dobra pijača. Zadnjič sem si pa posušene metine liste dala v vročo vodo in imela dober domač metin čaj :) super je....

    sem pa tudi jaz nehala kupovati sokove itd. Pri nas doma se najde samo radenska in limona itd. :) Obiski se še niso navadili :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za nasvet! Mi v Radencih smo tako blizu Radenske, da je kar tradicija, da se držimo njihove vode, pa tudi Oaze s okusom iz Radenske... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  6. U, kje si pa te reklame našel :))Super, prav luštno jih je bilo pogledat, e buono!

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda, da so takrat delali reklame, ki jih res ne pozabiš. Še cel kup takšnih reklam je bilo, ki so mi ostale v spominu. Se še kdo spomni tiste reklame za pijačo Stil, pa za Fando Bibito, pa da ne pozabim Fructal sokove. (vse se najde na Youtube). Reklam, ki sem jih pa pred enim letom gledal, pa se jih sploh ne spomnim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Malo nostalgije je vedno dobro, čeprav se jaz teh relam ne spomnim. Recept je prišel pa čisto ob pravem trenutku. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. naredila včeraj, danes popila...dodala še dve rezini limone in nekaj listov mente...super
    lp tina

    OdgovoriIzbriši