sobota, 21. september 2013

Lazanja z bučkami in korenjem

Lazanja z bučkami in korenčkom

Če imate radi svež okus, potem je naslednji recept naravnost za vas. Vas zanima zakaj sem omenil svež okus? To pa zato ker vedno, kadar naredim to lazanjo, hčerkica reče: Ati tole ima pa tako svež okus.

Obstaja cel kup receptov za najrazličenjše vrste lazanj in vsak je po svoje malo drugačen. Ko sva z mojo prenehala jesti meso in nisem želel v vsako jed dodajati koščkov soje, lazanjo pa sva oboževala kot Garfield, sem moral najti način za omako, ki nama bo všeč.  Saj vem, da obstajajo svetle lazanje, vendar se mi zdi, da mora biti lazanja v rdeči barvi, da se lahko med kosilom vsaj s čim naflekaš. 

Sestavine za lazanjo z bučkami in korenjem

- 1 srednje velika rdeča čebula
- 2 večja korenčka
- 5 večjih pelatov ali paradižnikov
- 2 srednje veliki bučki
- 5 večjih vejic peteršilja
- 2 ščepca origana
- sol, poper,  olivno olje
- riban parmezan
- testenine za lazanjo ( 18 kosov)

Bešamel iz polnozrnate pirine moke
- 75 gramov masla 
- 3 žlice polnozrnate pirine moke
- 0,5 litra kozjega mleka (lahko navadnega)
- sol, bel poper in muškatni orešček

Najprej naredimo bešamel. Za tiste, ki še niste pripravljali bešamel omake napotek, da je tukaj treba biti ves čas prisoten in ves čas mešat, zato si je treba sestavine pripraviti zraven štedilnika.  V kozici stopimo maslo. Ko je maslo tekoče in segreto, vanj dodamo 3 polne žlice moke in mešamo. Iz masla in moke bodo nastale grudice, katere se bodo začele spoprijemati. Nato začnemo počasi dodajati mleko, to pa tako, da ga prvo dodamo 1 dcl in med stalnim  mešanjem, ko se začne gostitti, ga dodajamo po 1 dcl, dokler ga ne porabimo. Ves čas je treba mešati z metlico, temperaturo pa  nastavimo nekje na srednjo jakost. Ko je omaka že lepo gosta, jo solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka. Vse skupaj še premešamo in odstavimo iz štedilnika. Bešamel omaka mora biti gosta ampak še vedno tekoča. Na začetku je treba biti pozoren, da mleko in moko ne prežgemo, ker potem bešamel omaka ne bo dobra in je bolje narediti novo, kot pa uporabiti zažgano omako. 

Nato se lotimo bučk. Nekateri bučke pečejo ali pa jih pražijo v ponvi, jaz pa jih pripravim kar surove. Bučke operemo in jima odrežemo konca. Narežemo jih na zelo tanke trakove, cca 2 mm debeline. To najlažje naredimo z nožkom za strganje sira, s katerim samo vlečemo po bučki in s tem režemo zelo tanke rezine.  Narezane trakove bučk damo v skledo, jih dobro posolimo in pustimo, da spustijo vodo. 

Narezane bučke, korenček in čebula

Opran korenček naribamo na zelo fino. Sesekljamo čebulo in peteršilj, pelate pa kar z lupino narežemo na manjše koščke. Na olivnem olju  prepražimo čebulo da postekleni, dodamo korenček, katerega pražimo 1 minuto, nato pa dodamo narezane pelate. Pokrito s pokrovko dušimo 5 minut, nato pa solimo, popramo in ugasnemo štedilnik. Dodamo svež origano in nasekljan peteršilj ter 3 žlice bešamela in vse skupaj dobro premešamo, da nastane kremasta omaka. 

Na vrsto pride sestavljanje lazanje. Moj pra-star pekač je velikosti 28 x 22 cm in je  idealne  velikosti, za pripravo lazanje za nas tri. Pekač prvo namažemo z bešamel omako, da se testo potem ne prime in nimamo preveč težav, ko dajemo kose lazanje iz pekača. Če imate testenine za lazanjo, katere se kuhajo, jih je potrebno prej skuhati, najbolje pa je, da kupite takšne, katere ni potrebno kuhati.  Na bešamel položimo prvo plast testenin. (spodnja plast naj bi bila malo močnejša, da je potem lazanjo lažje vzeti iz pekača). Čez testenine namažemo 1/3 omake s korenčkom, nanjo položimo odcejene rezine bučk in pokrijemo s plastjo testenin. To ponovimo še dvakrat, nato pa na zadnjo plast testenin  namažemo oziroma prelijemo plast bešamela in naribamo še nekaj parmezana. 

Lazanja z bučkami in korenčkom - sestavljanje

Pečemo v ogreti pečici na spodnji rešetki 25-30 minut na 220 stopinjah.

Lazanja z bučkami in korenčkom

Okus po svežini dajo kombinacija svežih bučk, korenčka in peteršilja. Fotke tokrat niso preveč umetniške, saj je težko fotografirat, če si pod pritiskom dveh lačnih ust za kuhinjsko mizo.




5 komentarjev:

  1. Jaz obožujem mesno, klasično lazanjo... :). So mi pa sestavine pri tvojem receptu všeč in bom sigurno tudi tole poskusila... Hvla za recept in opis priprave!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična brezmesna lazanja.Jaz zaenkrat delam še vedno mesno, pravzaprav, je tričetrč mesna, enčetrt sirova, ker mlajši sin ne mara z ragujem. Zdaj pa... da bomo vsi zadovoljni (ker jaz ne jem rdečega mesa, pa tudi belega zelo malo) naslednjič bom naredila eno tridelno, tako da bo en del tudi po moji želji.
    Tvoje princeske pa zelooo razvajaš s takimi in drugačnimi dobrotami ... in prav je tako.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmm kar sline so se mi pocedile :) jaz bi dodala še malo mletega mesa v tvojo mešanico pa bi bila res zmagovalna lazanja :) sicer bi bila tudi ta super, ampak nekako nisem še jedla res odlične zelenjavne lazanje... Mogoče moram res to probat :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisem ljubiteljica lazanj, ampak samo zato ker sem vedno jedla samo kupljeno in mesno. Tale izgleda 1000x bolj okusna in prebavljiva.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, lazanje so zmagovalna kombinacija. Vsaj pri nas. Z zelenjavo na 1001 način. Tvoja je videti njami, s korenčkom še nisem delala. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši