sreda, 9. april 2014

Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo

Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo front
Ajdova kaša je sigurno ena izmed najbolj priljubljenih žitaric pri nas doma. To sem tudi že večkrat omenil, zato je tudi na tem blogu skoraj največ objav z ajdovo kašo. Pri kupovanju je potrebno poiskati pravo bio ajdovo kašo, ki se že po videzu loči od navadne ajdove kaše, saj je prava bio ajdova kaša zelene barve oziroma v tem odtenku, navadna pa je rjave barve.

Danes predstavljam narastek iz ajdove kaše z zelenjavo, ki ga tudi večkrat naredim kot malico za v službo. 

Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo (za 4 normalne jedce)
- 300 gramov ajdove kaše
- 2 žlici olivnega olja
- 3 mlade čebulice
- 2 stroka česna
- 1 večja ali dve manjši bučki
- 3 korenčki
- 250 gramov češnjevih paradižnikov
- origano, bazilika, sol in poper

Ajdovo kašo speremo pod vodo in jo nato skuhamo. Ko je kuhana (ne sme se razkuhati) jo odcedimo, da se v času, ko pripravljamo zelenjavo ne razkuha. 
Čebulico nasekljamo, česen narežemo na tanke lističe, bučke narežemo na četrtine, korenčke na kolobarje, češnjev paradižnik pa na polovičke (lahko tudi četrtine). V većji ponvi na olivnem olju  na hitro prepražimo mlado čebulo, ji dodamo česen da zadiši, nato pa dodamo korenček, bučke, paradižnike ter začinimo z origanom in baziliko ter vse skupaj pražimo 1 do 2 minuti.
V večji skledi zmešamo ajdovo kašo skupaj z zelenjavo, solimo in popramo, nato pa vse skupaj stresemo v namaščeno ognjevarno posodo oziroma pekač, rahlo potlačimo in v ogreti pečici pečemo 25 minut na 200 stopinjah. 

Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo priprava

Ker v narastku ni veziva (jajca ali sira) je narastek bolj drobljiv, vendar pa se ga da z malo vaje prenesti na krožnik. Pred serviranjem ga pri nas doma še malo potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem. 

Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo close up


6 komentarjev:

  1. Tole je v vseh variantah, resnično ena izmed okusnejših jedi, mi jim pravimo ajdota :) Super se mi zdi, ker si tako vestno pripravljaš malice.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, ajdova kaša, nekaj za mene! Ta vikend preizkušamo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni varno pred spanjem tvojega bloga brat (kruli mi). Je pa res super ideja za malico - odkar so zaprli edini sprejemljivi lokal s hrano v okolici službe, si kuhamo sami na licu mesta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajdovo kašo imam tudi sama zelo rada in že shranjujem recept... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  5. Po nevem kakšnem čudežu je moja boljša polovica zadnjič pojedla kuhano kašo!! Ajdovo, se razume! Jupi, mislim, da je led prebit :).

    Tole se vidi in sliši vrhnunsko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni bil čudež, ampak ti v kuhinji ;)
      Pri nas ne mine teden brez ajdove kaše.

      Izbriši