torek, 11. februar 2014

Valentinova jaffa tortica

Valentinova jaffa tortica / Jaffa valentin cake close up

Valentinovo oziroma praznik Svetega Valentina je zadnje čase postal ena velika skomercializirana zadeva. V vseh prodajalnah se ponujajo vse mogoče zadeve, ki so po izgledu vsaj malo povezane z valentinovim in to predvsem v rdeči barvi in pa v obliki srčkov.  Tudi moje današnje tortice so v obliki srčka, vendar s to razliko, da so bile narejene doma in to res od srca, pa čeprav je bila spet generalka pred petkom. Zadnjič sem predstavil Presno pomarančno torto, ki je bolj zdrava varianta sladice, danes pa sladica tudi za tiste, ki niste ravno ljubitelji presnih tort.

Prav tako bom v tej objavil izkoristil priložnost in se še enkrat zahvalil Zulejki iz bloga Uglašena kuhinja in pa spletni trgovini PlanetBIO za darilce, ki sem ga dobil v sodelovanju v nagradni igri.  Iz PlanetaBio sem prejel kar pol kilski zavitek kokosovega sladkorja, ki je kar klical, da ga uporabim v naslednjem receptu.
PlanetBio kokos sugar

Valentinove jaffa tortice iz manj sladkega Hershey biskvita
- 225 gramov rjavega trsnega sladkorja
- 235 gramov pirine moke
- 70 gramov kakava
- žlička vinskega kamna (lahko tudi pecilni prašek)
- žlička sode bikarbone
- žlička soli
- strok vanilije (postrgana semena, v originalu je žlica vanilijevega ekstrakta)
- 2 jajci
- 235 ml mleka
- 120 ml olja
- 235 ml vrele vode

Pomarančni agar agar žele
- sok iz 4 pomaranč (cca 4 dcl)
- 2 dcl vode (skupno je količine 6 dcl = 4 dcl soka + 2 dcl vode)
- naribana lupinica 2 bio pomaranč
- 2 polni žlici kokosovega sladkorja (lahko tudi navadnega ali pa rjavega)
- 1 + 1/3 žličke agag agar

Najprej sprečemo Hershey biskvit, ki ga jaz pripredim po svoje, saj je v originalu preveč sladkorja, vsaj za moj oziroma naš okus. Suhe sestavine zmešamo skupaj, mokre sestavine brez vrele vode zmešamo skupaj. Obe zmesi zmešamo skupaj, nato pa zalijemo z vrelo vodo in premešamo. Pekač velikosti 38 x 28 cm namastimo in pomokamo, na dno pa položimo peki papir. Nastalo tekočo maso vlijemo v pekač in v ogreti pečici pečemo 15 minut na 175 stopinjah. Da je biskivit pečen preverimo s suhim zobotrebcem. Biskvit je višine cca 1,5 cm.

Iz spečenega biskvita s kovinskim modelčkom v obliki srčka velikosti 10,5 cm se da izrezati 9 kosov, jaz pa sem izrezal samo 6 kosov ter z modelčkom velikosti 7,5 cm še 7 manjših srčkov. Modelčki srčkov so iz trgovine Peki.si.

Valentinova jaffa tortica / Jaffa valentin cake biscuit
Iztisnemo sok iz 4 pomaranč, mu dodamo vodo, tako da pride skupaj 6 dcl tekočine. Pomarančnemu soku dodamo dve polni žlici kokosovega sladkorja in žličko ter še 1/3 naravnega želirnega sredstva agar agar (dobi se ga v vseh večjih marketih, drugače pa v specializiranih trgovinah ala Kalček in pa tudi v Kitajskem vrtu). Sok zavremo ter ga kuhamo še 2 minuti. Nato kuhano tekočino zlijemo v pekač enake velikosti kot je biskvit in ga damo v hladilnik, da se shladi in strdi. Čez cca pol ure ali pa malo več dobimo odlični pomarančni žele višine cca 4 mm. V žele vtisnemo modelčke srčkov (enako število kot pri biskvitu).

Valentinova jaffa tortica / Jaffa valentin cake orange agar agar

Odvečni žele, ki je okoli srčkov previdno odstranimo, da na pekaču ostanejo samo srčki pomarančnega želeja.

Valentinova jaffa tortica / Jaffa valentin cake orange agar agar

Nato sledi sestavljanje biskvita in želeja brez krem in brez namakanja, saj je Hershey biskvit sam po sebi že dovolj sočen.
Na vsak kos biskvita v obliki srčka položimo pomarančni žele v obliki srčka. Pri tem pazimo, da žele dvignemo s široko lopatko, da se ne prelomi.
Tortice lahko ostanejo samo v enem nivoju (biskvit+žele), lahko pa jih naredite v dveh, tako kot jaz. 

Valentinova jaffa tortica / Jaffa valentin cake

Še malo igranja z okrasitvijo.

Valentinova jaffa tortica / Jaffa valentin cake

Kljub temu, da po želeju ni namazana čokolada, ima tortica tisti pravi okus po jaffa keksih iz otroštva.

Iz ostankov biskvita in želeja, ki ostanejo po izrezovanju, pa lahko naredite jaffa kroglice. Biskvit in žele zmešate skupaj, oblikujete v kroglico in prelijete s stopljeno in tempirano čokolado. 

S čim pa vi presenetite svojega ljubljenega?



12 komentarjev:

  1. ?? Pekač velikosti 38 x 28 cm namastimo in pomokamo, na dno pa položimo peki papir.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja res je. Kljub temu, da ga namastim in pomokam, še vedno dodam na spodnjo plast peki papir. S tem se zagotoviš, da se res ne bi slučajno kaj prijelo.

      Izbriši
  2. Ful lepo in verjamem, da je njami. Sem se že ustrašila, da je želatina, in potem sem bila ful vesela, da je agar agar! ;) Nikoli ga še nisem uporabila, resnici na ljubo, no, mogoče je zdaj pravi čas;) (Sem res vesela, da si bil med nagrajenci!;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Agar agar je super. Pride res tako lep in čvrst, da se ga da lepo rezat.

      Izbriši
  3. Lepa in sigurno tudi okusna. Do Valentinovega pa nimam kakšnega posebnega odnosa. Mi se imamo radi vsak dan in si to tudi povemo vsak dan;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zasedeni bodo odgovorili na zgornje vprašanje... :P
    Samski pa si bomo okice odpočili na takšnih lepih in okusnih stvareh z preveliko količine sline v ustih :D
    In želim da bodo finale v petek še boljše.. Že čakamo na drugo umetnino...

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni je pa Valentinovo fajn. Skomercializirano je pa toliko, kot si posameznik dovoli ;) In tako, doma narejeno darilce, ki pogreje srce in želodec, je daaaleč najlepše! Tele tortice so fantastične!

    OdgovoriIzbriši
  6. Alo alo! Tortice so resnicno odlicne. Pravi jaffa okus. Zanima me le eno, in sicer, kako bi lahko zelatino vlila direktno na biskvit. Speasujem zato ker se je meni ta zelatina "razlomila". Pa bi zelela skrajsati proces sestavljanja s tem da bi zelatino polila direktno na biskvit. Je izvedljivo? Hvala ti. Zakon si!
    Tanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bojim se, da brez še ene vmesne plasti ne bi šlo, saj bi biskvit vpil vso tekočino predno se shladi. Mogoče bi šlo,če bi zgornjo plast na tanko premazala s pomarančno marmelado ali pa masleno kremo in potem na to vlila pomarančno agar agar želetino. Na žalost tega še nisem probal, če pa bi probal, pa vem, da bi potem torto dal na kratko v zmrzovalnik, da se zgornja plast zelo ohladi in bi na to zelo ohlajeno plast vlival pomarančni žele, ki bi se začel takoj strjevati (vsaj upam).
      Pa hvala za pohvale ;)

      Izbriši