torek, 21. januar 2014

Torta Vlakec, ovčke in pikapolonice

Torta vlakec in ovčke

Ne dolgo nazaj sem dobil s strani anonimne obiskovalke komentar, da so torte lepe, vednar pa so bogi tisti, ki pojedo toliko barve, ki je uporabljena za krasitev torte. Vem, da obstajajo tudi drugačni načini za izdelavo tort, ki bi izgledale bolj naravno, vendar pa če želiš, da torta izgleda, kot si jo zamisliš, si pač skoraj primoran uporabiti tudi živilske barve, kot jih uporabljajo tudi največji mojstri izdelovanja tort ala Buddy a.k.a Cake boss.
Pri vsaki izdelavi torte gre za neke vrste unikatno umetnino. Glede oblačenja torte v tičino maso in njenega končnega izgleda pa jaz na to gledam kot na neke vrste lep papir za zavijanje pri darilu. Tudi pri darilu je lepo, da je darilo zavito v lep papir za zavijanje ali pa res lepo darilno vrečko, saj s tem naredi darilo še bolj lepo, vendar pa je vseeno najvažnejše kar je v notranjosti pod tem papirjem. Tudi pri takšnih tortah je tako. Zunanjost je neke vrste lep papir za zavijanje, ki razveseli oči in je ni treba pojesti, notranjost pa je tista, ki pa razveseli brbončice.

Vseeno pa sem se odločil, da bom poskušal čim manj tort oblačit v tičino maso, kar pa še ne pomeni, da bom to čisto opustil. 

Danes pa predstavljam tortico, ki sem jo izdelal za Benjamina. Če so tvoje najljubše živalice ovčke in pikapolonice, zraven pa si še ljubitelj vlakcev, je prav da dobiš tortico, na kateri so vse te tvoje najljubše živali in pa seveda majhna lokomotiva. 

Torta vlakec in ovčke

Torta vlakec in ovčke

Torta je bila izdelana iz čokoladnega biskvita iz pirine moke, polnjena s kremo iz bele čokolade in malinami, obdana s švicarsko masleno kremo iz bele čokolade, zgornja plast pa je obarvan ganache iz bele čokolade. Torto so krasile figurice iz tičino mase, za katere sem že objavljal vodiče v prejšnjih objavah (pikapolonice in ovčke)

Torta vlakec in ovčke





12 komentarjev:

  1. Meni je tičina masa na tortah najbolj estetska. Najmanj pa mi je všeč ko okrašujejo s smetano. Je res ne maram in še težje se je je znebit, če je ne želiš pojest. Tako da navijam za tičino maso.. Pa saj še vedno ne rabiš pojest to maso, ampak jo samo odstraniš pa je, ali se motim?
    Pa še nekaj me zanima, kako je to mišljeno da so živalske barve? Ne razumem tega najbolj, me pa zanima :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo, še ena, ki jo poznam (preko neta), da ji je všeč tičino masa. Res je tako, če jo ne želiš, samo poješ kar je pod njo.
      Verjetno si mislila živilske (ne živalske - sej že mislil, da sem kaj narobe napisal). Živilske barve sem mislil jedilne barve oziroma barve za živila.

      Izbriši
  2. Ooo še ena tvoja umetnina! Vlakec in ovčke zgledajo čudovito..., torta pa njami... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se tudi tičina zdi super in jo dojemam ravno tako kot ti - kot embalažo.
    Joj, pri najboljši volji mi ni jasno, kako narediš tako gladek preliv iz čokolade! Na tej zeleni površini se figurice odsevajo, kot da stojijo na steklu - tako gladka je! Ohhh noro!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz imam tudi to maso samo za embalažo. Sicer je sama ne uporabljam (ker tudi ne vem kje bi jo kupila toliko, da bi bila za osebno uporabo). Drugače pa vse te torte pred zaužitjem "slečem" in pojem samo vsebino :) Sicer po svoje škoda, ampak mi ni dobra:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pink Diamond, zdaj jo imajo v vseh slaščičarskih (tudi spletnih) trgovinah pakirane tudi po 250g, kar je dovolj majhen paketek. Ja jaz jo tudi slečem...hecno. Skoraj najdražji del torte se zavrže :)

      Izbriši
  5. Danes me je "kako izdelati pujso pepo" pripeljalo na vaš blog. Nikakor se nisem mogla odtrgat od vseh lepot in dobrot. Vse je po mojem okusu. Kapo dol in še več takšnih in podobnih nasvetov in objav. :)))

    cilibili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za tole. Takšni komentarji mi dajejo veter v krila ;)

      Izbriši
  6. Pa da še jaz pristavim svoj piskrček k tej debati glede tičine. Sicer sem sama po izobrazbi slaščičarka, imela sem priložnost delati tudi v slaščičarni GH Union, pa je po eni strani kar malo žalostno, kakšne dekoracije se tam uporabljajo. Je že res, da gre za neke tradicionalne pristope, ampak na telih naših blogih se najdejo veliko večji "umetniki" in predvsem samouki. Vseeno pa sama nisem ravno pristaš tičine. Žalostno je tudi mogoče to, da večina ljudi svet tort in dekoracij razume kot dve skrajnosti - na eni strani tičina, na drugi strani staromodno brizganje s smetano. Vmes pa je še tak čudovit svet čokolade in ogromno nekih drugih trikov s katerimi se da ustvariti marsikaj očem čudovitega in brbončicam užitnega. Seveda pa vse zahteva določene veščine in znanje, tako oblikovanje figuric s tičine, kot tudi to, da je nekdo sposoben torto premazati s smetano do popolnoma ravnih robov. Lp ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina, zelo me veseli, da si se oglasila. Odličen komentar, kateremu res ne moreš oporekat. Jaz sem na žalost (srečo) samouk, tako da zaenkrat preizkušam vse vrste stvari. Oblikovanje in izdelava figuric pa je neke vrste sprostitev.

      Izbriši
  7. Super torta je bila! Letos ponovimo vajo :)
    Ati in mami od Bastiana

    OdgovoriIzbriši