ponedeljek, 27. januar 2014

Jabolčna pita s pekan orehi brez glutena

Apple pie with pecan



Zadnje čase preizkušam nove sladice in pri tem tudi večkrat kršim pravila v splošnih receptih. Vsi vedno omenjajo, da se je potrebno pri peki sladic držat točnega recepta, sam pa sem mnenja, da temu ni tako. Res je, da če želimo imeti vedno isti okus, potem se je treba držat točnega recepta in istih sestavin, vendar pa bi bilo takšno življenje dolgočasno, saj bi bile vse sladice iste vrste enakega okusa povsod. Meni je pa všeč to, da imajo sladice svoj okus, ravno na podlagi tega, kdo jo pripravlja, na kakšen način in s katerimi sestavinami. 

Tokratna objava gre ravno v to smer, saj sem se odločil, da naredim preprosto jabolčno pito na drugačen način. Za osnovo sem vzel recept za testo pate brisee, katerega sem tokrat naredil z bio ajdovo moko, jabolka in pekan orehi pa tako ali tako pašejo skupaj.

Na koncu je nastala odlična jabolčna pita s pekan orehi, ki je brez glutena, poleg tega pa je nisem nič posebej oblikoval, tako da ima takšen rustikalni oldschool videz.

Apple pie with pecan close up

Jabolčna pita s pekan orehi brez glutena:

Testo - Pate brisee iz ajdove moke
- 200 gramov bio ajdove moke brez glutena
- 75 gramov masla
- ščep soli
- 0,5 dcl vrele vode (ja, res je, vrele)

Nadev:
- 8 jabolk
- 2 žlici agavinega sirupa
- sok polovice limone
- žlička limonine lupinice
- žlička cimeta

- 50 gramov pekan orehov
- žlička agavinega sirupa

Priprava:
V mešalniku ali pa na roke zmešamo moko, ščep soli in  maslo narezano na kocke, da nastanejo drobtine. Zavremo  vodo in jo prilijemo k drobtinam ter na hitro premešamo, da nastane kepa testa. Testo zavijemo v folijo in ga damo v hladilnik za vsaj pol ure.
Jabolka olupimo in jih tokrat kar naribamo na lističe. V skledi jih zmešamo skupaj s sokom limone, limonino lupinico, cimetom in agavinim sirupom.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga zvaljamo na cca 4-5 mm debelo ter položimo v namaščen pekač za pite. Nanj vsujemo jabolčno mešanico ter jo poravnamo. Pečemo v ogreti pečici 30 minut na 180 stopinjah. Pet minut pred koncem pečenja, na pito dodamo pekan orehe, katere smo zmešali z žličko agavinega sirupa. Problem pri pekan orehih je to, da se dokaj hitro zažgejo in potem je cela sladica uničena. Pri tej piti je dovolj samo to, da se pečejo zadnjih pet minut. 

Apple pie with pecan top


Ker je v receptu bolj malo jabolk, se robovi malo bolj zapečejo in so kot ajdovi keksi.

Apple pie with pecan

Glede na to, da je pita zmanjkala še vroča, pomeni, da je tudi pate brisee iz ajdove moke lahko uporabljen za takšne sladice ali pa smo se že mi postali odvistni od ajdove moke.


10 komentarjev:

  1. oh, spet se mi sline cedijo. Zelo lepa sladica, verjamem, da je tudi dobra.

    OdgovoriIzbriši
  2. se strinjam s tabo! jaz se moram prav prisilit, da (vsaj prvič) sledim receptu (in večkrat kot ne, se ne uspem prisilit:)). luštna je, pa dobra gotovo tudi. s pate brise z ajdovo moko nisi imel nobenih težav?

    OdgovoriIzbriši
  3. Nobenih. Pri mešanju je finta v tem, da ga ne mešaš preveč, ko ga zaliješ z vodo, ampak samo toliko, da se sprime in nastane kepa. Pa tudi v hladilniku se ne ohladi do hladnega, ampak samo toliko, da ga lahko razvaljaš.

    OdgovoriIzbriši
  4. Lepe fotografije, pita pa verjetno res odlična. In kako lepo si jo spravil iz modela, čisto nič se ni rob polomil, videti je tako okusno krhek. Njam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno, bi raje delal takšne fotke, kot ti, vendar sem pač vezan na betonsko džunglo in majhen kotiček, kjer nastajajo takšne fotke.

      Izbriši
  5. Vedno znova občudujem te čudovite fotografije! Rustikalen videz mi je pa blazno všeč. Še nikoli nisem delala jabolčne pite...samo štrudelj. Bo treba enkrat probat, super simpl recept se bere

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Objavljam večinoma res samo simpl recepte, tako da ni izgovora za preizkus ;)

      Izbriši
  6. Pito sem spekla dediju za 85. rojstni dan, ki kremastih in sladkih tort ne mara. Po vrhu sem potresla potresenec iz vašega recepta za jabolčno pito n-tič. Pito so vsi pohvalili, ker je bila sočna, zgoraj hrustljava in ajdovo testo...mnjammm. Hvala za recept,
    Eva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No takšnih komentarjev in zadovoljnih uporabnikov sem vedno vesel. Ravno zaradi tega delim z vami te recepte ;)

      Izbriši