četrtek, 2. januar 2014

Čilijevo žganje Grlorez

Grlorez - gargle blaster

Kot se spodobi je potrebno novo leto začeti zažigalno in pikantno. Zato je prva objava v tem letu predstavitev nastanka domače žgane pijače s pomenljivim imenom Grlorez.

Kot sem v objavi o Čili torti napisal, smo s sodelavci veliki ljubitelji čilijev. Skoraj vsi doma gojimo po nekaj sadik raznih vrst čilijev, ki zreli pristanejo v naših malicah, čilijevih omakah (tudi za to prihaja objava kmalu) in pa tudi, zakaj pa ne,  v čilijevem žganju. 

Zgodba o Grlorezu se je začela z ljubiteljem knjige Štoparski vodnik po galaksiji na žalost že  preminulega pisatelja Douglasa Adamsa. To je zgodba, ki bi jo vsak pravi ljubitelj tako  znanstvene fantastike kot dobrega humorja kot književnosti nasploh preprosto moral poznati. V knjigi je omenjen  Pan Galactic Gargle Blaster, ki je v slovenskem prevodu knjige preveden v Pangalaktični grlorez, ki učinkuje nekako tako, kot bi vam raztreščili možgane z rezino limone, ovito okrog velike zlate opeke. Le kako bi lahko ljubitelj te knjige poimenoval pijačo iz žganja in čilijev drugače kot Grlorez. 

In kako nastaja Grlorez?   V 5 litrih domačega dolenjskega sadjevca je 5 mesecev  namočenih 25 plodov čilijev vrste Naga/Bhut Jolokia, ki veljajo za ene med najbolj pekočimi vrstami čilijev. Ostrina oziroma pikantnost čilijev je odvisna od količine vsebovanega kapsaicina, meri pa se v enotah scoville. Plodovi Naga/Bhut Jolokia imajo  med 330.000 do 1.532.310 scovilov, kar jih uvršča v sam vrh Scoville lestvice.   Za primerjavo lahko vzamemo Tabasco, ki ga večinoma poznamo, le ta pa je ocenjen med 2.500 do 5.000 scovilov.
Po 5 mesecih se vsebina precedi, čiliji so se v tem času razbarvali in iz sebe spustili kapsaicin, ki se je pomešal z žganjem. S tem je nastala ultra zažigalna alkoholna pijača, ki upraviči svoje ime Grlorez. 

Grlorez - chilli brandy

Malo za hec - malo pa zares, je sodelavec izdelal še nalepke, ki krasijo te majhne flaške Grloreza. Pijača se ne prodaja, ampak gre za osebno zbirko, ki se deli med ljubitelji čilija oziroma tistimi, ki upajo preizkusiti svoje brbončice. 


Še vedno lahko sodelujete v nooletnem giveawayu za eno flaško Grloreza, ki se zaključi v petek 3.1.2014 ob 23.00 uri.

Podajte svoj komentar pod objavo http://easy-recepti.blogspot.com/2013/12/kratek-povzetek-in-novoletni-giveaway.html in mogoče se Grlorez znajde v vaših rokah.


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!




2 komentarja:

  1. Uf zdej me pa mika, mogoče bom pa mela kaj sreče k se mi zdi, da bi bilo tole mojemu očetu ful všeč!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimivo. Nisem vedela, da ostajajo prav ljubitelji čilijev :P Vsekakor pa čestitam za 300.000 ogledov, meni je to zelo velika in lepa številka!

    OdgovoriIzbriši